$
נדל

בית, כלב ועודף ממיליון שקל

חלום הבית הפרטי נגיש יותר ממה שחושבים. בחודשים האחרונים נסגרו ברחבי הארץ לא מעט עסקאות בפחות ממיליון שקל. "כלכליסט" נכנס לאתר הנדל"ן החדש של רשות המסים ויצא עם כמה מציאוֹת. מיועד רק למי שמוכן להתרחק מהמרכז ולהזמין שיפוצניק

איזה נכס אפשר לקנות היום בישראל בפחות ממיליון שקל? לפי נתוני השמאי הממשלתי, שהתפרסמו לאחרונה, נכסים הנגישים במחירים אלו הם נדירים, ומספרם הולך ופוחת. ברבעון הראשון של 2010 דירת ארבעה חדרים ממוצעת עלתה כ־1.2 מיליון שקל, עלייה של כ-17% לעומת התקופה המקבילה ב-2009.

 

עם זאת, מבדיקה שערך "כלכליסט" במערכת מידע הנדל"ן החדשה של רשות המסים עולה כי גם בימים אלה של עליות, מיליון שקל, ואף פחות, יכולים לקנות בית פרטי.

 

כבר לא צריך מתווכים

 

עד לפתיחתה של המערכת כל מי שרצה לדעת מהו ערך הנכסים באזור מגוריו נאלץ להסתפק בדיווחים של משרדי תיווך. דיווחים ישירים וכוללים לגבי המחיר שבו נסגרות עסקאות נדל"ן לא היו חשופים לציבור, ואפילו לא לבעלי מקצוע כגון שמאים. המערכת מרכזת, לראשונה, את כל עסקאות הנדל"ן שמבוצעות בישראל, באופן שוטף, כפי שהן מדווחות לרשויות המס. בהקלדה פשוטה של המילים "מידע" ו"נדל"ן" במנועי החיפוש יכול כל אחד לעקוב אחר מחירי בתים ודירות יד שנייה בזמן אמת (עוד על המערכת - ראו מסגרת).

 

פתיחתו של המאגר לציבור הרחב לא היתה מובנת מאליה. את המאבק לשקיפות בתחום ניהלו שני כלכלנים בכירים - ד"ר אפרת טלקובסקי מאוניברסיטת תל אביב וד"ר דני שחר מהטכניון. השניים נאבקו במשך שנים למען פתיחת המאגר בבתי המשפט.

 

בינתיים מספק המאגר את ערכם של הנכסים ואת מיקומם על פי גוש וחלקה ולא על פי כתובת, מה שעלול להוות חסם בפני מי שאיננו איש מקצוע. בפועל, ניתן לתרגם בקלות את הטרמינולוגיה הזו לכתובת באמצעות פורטל המפות הממשלתי.

 

שיטוט במאגר מגלה כי בזמן שבכירי ענף הנדל"ן והרגולטורים מדברים על התייקרות, בשקט בשקט נסגרות עסקאות במחירי רצפה שאינן מדווחות במדדי הנדל"ן. באופן שאיננו מפתיע, הבתים הפרטיים הזולים ביותר שנמכרו בשנה האחרונה נמצאים הרחק מתל אביב, ומחירם נע בין 180 אלף שקל (ברחוב תל חי בקריית שמונה) לכ־300 אלף שקל (ביישובים כמו חגי או שמעה שליד קריית ארבע). עסקאות מעניינות אחרות שנעות בין 300 ל־500 אלף שקל אפשר למצוא בערים כמו רמלה, צפת ועפולה. עסקאות שמתקרבות למיליון שקל נסגרו במגדל, בטבריה, בכרמיאל ובאשדוד.

 

אזור גרוע, נכס בעייתי

 

לדברי עדינה חכם, מנכ"לית רשת אנגלו־סכסון, "צריך להבין מדוע נכסים נמכרים במחיר נמוך במיוחד. לפעמים זה משום שהאזור בעייתי, או משום שהבית מיועד להריסה, ולעתים מדובר בבית מכונס נכסים או מבעלי דירה שנמצאים בסכסוך על ירושה".

 

"כלכליסט" בדק היכן נמצאות העסקאות שמאפשרות לאנשים להגשים את חלום הבית הפרטי בזמן שבועת הנדל"ן מתנפחת, ואף מקבלים עודף ממיליון.

 

  • 1. רחוב נתן אלבז ברמלה, 325 אלף שקל, צילום: צפריר אביוב
    1. רחוב נתן אלבז ברמלה, 325 אלף שקל
    |
    צילום: צפריר אביוב
  • 2. רחוב השקד בעפולה, 375 אלף שקל, צילום: דורון גולן
    2. רחוב השקד בעפולה, 375 אלף שקל
    |
    צילום: דורון גולן
  • 3. רחוב השופטים באשקלון, 420 אלף שקל, צילום: צפריר אביוב
    3. רחוב השופטים באשקלון, 420 אלף שקל
    |
    צילום: צפריר אביוב
  • 4. רחוב האלון במגדל, 900 אלף שקל, צילום: דורון גולן
    4. רחוב האלון במגדל, 900 אלף שקל
    |
    צילום: דורון גולן
  • 5. רחוב הלביאה באשדוד, 900 אלף שקל, צילום: צפריר אביוב
    5. רחוב הלביאה באשדוד, 900 אלף שקל
    |
    צילום: צפריר אביוב

6. רחוב הוותיקים בקריית חיים, 800 אלף שקל

המחירים במערב הקריה נמצאים בעלייה בשנה האחרונה, מספרת ליאת זילברשטיין, העוסקת יותר מ־20 שנה בתיווך בקריות. "לפני שנה בית פרטי נמכר ב־600 אלף שקל והיום הממוצע הוא כ־900 אלף שקל". לדבריה, התנופה תימשך אם תיושם התוכנית לבניית מאות דירות באצטדיון שנמצא לא רחוק.

 

קריית חיים קריית חיים צילום: דורון גולן

 

7. רחוב רקפת בטבריה, 914 אלף שקל

בשכונת רמת טבריה, מתברר, לא נדיר למצוא בית פרטי עם נוף לכנרת בפחות ממיליון שקל. המתווך המקומי קובי בן־חמו מסביר שמדובר בשכונה טובה שסובלת מדימוי קצת מבוגר, ומוסיף כי "הבית המדובר כנראה היה זקוק לשיפוץ, כי המחיר הממוצע בשכונה הוא 1.2 מיליון שקל".

 

טבריה טבריה צילום: דורון גולן

 

8. רחוב יונה בצפת, 500 אלף שקל

העסקה שמצטיירת כמציאה לבאים מבחוץ, לא מרשימה את ותיק המתווכים האזורי בצלאל אדרעי מתיווך יעקב: "כל הבתים בשכונת מנחם בגין, שבה נמכר הבית, הם בתי עץ במצב ירוד. המחירים בשכונה לא עולים על 700 אלף שקל, וגם זה רק אם נעשה בבית שיפוץ מקיף".

 

צפת צפת צילום: אביהו שפירא

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x