$
יד שנייה

מדד נדלניסט ינואר 2010: בשוק היד שנייה לא זוכרים שהיה משבר כלכלי

חודש ינואר בשוק הדירות יד שנייה נראה כמו חדר המתנה עמוס במיוחד: הקונים המתינו בהמוניהם להורדת מחירים, והמוכרים סירבו לרדת מעץ המחירים הלא ריאליים. הבטחות משרד השיכון לירידת מחירים נראו רחוקות מתמיד לאור העלייה הממוצעת של 6% לעומת מבצעי השיווק של אוקטובר

שי פאוזנר 08:0315.02.10

ינואר נחשב באופן מסורתי לאחד החודשים החלשים בשוק הדיור הישראלי. סיום שנת המס גורם בדרך כלל לירידה בפעילות הקבלנים, המשווקים והמתווכים, ומזג האוויר גורם במקביל לרבים ממחפשי הדירות לדחות את היציאה לשטח לימים חמים יותר.

 

בינואר 2010 הצטרף לגורמים המאטים את השוק הזה גם שר השיכון אריאל אטיאס, שהבטיח שכדאי לחכות עם קניית הדירה עד שיסתיים תהליך שיווק הקרקעות שהוא מנהל כעת. תהליך זה, לדעתו, יביא ישירות להורדת מחירי הדירות החדשות, ובעקיפין ייצור תגובה דומה גם בשוק היד שנייה.

 

אולם, מהשוואה מול המחירים שנרשמו בחודשים האחרונים עולה כי למרות האטה בולטת בהיקף הביקושים - ירידות מחירים אמיתיות לא נראו בינואר. יתרה מכך, אם משווים את מחירי הדירות בינואר למחיריהן באוקטובר האחרון - חודש חזק מאוד בשוק - מגלים אפילו עליות נאות.

 

במדד הנוכחי השווינו את מחירי הדירות בינואר לשתי תקופות: אוקטובר 2009 - שיא שיווק הקרקעות של משרד השיכון ומינהל מקרקעי ישראל, ונובמבר 2008 - ערב פרוץ המשבר הכלכלי העולמי. בהשוואה הראשונה נמצא שכמו בשוק הדירות החדשות, שלגביו כבר התפרסמו נתונים של משרד האוצר, גם בשוק היד שנייה נרשמו עליות מחירים בולטות. בהשוואה השנייה מצאנו כי נבואות הזעם שנלוו לפרוץ המשבר התבררו כלא נכונות.

 

 * יד שנייה טיפוסית לאזור, כולל מעלית וחניה. ** 3 חדרים ללא מעלית וללא חניה

 

אהוד המאירי, יו"ר פירמת שמאות מקרקעין וייעוץ כלכלי, אומר כי הנתונים מצביעים על כך שברוב האזורים התמתנה עליית המחירים ובחלק ניכר מהם אף מסתמנת מגמת יציבות. המאירי מדגיש כי בהשוואה לערב המשבר, המחירים ברוב הערים עלו ב־10%-20%. בבאר שבע, ליד האוניברסיטה, נמצאה עליית מחירים חריגה בשיעור של 56%, המצביעה על היצע מצומצם של דירות זמינות. המאירי התייחס גם לשיווק הקרקע של שר השיכון והדגיש כי דווקא באזורי הביקוש כמות הקרקע שמשווקת המדינה היא מזערית. עוד מוסיף המאירי כי במסגרת ההתאוששות מהמשבר הכלכלי, כספי המשקיעים חוזרים משוק הדירות לשוק ההון.

 

תל אביב - צופים התייצבות

 

כפיר זוהר, זכיין אנגלו־סכסון במרכז ת"א, מספר כי מחפשי הדירות בעיר הם בעיקר "תושבים הפריפריה שעוברים לדירות במגדלים וליד הים אחרי שהילדים עזבו את הבית, ירושלמים שהיגרו לעיר ותושבי חוץ שרוכשים דירות להשקעה". זוהר סבור כי בקרוב יתייצבו המחירים ואינה צפויה עלייה של יותר מ־5%. "עדיין קיים מחסור בדירות עממיות. בדירות היוקרה צפויה התייצבות". שלי סבירסקי, מנהלת סניף אנגלו־סכסון בצפון ת"א, מדווחת כי באזור זה נרשמו בינואר ביקושים לדירות 4–5 חדרים במחיר של כ־2.5 מיליון שקל. "בצפון העיר מתעורר שוק הדירות להשקעה, בעיקר של דירות זולות ב־1.5 מיליון שקל".

