$
נדל

חולמים על פנטהאוז קונים 5 חדרים

כשהישראלי הממוצע מבקש לרכוש דירה חדשה הוא מחפש פרטיות, מרחב, אור ואוויר, בצד מיקום שיאפשר ליהנות מהמולת העיר. והוא לעולם יישאר עם תחושת ההחמצה על הצמוד קרקע שלא היה יכול להרשות לעצמו. בדיקה מקיפה שערכה לשכת השמאים חושפת מהו חלום הנדל"ן הישראלי, ובאיזה בית הוא מתעורר ממנו

אורי חודי 08:1207.10.09

החלום הנדל"ני של בני זוג ישראלים ממוצעים בתחילת העשור נראה בדרך כלל כמו האיור שמודפס על קופסת קוטג' - בית פרטי עם גינה קטנה, חדר לכל ילד וכלב. היום, לעומת זאת, מתברר כי בצד חלום הבית הפרטי צצו עוד כמה אלטרנטיבות שאינן כוללות בהכרח גג אדום.

 

נתונים שנאספו במהלך השנתיים האחרונות על ידי לשכת השמאים בהם נבחנו מאות עסקאות ברחבי הארץ ותושאלו אנשים לגבי מה היו רוצים לקנות ומה ידם משגת, מתברר כי החלום הישראלי לבית מגורים מתחלק כיום לשני טיפוסים מובילים: "יש תיקו כמעט מוחלט", אומר יו"ר לשכת השמאים ארז כהן, "כ־31% חולמים על בית צמוד קרקע עם גינה, ושיעור שווה חולם ליהנות ממרפסת ענקית בפנטהאוז במרומי בניין". הדירות הבאות ברשימה הן דירות מיני־פנטהאוז ודופלקס, שזכו לביקוש של 12%. השילוב של גינה ודירה, דירת גן, זוכה לכ־7%, והשאר היו מסתפקים בדירה רגילה.

 

"נתונים אלה מפתיעים", אומר כהן. "מקובל לחשוב זה שנים רבות שהחלום האולטימטיבי בתחום המגורים בישראל הוא בית פרטי, אולם הניתוח שלנו מצביע על שינוי מגמה בעשור האחרון. הישראלי טייל ברחבי העולם, ראה איך מתגוררים עמיתיו שמעבר לים ונהפך לצרכן נדל"ן מתוחכם יותר מבעבר. פנטהאוז מבחינתו הוא פתרון מושלם לפרטיות, מרחב, אור ואוויר מחד גיסא, ולביטחון אופטימלי, כיוון שזו הדירה הגבוהה ביותר בבניין מאידך גיסא".

 

דופלקס פופולרי

 

נתוני לשכת השמאים כללו את נתוני היקף הבנייה כיום בענף ואת התפלגות הביקוש לדירות ולבתים לפי סוגים שונים. במקום הראשון נמצאת דירת 5 חדרים: כ־32% מכלל הדירות הנבנות כיום בישראל הן דירות 5 חדרים לעומת דירות 4 חדרים שניצבו במקום זה באמצע העשור הנוכחי , וירדו למקום השני עם 24% מכלל הדירות הנבנות כיום. במקום השלישי נמצאות דירות דופלקס, דירות גן ומיני־פנטהאוזים, שיחד הם כ־14% מהשוק. דירות 3 חדרים, שהיו להיט בשנות החמישים והשישים בארץ, תופסות כיום נפח של כ־10% בלבד מכלל הדירות שנבנות. לפי הבדיקה, 8.5% מהדירות כיום הן קוטג'ים, כ־5.5% הן פנטהאוזים, דירות גדולות בנות 6 חדרים תופסות כ־4% ובמקום האחרון נמצאות דירות סטודיו קטנות של 2 חדרים.

 

המקום השלישי ברשימה זו - הדופלקסים, דירות הגן והמיני־פנטהאוזים - מצביעים על תופעה מעניינת בשוק הדיור המקומי בשנים האחרונות. דירות מסוגים אלה, שהן מוצרים נדל"ניים חדשים יחסית, הולכות וצוברות פופולריות בשוק. "אם בשנות השמונים היו מוצרים אלה זניחים בשיעור של אחוזים ספורים בלבד מכלל הדירות שנבנו, היום הם תופסים כבר כ־14% מכלל סוגי הדירות", אומר כהן. "הניתוח שלנו מצביע בבירור על כך שנתח מוצרי ביניים אלה בין דירה 'רגילה' לפנטהאוז אף ילך ויגדל ויגיע לכ־20% ויותר בחמש השנים הקרובות".

