$
נדל

ממשיכים להרוס את הטבע

תוכניות בנייה ישנות שאושרו בעבר אך הוקפאו מתחילות להתעורר בתקופה האחרונה. בפועל מדובר בתוכניות שהיום לא היו מקבלות את אישור הרשויות בגלל פגיעה בטבע, וקבוצות של תושבים וארגונים ירוקים מנסים לבטל את רוע הגזירה

גלית שפיר 10:5929.03.09

על רקע הגאות בשוק הנדל"ן בישראל בשנתיים האחרונות, טרם תחילת המשבר במשק, נרשמה התעוררות רחבת היקף של תוכניות בנייה ישנות - חלקן אפילו ישנות מאוד, שאפשר להניח בוודאות כי לא היו מקבלות אישור לו היו מגיעות היום למוסדות התכנון בישראל. מדובר בעיקר בתוכניות שבוטלו מחוסר כדאיות כלכלית, או כפי שמתברר עתה, רק הוקפאו.

 

פרויקטים שונים מקודמים רק מכוח תוכניות מתאר ישנות ומקבלים היתרים מוועדות מקומיות לתכנון ובנייה, לעתים בלי שהדבר מקבל הצגה פומבית, גם בזמנים קריטיים שבהם עדיין אפשר להביא את הפרויקט לבחינה מחודשת. במקרים מסוימים מתוודע הציבור לפרטיו של פרויקט רק כאשר הטרקטורים נמצאים כבר בשטח וחופרים את יסודותיו.

 

"אנו עדים להתארגנויות מרשימות ונחושות של קבוצות תושבים, שבשיתוף ארגוני הסביבה הארציים מצליחות להערים קשיים על יוזמי התוכניות", אמר ל"כלכליסט" ניר פפאי, ראש אגף שמירת הטבע בחברה להגנת הטבע. במקביל פועלים כיום ארגונים ירוקים לקדם הצעת חוק שיזם ח"כ אופיר פז־פינס, הדורשת בחינה מחודשת אוטומטית של תוכניות לאחר כמה שנים. "כלכליסט" בדק את מתחמי המריבה הבולטים בתחום זה ומביא את תוכניות הפעולה שמתכננים הארגונים הירוקים נגד היזמים.

 

מלון ברזן בנתניה

רצועת החוף בנתניה. בנייה קרובה לשפת המצוק רצועת החוף בנתניה. בנייה קרובה לשפת המצוק

 

שנת אישור: תוכנית המתאר אושרה בשנות השמונים, התוכנית המפורטת בשנות התשעים.

 

מוסד מאשר: ועדה מחוזית מרכז.

 

פרטי התוכנית: הפרויקט שנמצא בבנייה הוא הראשון מארבעה מגדלי מלונות על שפת המצוק בנתניה, מדרום למלון כרמל. בית המלון, שיתנשא לגובה של 30 קומות, אמור להיבנות במרחק של עשרות מטרים בלבד משפת מצוק הכורכר בנתניה - מן הגבוהים והתלולים בחופי הארץ.

 

עמדת המתנגדים: המצוק נמצא בנסיגה ובהתפוררות מתמדת בקצב מדאיג של כ־60 ס"מ בשנה. החברה להגנת הטבע סבורה שתוכנית זו אינה ראויה בגלל קרבתה היתרה לשפת המצוק ומכיוון שלציבור לא ניתנה הזדמנות להביע עמדה בנוגע לגובהו הבולט והחריג על קו הטיילת בעיר וסמיכותו למצוק באופן שיותיר רצועת מעבר צרה במיוחד לציבור.

 

צעדים לעצירת התוכנית: החברה להגנת הטבע הגישה עתירה מינהלית לפני כשנתיים לעצירת הפרויקט, אך הניסיון לא עלה יפה. על אף ניסיון לעצור את בניית הפרויקט, בשלב שבו נתגלה לציבור כי הטרקטורים בשטח, כבר נמכרו עשרות יחידות לרוכשים מחו"ל ואי אפשר היה לעצור את התוכנית.

 

כפר נופש בקעת תמנע

 

שנת אישור: 1996.

 

מוסד מאשר: ועדה מחוזית דרום.

 

פרטי התוכנית: התוכנית המפורטת אושרה ב־2006, ובשנה שעברה הגיעה לדיון בוועדה המקומית לצורך מתן היתרי בנייה למלון. התוכנית כוללת בניית ארבעה אגפי בית מלון שיכללו כ־400 חדרים בשטח של כ־300 דונם, ולצדם שני פארקים של אטרקציות.