 

רחוב שינקין, ת"א. "עדיין קיים מחסור בדירות עממיות" רחוב שינקין, ת"א. "עדיין קיים מחסור בדירות עממיות" צילום: מוטי מילרוד

 

ירושלים - הזרים ממשיכים לבלוט

 

עליזה פרידלנד, זכיינית רי/מקס חזון מהבירה, מספרת כי בניגוד לרוב הערים באזור המרכז בינואר, הורגשה בירושלים התעוררות בשוק דירות יד שנייה. "היהודים מאוסטרליה בלטו במיוחד כאשר קנו דירות כבית שני או כדירת נופש. ניכרת גם נוכחות גדולה יותר של אירופים מאשר אמריקאים. גם הישראלים משפרי הדיור מתחילים עכשיו להתאושש ולחזור לשוק", היא מדווחת. להערכתה, ההתעוררות בהיקף הביקושים בעיר צפויה להימשך.

 

משכנות שאננים, ירושלים. "היהודים מאוסטרליה בלטו במיוחד בפעילותם" משכנות שאננים, ירושלים. "היהודים מאוסטרליה בלטו במיוחד בפעילותם" צילום: בועז אופנהיים

 

חיפה - הדירות החדשות מייקרות

 

"באזור הכרמל נמשכת מגמה של שמירת יציבות במחירים הגבוהים", טוען זכיין אנגלו־סכסון בחיפה, דרור אלוני. לדבריו, נמשכים בעיר הביקושים של משפרי דיור מקומיים לדירות גדולות של 5–6 חדרים, במיוחד באזורים הוותיקים. כמו כן, הוא מספר, ממשיכים לבלוט בחיפה הביקושים של משפרי דיור לדירות 4 חדרים. אלה מחפשים, לדבריו, דירות שטוחות של 120 מ"ר ודירות להשקעה של 2–3 חדרים. אלוני מעריך שבחודשים הקרובים ימשיך השוק בחיפה לשמור על יציבות מחירים. עלייה ממוצעת של 13% במחירים לעומת ערב המשבר שעולה מהמדד מיוחסת בעיקר לפרויקטים חדשים ששיווקם החל בשנה האחרונה, באזור האוניברסיטה וברמת אלמוגי, ולעליית היקף העסקאות בשוק הדירות להשקעה.

 

שכונת גאולה, חיפה. נמשכים ביקושים של משפרי דיור שכונת גאולה, חיפה. נמשכים ביקושים של משפרי דיור צילום: דורון גולן

 

רמת גן - עיר של עסקאות רפאים

 

שרגא צור, זכיין רי/מקס סטטוס ברמת גן, מספר על שקט יחסי במהלך ינואר בעיר, ועל קונים ש"יושבים על הגדר ומחכים שהמחירים יירדו". צור מאשים בכך גם את לוחות האינטרנט. "כל אחד שגם לא ממש בטוח שרוצה למכור את הבית, זורק חכה בתקווה לתפוס איזה דג שמן. זה מה שמעלה את המחירים. לא הביקוש וההיצע", הוא אומר.

לדבריו, "כיום מוכר רק מי שמוכן להתגמש". הוא מעריך שברמת גן מסתובבות כיום מאות "עסקאות רפאים". למרות זאת, הוא אינו מצפה לירידת מחירים, אלא לקיפאון.

 

הרצליה - מוכנים לדהור קדימה

 

"אנו עדים למספר יפה של רוכשי דירות והביקוש יותר גבוה מההיצע", מדווח זכיין אנגלו־סכסון בהרצליה, דוד לוי, על היציבות בשוק הדיור המקומי. "שוק הדירות בהרצליה נשען ברובו על זוגות צעירים והביקושים הם בעיקר לדירות 4 חדרים במחיר שנע סביב 1.5 מיליון שקל. לצדם בולט מספר קטן יותר של משפרי דיור המעוניינים לשדרג את הדירות שלהם לקוטג'ים", הוא מספר. החודשים הבאים צפויים, לדעתו, להתאפיין בדהירה קדימה של המחירים והיקף העסקאות.

 

הוד השרון - המוכרים מתבצרים

 

דרור לימור, זכיין סוכנות התיווך רי/מקס הוד והדר, אומר שבעיר יושבים הקונים ומחכים לירידת מחירים שלא מגיעה. "המוכרים עדיין לא מוכנים להתפשר", הוא אומר. "אמנם נסגרו כמה עסקאות בינואר, אך במחירי השיא, למרות ניסיונות כושלים של הרוכשים להוריד את המחירים ב־200–300 אלף שקל".

 

לימור מצפה לירידת מחירים בעיר, ומעריך שהשוק המקומי יתעורר בעתיד הקרוב, בין החודשים פברואר לאפריל. "אנשים שחיכו לירידת מחירים בינואר יקנו את הנכסים באותו מחיר שיכלו לקנות בינואר ואף במחיר גבוה יותר", סבור לימור.

