$
נדל

וילה יקרה שלי: כמה עולה לגור קרוב לאמא אדמה?

מחקר מקיף שערך מרכז הבנייה הישראלי על הבנייה הפרטית בישראל מגלה עלייה חדה של 15%-20% במחירי בתים צמודי קרקע. מחירי המגרשים עולים, עלות הבנייה מזנקת ואיתם עולה בהדרגה גם גיל הרוכשים. כך הולך ומתרחק החלום הישאלי על בית פרטי וגינה

דותן לוי 11:3228.07.10

החלום הישראלי על בית פרטי עם גינה הולך ומתרחק: סקר מקיף שערך מרכז הבנייה הישראלי מצביע על עלייה חדה של 15%-20% בממוצע במחירי הבנייה צמודת הקרקע, בהשוואה לשנה שעברה. הסקר שנערך בקרב 950 יזמים, בעלי קרקעות, קבלנים ואדריכלים מצביע על עלייה חדה במחירי המגרשים המיועדים לבנייה פרטית ברוב חלקי הארץ, ועל עלייה משמעותית בעלויות הבנייה הפרטית, הנובעת מהתייקרות העבודה עצמה.

 

העלייה במחירי המגרשים, לצד הזינוק במחירי הבנייה, גורמת לשינוי בזהות אלה שיכולים להרשות לעצמם לחלום על בית פרטי. אם לפני עשר שנים עמד גיל הבונים הממוצע על 35, לפי הסקר, הרי שכיום הגיל הממוצע הוא 40. העלייה בגיל הבונים לא גורמת להם לבנות בצורה שקולה יותר: מהסקר עולות חריגות משמעותיות בעלות הבנייה, לעומת התקציב שהגדירו לעצמם הבונים מלכתחילה.

 

עלייה בבנייה הפרטית בערים

 

הגורם המרכזי לעליית המחירים הדרמטית הוא, כאמור, העלייה במחירי המגרשים המיועדים לבנייה פרטית. לפי נתוני הסקר, בחלק מהיישובים שנבדקו נרשמו עליות מחירים שהגיעו אף לכ־50% בהשוואה לשנה שעברה. מהסקר עולה כי היקף הבנייה הפרטית באזורים הכפריים בישראל נותר כשהיה, אך דווקא הבנייה הפרטית בעיר גדלה באופן משמעותי. בין הערים שבהן חל גידול משמעותי בשיעור הבתים הפרטיים (מתוך כלל הבתים): קריית אונו, שכונת נחלת יהודה בראשון לציון, סביון, רעננה, רמת השרון, פתח תקווה ונס ציונה. היישובים שבהם בלטו שיווקי קרקעות נרחבים היו סביון בו שווקו 220 מגרשים, עומר בו שווקו 121. עוד יישוב שבלט מאוד היה להבים בו התרחבה הבניה ושווקו 70 מגרשים על רקע מעבר צה"ל לדרום וכניסת אנשי חיל האוויר ליישוב.

 

