$
נדל

בלעדי ל"כלכליסט": "הקבלנים מנצלים את מצוקת הדיור"

שרון גמבשו, המשנה לממונה על התקציבים באוצר ומי שעמד מאחורי תוכנית הדיור החדשה של המשרד, יוצא להגנתה. "הקבלנים מתנגדים לתוכנית בדיוק בזמן שמקצצים במכסות העובדים הזרים, ולא במקרה"

"מי שהציע להקל במיסוי על קניית דירות לא עבר שיעור בכלכלה. טיפול במיסוי או מתן הטבות לזוגות צעירים יעשה רק דבר אחד. הוא יעצים את הביקושים. ומה יקרה מחר בבוקר? הזוגות הצעירים יבקשו עוד דירות, לא יהיה היצע וחגיגת המחירים תימשך. כולם מסכימים ברמה המקצועית שהבעיה היא בעיית היצע - ובזה אנחנו מטפלים", כך אמר אתמול בראיון ל"כלכליסט" שרון גמבשו, המשנה לממונה על התקציבים במשרד האוצר ואחראי על תחום הנדל"ן.

 

לגמבשו (35) חלק גדול בהחלטות האחרונות שפרסם משרד האוצר בניסיון להפחית את מחירי הדירות. בסוף השבוע יצא האוצר בתוכנית מקיפה שאמורה לפתור את מצוקת הדיור ההולכת וגוברת בישראל. בין היתר מתכנן האוצר להגדיל באופן דרמטי את אישורי הבנייה, להקל פרויקטים של פינוי־בינוי, לעודד בנייה לפי תמ"א 38 (חיזוק מבנים נגד רעידות אדמה) ולהחזיר למדינה קרקעות חקלאיות שיועדו למגורים. גמבשו עצמו החל את עבודתו באגף התקציבים ב־1999. לתפקידו הנוכחי מונה לפני שנה.

 

בשוק הנדל"ן טוענים שהתוכנית שלכם פופוליסטית שמטרתה לגנוב את ההצגה מהרפורמה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ומהתוכניות של שר השיכון אריאל אטיאס. למה הוצאתם את התוכנית דווקא עכשיו?

"הדבר האחרון שאנחנו רוצים לעשות הוא לריב על קרדיטים. המטרה היא לטפל בכשל שוק. התוכנית שלנו כוללת שלושה צעדים שמטרתם לטפל בהיצע הדיור בטווח הבינוני והארוך: הקמת ועדה להסרת חסמים, דאגה לתמריצים לקידום תוכניות והקמת צוות בין־משרדי שיפתור את נושא הפיצויים לחקלאים כדי שנוכל לבנות על אדמות חקלאיות. הצעדים האלה לא נועדו להחליף את הרפורמה בתכנון ובנייה, אלא להשלים אותה. אנחנו באים ואומרים לממשלה שמלאי הקרקעות והתוכניות הזמינות מידלדל, ושיש להאיץ קצב כדי להגדיל את ההיצע. לגבי העיתוי, בכל שנה בחודש יולי יש שורה של שינויים מבניים כשזה מגיע לחוק ההסדרים. אין פה פופוליזם".

 

"חברות התיווך עושות רעש"

 

הקבלנים טוענים שמחירי הדירות ימשיכו בכל מקרה לעלות בגלל ההחלטה לשלוח את העובדים הזרים הביתה. מדוע אתם מתעקשים בנושא הזה?

"יש לא מעט ציניות ופופוליזם וניצול לוחות הזמנים. לא במקרה הטענות צצות ועולות. המכסות של העובדים אמורות לרדת מ־8,000 ל־3,000 ביולי ובהמשך להצטמצם עוד יותר ואף להיעלם. הטענות על עליית מחירי הדירות בשל הקטנת המכסות משוללות כל שחר ומנותקות מהמציאות. יש 200 אלף עובדים בענף, ו־3,000 עובדים לא באמת יכולים להשפיע על מחירי הדיור. פרט לקבלנים, יש גם כל מיני חברות תיווך שגוזרות קופונים על העובדים הזרים. ברגע שהזרם ייפסק, הן יפסידו מיליוני דולרים. ולכן הם באים לתמוך בענף ומנצלים את זה לטובת שיקולים זרים".

 

אבל טוענים שעובדים אלה מחזיקים את עבודות השלד של הבניין, ובלעדיהם לא ניתן להתחיל בפרויקטים.