 

חולון - המחיר קפץ מעל הפופיק

 

עמי מן, זכיין רי/מקס אקסלנס בחולון, מצטרף למדווחים על בלימת השוק בחודש שעבר. "יש נכונות של מוכרים להתפשר על המחיר. זה נובע מכך שהמחירים הגיעו לשיא וקונים לא מוכנים לשלם. אני מעריך שהמחירים טיפסו לרמה של 10%–15% מעבר למחיר הריאלי", הוא אומר. לדבריו, יש כיום בחולון דירות שעומדות חודשים ואינן נמכרות מאותה סיבה. הוא צופה שבחודשים הקרובים תירשם ירידה מסוימת במחירים, בשיעור של עד 5%.

 

ראשון לציון - הבנייה החדשה תורמת

 

"ברחבי העיר בולטת מגמת האטה כללית בביקושים לדירות", מספרת עפרה קונס, זכיינית אנגלו־סכסון בראשון לציון. "יש ביקושים בולטים יותר של זוגות צעירים לדירות 3–4 חדרים בטווח מחירים שבין 800 אלף שקל ל־1.1 מיליון שקל". היא צופה שהמחירים בעיר יתייצבו בקרוב. העלייה של 21% במחירי הדירות לעומת נובמבר 2008 מוסברת על ידי תחילת שיווק דירות במתחמים חדשים.

 

פתח תקווה - הביקושים מתעוררים

 

רוברט בויביץ, זכיין רי/מקס עוצמה בפתח תקווה, מספר כי בינואר נרשמה חולשה בשוק הנדל"ן המקומי. "כבר עכשיו מתחילים לזהות עלייה בביקושים", הוא מדווח. לדבריו, בחודשים דצמבר־ינואר היתה ירידה של כ־30% בהיקף העסקאות בעיר. בעתיד הקרוב, אומר ביוביץ, "יכול להיות תיקון קטן של מחירים כלפי מטה, אבל אני צופה שבמרץ המחירים יתחילו לעלות". הוא צופה כי התיקון במחיר יהיה באחוזים בודדים.

 

נתניה - התייצבות בחסות ההגזמה

 

"אחרי תקופה של עליית מחירים, אנו עדים להתייצבות", אומרת שוש ערער, זכיינית אנגלו־סכסון בנתניה. הביקושים בעיר בולטים, לדבריה, בעיקר לדירות יד שנייה בנות 4–5 חדרים למשפרי דיור ותושבי חוץ למטרת מגורים. "המחירים של נכסים אלה נעים סביב 1.2 מיליון שקל עד 2.3 מיליון שקל", היא מדווחת. לדבריה, "קיים פער בין הביקוש לבין המחירים המוצעים על ידי המוכרים. חלק מהמוכרים 'חיים' עדיין את הגל הקודם של העליות הדרסטיות שנרשם במרכז". היא צופה כי בחודשים הקרובים יירשמו בנתניה עליות מחירים מתונות.

 

רחובות - נבואות זעם לאלו שחיכו

 

אחרי קיפאון של חודשיים, מאמצע ינואר הורגשה ברחובות התאוששות, מעיד אבירז רז, מנהל סניף רי/מקס לי־דר בעיר. להערכתו, "הקיפאון נבע מכך שהתקשורת לא חדלה מלדבר על בועת נדל"ן שעומדת להתפוצץ. אני יכול לומר בביטחון שמי שבשנתיים וחצי האחרונות רצה לקנות בית ודחה את ההחלטה הפסיד הרבה מאוד כסף".

 

באר שבע - צפו לבלימה בהיצע

 

"ניכרת עלייה בהתעניינות ברכישת נכסים, בעיקר על ידי זוגות צעירים", אומר זכיין אנגלו־סכסון בב"ש, מאיר שלום. לדבריו, "יש ביקוש בעיקר לדירות 3–4 חדרים ונמשכת מגמת החיפוש של משקיעים אחרי דירות קטנות". הוא מעריך כי בחודשים הקרובים צפויה עליה של 2%–5% במחירי הדירות, אך מזהיר כי צפוי קיטון בהיצע הדירות למכירה - כי כמעט אין בנייה חדשה באזור.

 

שכונה ד', באר שבע. עליית מחירים חדה ליד האוניברסיטה שכונה ד', באר שבע. עליית מחירים חדה ליד האוניברסיטה צילום: חיים הורנשטיין

 

אשדוד - תחזית לירידה קלה

 

"ינואר התאפיין בעיקר בגידול במספר משפרי הדיור בעיר שרצו לעבור מדירות 4 חדרים לדירות 5 חדרים", אומר שלומי אביחצירא, זכיין אנגלו־סכסון באשדוד. לדבריו, בקרב הזוגות צעירים היו ביקושים לדירות זולות וקטנות יחסית. יש גם זוגות צעירים הממתינים לפרויקטים של משרד השיכון. הדירות שנמכרו היו ברובן דירות בנות 3–4 חדרים שזקוקות לשיפוץ. "להערכתי, אנחנו צפויים לראות יציבות במחירים ואפילו ירידה קלה בקרוב", צופה אביחצירא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x