 

פארק תמנע. פגיעה ניכרת בסביבה פארק תמנע. פגיעה ניכרת בסביבה צילום: רונית סבירסקי

 

עמדת המתנגדים: החברה להגנת הטבע התנגדה לתוכנית בשנות התשעים, אלא שההתנגדות התקבלה רק בחלקה. החברה סבורה שיש להעדיף חלופה אחרת שפגיעתה הסביבתית תהיה פחותה באופן ניכר.

 

צעדים לעצירת התוכנית: קבוצת תושבים ועמותת אדם טבע ודין עתרו לבית המשפט, שפסק לאחרונה שיש לקיים דיון חוזר בתוכנית בוועדה המחוזית.

 

כפר נופש פלמחים

 

שנת אישור: 2000.

 

מוסד מאשר: ועדה מחוזית מרכז.

 

פרטי התוכנית: לפני כשלוש שנים פרסם מינהל מקרקעי ישראל מכרז על השטח, שבו זכה יזם פרטי, מעוז דניאל. הכפר ייבנה במרחק של כמאה מטר מקו המים על שטח של כ־70 דונם. בשנה שעברה החלו להתבצע במקום עבודות פיתוח ראשוניות.

 

מחאה נגד הקמת כפר נופש בחוף פלמחים מחאה נגד הקמת כפר נופש בחוף פלמחים צילום: מיכאל קרמר

 

עמדת המתנגדים: מדובר בחוף הים הציבורי היחיד הזמין בין ראשון לציון לאשדוד. ככזה, האתר הוא מוקד משיכה לציבור גדול של משתמשים. אפשר להניח כי כיום, עם המודעות הגבוהה לחשיבות השמירה על הסביבה החופית, תוכנית זו לא היתה מאושרת.

 

צעדים לעצירת התוכנית: מראשית העבודות בחוף החל מאבק ציבורי של תושבים מקומיים. המאבק הצליח לתפוס תאוצה רבה במהלך השנה האחרונה ונמצא בבדיקת מבקר המדינה.

 

חוף כורסי

 

שנת אישור: 2000.

 

מוסד מאשר: ועדה מחוזית צפון.

 

פרטי התוכנית: שני כפרי נופש בהיקף של כ־400 חדרים מצפון לחוף הדיימונד במזרח הכנרת. כפרי הנופש ממוקמים 50 מטר מקו החוף (קו אדום עליון), ובתווך, בין חוף הרחצה לכפר הנופש, עוברת טיילת ציבורית. התוכנית נמצאת בשלב של קבלת היתרי בנייה מהוועדה המקומית לקראת תחילת עבודות.

 

חוף בכנרת. אישור ישן למלון, שכולל ייבוש שטחי ים חוף בכנרת. אישור ישן למלון, שכולל ייבוש שטחי ים צילום: ערן יופי כהן

 

עמדת המתנגדים: החברה להגנת הטבע הגישה התנגדות לתוכנית בשנות התשעים, שגרמה לביטול המעגנה לסירות שנכללה בתוכנית המקורית. לאור מצבם של חופי הכנרת והצטמצמות החופים הפתוחים, החברה סבורה שאין כל הצדקה לבנות כפרי נופש בלב אזורים רגישים ויש להצמידם למתחמים בנויים.

 

צעדים לעצירת התוכנית: ניסיון התארגנות ציבורית שהובל על ידי תושבי האזור לא הצליח להביא לעצירת התוכנית.

 

חוף בצת

 

שנת אישור: 1992.

 

מוסד מאשר: ועדה מחוזית צפון.

 

פרטי התוכנית: כוללת שלושה כפרי נופש, חניון קמפינג, אגם מים מלאכותי, חוות סוסים, שטחי מסחר ופארק אטרקציות על שטח של כ־600 דונם. ב־2007 זכה במכרז ג'קי בן זקן וחברת מאקפל תעשיות, בסכום של 10.2 מיליון שקל.

 

חוף בצת. שמורות הטבע נפגעות חוף בצת. שמורות הטבע נפגעות צילום: אפי שריר

 

עמדת המתנגדים: החברה להגנת הטבע וארגוני סביבה ארציים ומקומיים חברו להתנגד למימוש התוכנית בחוף בצת כדי להעלות לדיון מחודש את עצם הצורך בבנייה על חוף הים. הקמת מקבץ בנוי על רצועה זו, הכוללת שמורות טבע, צמחיית חולות ואתרי הטלות של צבי ים, תפגע בשטחים הפתוחים ותהפוך את הרצועה הכפרית לאזור אורבני, סואן ומרתיע.