 

הפופולריות הזו, מסביר כהן, נובעת מכמה סיבות. הראשונה היא המציאות הכלכלית, שגורמת לכך שעוד ועוד רוכשים אינם מסוגלים לקנות פנטהאוז, אך יכולים להרשות לעצמם יותר מדירה רגילה. סיבה שנייה היא העלייה ברמת החיים, הדורשת חלל גדול יותר שיענה על הצרכים המשפחתיים. "המשפחה הישראלית הממוצעת היא בת שלושה ילדים — יותר מכל מדינה מערבית אחרת", אומר כהן. במדינות מערב אירופה, הוא מציין, משפחות ממוצעות "צורכות" דירות קטנות יותר מאחר שהן מונות מספר נפשות קטן באופן ניכר. למשפחה ממוצעת במערב אירופה יש ילד אחד. לדברי כהן, עוד סיבה לביקוש הגובר לסוגי דירות הביניים היא העובדה שבכ־25% מבתי האב הישראלים לפחות אחד מבני הזוג עובד מהבית, עובדה שמצריכה חדר נוסף בבית.

 

משפרים ונהנים

 

עמוס דבוש, מנהל השיווק של חברת י.ח דימרי, מאשר כי דירות 4 ו־5 חדרים הן הנמכרות ביותר. "הדירות הללו הן הבסיס של כל פרויקט ונמכרות ראשונות. הדירות היקרות כמו הפנטהאוזים נמכרות רק מאוחר יותר", הוא אומר. לדבריו, פלח האוכלוסייה המתעניין בפרויקט תלוי במיקומו של הפרויקט. "ישנם מקרים שבהם דווקא זוגות צעירים רוכשים את דירות 4 החדרים. בנוסף, בניגוד למקובל לחשוב, ישנם לא מעט מקרים שבהם דווקא משפרי דיור בני 50 פלוס הם אלה שירכשו דירה קטנה יחסית. למשל בשכונות הקרובות לים".

 

 

דבוש מדגים את הנושא בשני פרויקטים שמשווקת החברה: האחד בעיר ימים שבמערב נתניה והשני באשקלון. "בשכונת רפאלי באשקלון, הסמוכה לים, ישנם זוגות צעירים רבים שרוכשים דירות 4 חדרים ומשפרי דיור שרוכשים דירות 5 חדרים. לעומת זאת, בעיר ימים המצב הפוך, והרבה משפרי דיור מחפשים דווקא את דירות ה־4 חדרים", הוא אומר.

 

חברת פריזט חסון מהוד השרון בונה את רמת הדר החדשה, פרויקט הכולל שישה מבנים עם שתי דירות גן־קוטג' ושני פנטהאוז־דופלקסים. "כל הדירות בפרויקט הן דופלקסים בני שתיים־שלוש קומות", מספרת עדנה חסון, המשנה למנכ"ל בחברה. "הדופלקסים מאפשרים לרוכשים להתגורר בבניין וליהנות מאיכות חיים של בית פרטי. רוכשי הדירות הם מחתך סוציו־אקונומי גבוה, אקדמאים, בעלי משרות ניהול בכירות או עצמאים. כ־50% מהם משפרי דיור מהוד השרון והיתר תושבי רמת השרון, רעננה וצפון תל אביב, שמכרו דירת 5 חדרים רגילה".

 

מרב יצחקי־חסון, מבעלי קבוצת דניאל יצחקי, הבונה בין השאר את מגדל הסיטי במרכז פתח תקווה, אומרת כי קהל היעד המרכזי של משווקי הפנטהאוזים הם משפרי דיור בני 30–40 מהמרכז הרוצים לגור בלב העיר. לדבריה, עוד קהל בשוק זה הם בני ה־50 פלוס שמעוניינים למכור את הווילה שברשותם ומחפשים פרטיות וביטחון אישי. עם רוכשי הדירות הנחשבות יקרות, אך עדיין נמצאות ברמות מחיר של חלק מהפרויקטים העממיים בערי המרכז, נמנים גם תושבי חוץ. אלה נהנים מרמות המחירים הנוחות של העיר ומהשבחת ערכי הנדל"ן. למשל בפתח תקווה, שם עלו המחירים בכ־20% בשנה וסיפקו תשואה שנתית של כ־6% מהשכרה, לעומת תשואה ממוצעת של 3.5% בלבד בתל אביב.

 

"הצורך בדירת 6 חדרים", מסביר עו"ד יעקב אטרקצ'י, מנכ"ל חברת אאורה ישראל, "עלה במהלך שיווק פרויקט High הגנים התלויים ביהוד־מונוסון. הרוכשים הם משפרי דיור עם שלושה ילדים ויותר שאין ביכולתם לרכוש פנטהאוז ומחפשים דירה מרווחת שבה יהיה חדר לכל ילד, חדר משפחה וחדר עבודה. רבים מהרוכשים הם משפחות שבהן אחד מבני הזוג עובד מהבית והחדר השישי חיוני עבורו".

 

חברת מ. אביב בונה בגדרה את גבעת אביב - שכונת קוטג'ים הנמצאת בסמוך למושב קדרון. לדברי תמיר לולו, סמנכ"ל השיווק בחברה, רוב הרוכשים הם משפרי דיור מגוש דן והשפלה שנהנים משינוי גדול באיכות חייהם במחיר דירתם הקודמת. "מכיוון שהיום אין כמעט בנייה חדשה של קוטג'ים בגוש דן, הפרויקטים בסמוך לעורקי תחבורה ראשיים הם אבן שואבת למשפרי דיור מרמת גן, גבעתיים, תל אביב ושכנותיהן", הוא אומר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x