על פי נתוני הלמ"ס, בישראל יש 26 אלף עובדים ישראלים בעבודות אלה, לצד 15 אלף פלסטינים. שלא לדבר על העובדים הלא חוקיים. לא ברור לי מנין נובעת הטענה שעל 8,000 עובדים עומד הענף. ההחלטה לצמצם במספר המכסות סוכמה ב־2009 עם ההסתדרות והתאחדות הקבלנים, וכעת צריך לבצע את ההחלטה. כבר אמרתי - יש לא מעט גורמים עם הרבה אינטרסים כלכליים שמנצלים את הרגע הזה כדי לעשות רעש.

 

"במקביל, אני יודע לומר שאנחנו פועלים עם אותם גורמים כדי להכניס עובדים ישראלים לענף. הטענה שישראלים לא מוכנים לעבוד בבניין אינה נכונה. יותר עובדים ישראלים בענף הבנייה משמע פחות אבטלה, ולכן אני לא רואה את הקשר בין הטענות השונות".

 

תמריצים כלכליים בלבד

 

החזרת הקרקעות החקלאיות נתקעה כמה וכמה פעמים בשל שאלת הפיצוי. מדוע התוכנית שלכם כן תעבוד?

"כרגע אין פתרון לסוגיית הפיצויים. אני רוצה שיהיו הכרעות. אני רוצה שנתחשב בחקלאים ובצרכים של המשק. ולכן אני רוצה שאנחנו נגיע לממשלה ונשים את ההמלצות המתאימות שבסופו של דבר יביאו לפדיון הקרקע".

 

כדי לקדם את תוכנית פינוי־בינוי החלטתם להגיש עזרה לקבלנים ולהוריד את יכולת ההתנגדות של הדיירים. מדוע האוצר מסביר לתושבים את חשיבות הפרויקטים?

"אכן ראוי שיהיה קמפיין שיסביר לדיירים את המשמעות המאקרו־כלכלית בפרויקטים מהסוג הזה, אבל כרגע אני בא לטפל בתמריצים הכלכליים. בתמ"א 38 יש 800 אלף יחידות שדורשות חיזוק, אבל רק 100 אלף יחידות שמצדיקות את התוכנית מבחינה כלכלית. אני מציע לממשלה לתת זכויות בנייה לעוד חצי קומה כדי להגדיל את ההיקף בעוד 450 אלף יחידות. נכון שזה לא פותר את כל הבעיה, אבל הדבר הכי קל זה לשבת על הגדר".

 

"לא ללכת אחר העדר"

 

אחת הטענות שמוטחות במשרדי הממשלה היא שכל משרד מתקיים בפני עצמו, ואין שיתוף פעולה בין הגורמים השונים. דבר זה מעכב לא פעם ולא פעמיים תוכניות, ולא מאפשר בניית תוכניות בעלות פרספקטיבה רחבה.

 

מדוע משרד האוצר, השיכון והפנים לא מאחדים כוחות? מדוע אתם לא פועלים ביחד?

"אני לא יודע מי נתן את הרושם שמשרד האוצר עובד לבד. כל ההחלטות שעומדות כרגע על הפרק מתואמות עם כל גורמי הממשלה. אבל בואו לא נשכח - כל התוכנית שלנו היא ברמה של טיוטה, ויש להביא אותה למקבלי החלטות. עם זאת, בראש הוועדה להסרת חסמים יעמוד ראש הממשלה, במטרה שהוא זה שיכריע בין האינטרסים השונים של המשרדים. לוועדה הזו יגיעו רק פרויקטים משמעותיים שצוברים אבק במוסדות התכנון, ושהגיעו למבוי סתום. יש לא מעט כאלה ומדובר בעשרות אלפי יחידות דיור שאפשר לאשר אותן".

 

בוא נניח שכל ההחלטות שלכם יקבלו תוקף במציאות. עדיין מדובר בפתרונות לטווח הארוך. מה יהיה בינתיים על ציבור חסרי הדירות?

"בטווח הקצר אנחנו לא קוסמים. תהליכי התכנון והבנייה ויצירת זמינות של קרקע הם תהליכים שאורכים שנים, וכיום אנחנו ומשרד השיכון יכולים לשווק רק מה שנמצא על המדף".

 

לסיכום, מה יש לך להגיד לאותם זוגות צעירים שרוצים לקנות דירה בשנה הקרובה?

"ציבור רוכשי הדירות הוא ציבור ריאלי. כשהם יראו שיש חזון לטווח הבינוני והארוך, הם יידעו שכדאי להמתין. אם היעדים שנקבעים כרגע ייצאו לפועל, ונראה היצע של 70 אלף דירות, רמת המחירים תצטנן. אם אנשים לא ילכו אחר העדר, אני מאמין שהם יקבלו החלטה נבונה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x