  • עומר. שטח מגרש - חצי דונם. עלייה של 25% בשנה. עלות המגרש כיום - 1.2 מיליון שקל, צילום: מאיר אזולאי
    עומר. שטח מגרש - חצי דונם. עלייה של 25% בשנה. עלות המגרש כיום - 1.2 מיליון שקל
    |
    צילום: מאיר אזולאי
  • סביון. שטח המגש - חצי דונם. עלייה של 58% בשנה. עלות המגרש כיום: 2.7 מיליון שקל, צילום: אוראל כהן
    סביון. שטח המגש - חצי דונם. עלייה של 58% בשנה. עלות המגרש כיום: 2.7 מיליון שקל
    |
    צילום: אוראל כהן
  • להבים. שטח המגרש - חצי דונם. עלייה של 21%. עלות המגרש כיום: 800 אלף שקל, צילום: חיים הורנשטיין
    להבים. שטח המגרש - חצי דונם. עלייה של 21%. עלות המגרש כיום: 800 אלף שקל
    |
    צילום: חיים הורנשטיין
  • רמת החי"ל, ת"א. שטח המגרש - חצי דונם. עלייה של 25% בשנה. עלות המגרש כיום: 7.5 מיליון שקל, צילום: אוראל כהן
    רמת החי"ל, ת"א. שטח המגרש - חצי דונם. עלייה של 25% בשנה. עלות המגרש כיום: 7.5 מיליון שקל
    |
    צילום: אוראל כהן
  • משולש ז'בוטינסקי, ראשל"צ. שטח המגרש: 320 מ"ר. עלייה של 40%. עלות המגרש כיום: 1.5 מיליון שקל, צילום: עמית שעל
    משולש ז'בוטינסקי, ראשל"צ. שטח המגרש: 320 מ"ר. עלייה של 40%. עלות המגרש כיום: 1.5 מיליון שקל
    |
    צילום: עמית שעל
  • קריית אונו. שטח המגרש - 300 מ"ר. עלייה של 19%. עלות המגרש כיום: 1.9 מיליון שקל, צילום: עמית מגל
    קריית אונו. שטח המגרש - 300 מ"ר. עלייה של 19%. עלות המגרש כיום: 1.9 מיליון שקל
    |
    צילום: עמית מגל
  • אורנית. שטח המגרש - חצי דונם. עלייה של 25%. עלות המגרש כיום: 630 אלף שקל, צילום: יריב כץ
    אורנית. שטח המגרש - חצי דונם. עלייה של 25%. עלות המגרש כיום: 630 אלף שקל
    |
    צילום: יריב כץ

 

לצד העלייה במחירי המגרשים, חלה כאמור עלייה משמעותית בעלות הבנייה עצמה - המשתנה השני בחשיבותו בתמחור פרויקטים צמודי קרקע. מדיווחים של קבלנים מובילים עולה כי עלות הבנייה ההתייקרה בשיעור של 15%–20% לעומת השנה שעברה. הסיבה: התייקרות כוח העבודה בשיעור של 14%–20% שנגרמה בעיקר עקב המעבר מעבודה עם פועלים פלסטינים לעבודה עם פועלים זרים.

 

במקביל לדיווחים שנתקבלו מהקבלנים דיווחו הבונים עצמם על עלויות בנייה גבוהות יחסית. 46% מהבונים העריכו את עלות הבנייה של ביתם בכ־1,200 דולר למ"ר (לפי שער של 4 שקלים לדולר), 38% מהבונים העריכו את עלות הבנייה של ביתם בכ־1,400 דולר למ"ר, 9% מהבונים העריכו את עלות הבנייה בכ־1,600 דולר למ"ר ו־7% העריכו כי עלות הבנייה הסתכמה בכ־2,000 דולר למ"ר.

 

לדברי ישראל פסטרנק, מנכ"ל מרכז הבנייה הישראלי, מדובר בגידול של 15%-20% בעלות הבנייה , בהשוואה לסקר שנערך לפני שנה. "זה שנים משפחות רבות סבורות כי עלות הבנייה קבועה ועומדת על כ־1,000 דולר למ"ר, בלי לבדוק מה קורה בפועל. זוהי טעות נפוצה, והחישוב הלקוי מוביל ישירות לחריגה בתקציב. עם זאת, השנה חלה ירידה במספר הבונים שתמחרו את הבנייה באופן זה, לעומת אחוז גבוה יותר של בונים שתמחרו את הבנייה במחיר גבוה בהרבה".

 

לדברי פסטרנק, כיזמים, בוני הבתים אמורים להתנהל בצורה תקינה ומסודרת בנושא הכספי קודם כל. עם זאת, נראה כי רובם המכריע של הבונים מתריעים כי יחרגו מתקציב הפרויקט עוד בטרם החלו לבנות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x