$
נדל

ממשלה במבחן: חרדים לזוגות הצעירים

תוכנית העבודה של משרד הבינוי והשיכון ל־2009 מומשה רק בחלקה. מאז נכנס השר אטיאס למשרד הואצה הפעילות ושווקו קרקעות רבות. המקטרגים טוענים: הוא פועל קודם כל לטובת החרדים

אורי חודי ודותן לוי 22:0324.12.09

"המצב כיום, שבו זוג צעיר משעבד את חייו למשכנתה ארוכת שנים, פוגע במרקם המשפחתי ופוגע בחינוך ובדברים חשובים נוספים. אני נחוש לבצע מהלכים משמעותיים ואגרסיביים כדי לשנות את המציאות", כך הכריז שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס עם כניסתו לתפקיד באפריל 2009.

 

אם לשפוט לפי מעשיו, נראה שמצוקת הדיור של הזוגות הצעירים אכן נמצאת בראש מעייניו של השר. בספטמבר השנה יצא משרד השיכון עם מינהל מקרקעי ישראל בתוכנית שיווק קרקעות מסיבית לבנייה למגורים, כאשר שליש מאותן יחידות דיור מתוכננות - כ־2,100 - תוכננו להיבנות בבית שמש, האטקרטיבית בעיקר לציבור החרדי. בעקבות מה שנראה כהעדפה לא הוגנת של הזוגות הצעירים החרדים הוגשה עתירה, שגררה את הקפאת המכרזים בעיר. שלב ב' של התוכנית כלל כבר בעיקר ערים באזורי הביקוש.

 

למרות להיטותו של השר החדש למצוא פתרון למחירי הדירות ההולכים ועולים, בתוכנית העבודה לשנה החולפת לא היה ביטוי למצוקת הנדל"ן הבוערת כל כך. השר הקודם זאב בוים העדיף להתמקד בשלושה נושאים אחרים: קידום פרויקטים בעשר ערים שנבחרו ברחבי הארץ, מיגון שדרות ועוטף עזה, וטיפול במפוני גוש קטיף.

 

ממשלה במבחן:

משרד התיירות

משרד התקשורת

משרד האוצר

משרד התשתיות

 

1. פרויקטים בעשר ערים - העיריות מדווחות על התקדמות

 

מה הובטח: בתוכנית העבודה ל־2009 הוחלט כי המשרד יקדם "ריכוז מאמץ במרקם הפיזי הקיים" בעשר ערים. היישובים שנבחרו הם דימונה, טבריה, אופקים, ג'דיידה מכר, קריית שמונה, ערד, עכו, צפת, בית שאן וסחנין. ביישובים אלו הובטחו שיקום תשתיות, פיתוח שטחים ירוקים, הקמת מבני ציבור, הקמת שכונה חדשה ומיתוג העיר. עד סוף 2009 אמורים היו להתפרסם מכרזים לביצוע כל אחד מהפרויקטים הללו.

 

מה קרה בפועל: כל הרשויות אישרו שאכן התוכנית קודמה במהלך השנה האחרונה ברמה זו או אחרת. בעיריית ערד, למשל, סיפרו כי הוכנה תוכנית לפיתוח תשתיות הכוללת בין היתר את שדרוג המרכז המסחרי והשלמת פיתוח היכל הספורט העירוני. בטבריה הכינו תוכנית לשדרוג השוק העירוני, ואילו באופקים מקדמים את שיפוץ הבריכה העירונית והקמת אזור תעשייה.

 

תגובת המשרד: "התקציב לשלב א' הוא 50 מיליון שקל בשנה לשנים 2009–2011, ובעתיד יתווספו תקציבים ממשרדים אחרים. ב־2009 עסק המשרד בלימוד הבעיות ביישובים ובבחירת הפרויקטים. הביצוע החל בימים אלה. על פי סיכום בין משרד הבינוי והשיכון לבין משרד האוצר, תישקל הארכת התוכנית בשלוש שנים נוספות".

 

 

2. מיגון נגד קסאמים - שלב ב' יצא לדרך

 

מה הובטח: שנת 2009 נפתחה במבצע "עופרת יצוקה" וברקטות שהפרו את שלוות שדרות ויישובי הדרום. משרד השיכון קבע כי עד סוף השנה יימסרו לדיירי שדרות כ־1,350 ממ"דים עומדים ומוכנים לשימוש.

 

מה קרה בפועל: לפי נתוני עיריית שדרות ויישובי עוטף עזה, פרויקט המיגון מתקדם כפי שנקבע. חברת עמיגור המנהלת את הפרויקט מטעם המשרד מדווחת כי כ־1,000 ממ"דים בשדרות נמצאים בשלבי סיום ומסירה, וכי שלב ב' של התוכנית, הכולל כ־3,000 ממ"דים נוספים, כבר יצא לדרך. עד כה הושקעו בפרויקט כ־130 מיליון שקל, ועד סוף השנה תושלם השקעה של כ־20 מיליון שקל נוספים.

 

תגובת המשרד: "בשלב א' כבר יש כיום כ־1,000 ממ"דים הנמצאים בהליכי מסירה סופיים וכ־250 נוספים בהליכי בנייה מתקדמים, כך ששלב א' מתקרב לסיומו. בשלב ב' נפתחו מכרזים ל־995 יח"ד והעבודה החלה בכ־350 יח"ד בקצב התקדמות מהיר, שבו בכל יום מתקדמים בבנייה של יח"ד רבות נוספות".

 

3. בעית המפונים - המשפחות עוד מחכות

 

מה הובטח: אף שחלפו ארבע שנים ויותר מאז ההתנתקות, פתרון קבע עדיין לא נמצא למרבית המשפחות המוגדרות כבעלות זכאות לדיור. מדובר בכ־1,300 משפחות שפונו מגוש קטיף באוגוסט 2005. משרד הבינוי והשיכון קבע בתוכנית העבודה שלו ל־2009 כי עד דצמבר 2009 יקבלו כ־1,100 משפחות פתרון דיור, כלומר מגרש מפותח ביישובים שהוקצו למטרה זו במועצות האזוריות נחל שורק, גוש ניצן־ניצנים, חלוציות ומזרח לכיש.

 

מה קרה בפועל: נכון לדצמבר 2009 רק 90 משפחות זכו לפתרון קבע בניצן. לפיכך נדחו היעדים לשנה הבאה, בתיקון המספרים כלפי מטה.

 

תגובת המשרד: "המשרד מקדם פתרונות דיור קבע בהיקף של 5,406 יחידות דיור ב־21 יישובים. עד היום אושר תכנון לכ־3,900 יחידות דיור, פותחו כ־1,360 מגרשים והוגרלו כ־670 מגרשים. שלושת המוקדים לקידום דיור קבע ב־2009 היו ניצן־ניצנים (1,132 יחידות), חלוציות 1 ו־4 בפתחת רפיח (642 יחידות) ומזרח לכיש (אמציה, חזן, חרוב, מרשם, שומריה ושקף - 2,078 יחידות). המגרשים בחלוציות ובניצן־ניצנים כבר מוכנים לבנייה, ובמזרח לכיש הם יהיו מוכנים למסירה במאי־יוני 2010".

 

באשר להעדפה לכאורה של בית שמש נמסר: "דבר אינו מסתתר מאחורי המכרזים. הקרקע הייתה זמינה לאחר שומה ותכנון מפורט, והיה מו"מ להסכם עם עיריית בית שמש. לאחר שהתכנון אושר, הקרקע נכנסה לשיווק. הקרקע לא חיכתה לעיתוי מיוחד כזה או אחר, והמכרזים בעיר שמש פתוחים לכולם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x