 

צעדים לעצירת התוכנית: בחודשים האחרונים החל מאבק ציבורי של תושבי האזור, ואליהם הצטרפו ארגוני הסביבה. ננקטים צעדים מול גורמי המינהל לביטול המכרז עם אפשרות לנקיטת צעדים משפטיים לביטול התוכנית ולשינוייה.

 

המצוק במצפה רמון

 

שנת אישור: שנות התשעים.

 

מוסד מאשר: ועדה מחוזית דרום.

 

פרטי התוכנית: בימים אלה מקודמת תוכנית לבניית שכונה חדשה שתקיף את הר גמל הנמצא על המצוק. התוכנית, שמשתרעת על שטח של 18 אלף דונם, כוללת עשרה בתי מלון עם 400 חדרים ו־200 יחידות דיור.

 

מצפה רמון. שכונה שתוכננה לקליטת עלייה בשנות התשעים כבר אינה רלבנטית מצפה רמון. שכונה שתוכננה לקליטת עלייה בשנות התשעים כבר אינה רלבנטית צילום: יוסי לוין

 

עמדת המתנגדים: שטח התוכנית מוגדר בתוכנית מתאר ארצית (תמ"א 35) כ"שטח ברגישות נופית גבוהה", וחלקו אף נמצא בתחום שמורת טבע. משרד השיכון תכנן אותה בתקופת העלייה הגדולה של שנות התשעים, אולם כיום הצרכים השתנו והתוכנית הפוגענית נותרה בעינה. הפרויקטים על שפת המצוק עלולים לפגוע קשות במצוקי המכתש.

 

צעדים לעצירת התוכנית: מלון ישרוטל בשלבי בנייה, וכעת מנסים להגיע להבנה כדי לאפשר הליכה רגלית לאורך שפת המצוק בחזית המלון. התוכנית לשכונת הגמל נמצאת על שולחנה של הוועדה המחוזית, והחברה להגנת הטבע, תושבי מצפה רמון ורשות הטבע והגנים פתחו במאבק ציבורי.

 

חופים בטבריה

 

שנת אישור: 2000.

 

מוסד מאשר: ועדה מחוזית ומועצה ארצית.

 

פרטי התוכנית: במגרש 26, שבו זכה איש העסקים מוטי זיסר, עתיד להיבנות מלון בהיקף של 86 אלף מ"ר בנוי. התוכנית מבוססת על ייבוש ים בהיקף של כ־17 דונם. היתר הבנייה לייבוש מקודם בוועדה המקומית.

 

עמדת המתנגדים: החברה להגנת הטבע שוללת את האפשרות להקים מלונות באמצעות ייבוש הכנרת.

 

צעדים לעצירת התוכנית: בעקבות המחאה הציבורית לאחר פרסום הזכייה במכרז נוצר מגע בין היזם לבין אנשי המשרד להגנת הסביבה, במגמה לשכך את הביקורת על ידי מימוש חלקי של זכויות הבנייה ותכנון משותף של המעבר הציבורי המתוכנן בשטח המוצע לייבוש.

 

מגדלי חוף הכרמל

 

שנת אישור: 1978.

 

מוסד מאשר: ועדה מחוזית חיפה.

 

פרטי התוכנית: כוללת את בנייתם של שישה רבי קומות באזור חוף הכרמל. בתחילת שנות התשעים נבנו שני מגדלים והוגשה נגדם עתירה, אולם המגדלים נשארו, והמשך הבנייה הותנה בהרחבת החוף וייבושו עד מרחק של מאה מטר מהבנייה המתוכננת. לאחרונה החלו היזמים - דלק נדל"ן, המחזיקה בקרקע, ובתמיכת עיריית חיפה - לקדם תסקיר השפעה על הסביבה לצורך ייבוש הים, כדי לאפשר את מימוש זכויות הבנייה בתוכנית.

 

עמדת המתנגדים: אין כל הצדקה לעוד ארבעה מגדלים מכוערים שיחסמו את הים מהציבור. הכוונה לממש את זכויות הבנייה במתחם היא הזויה ומנותקת מהמציאות הנוכחית. החברה להגנת הטבע מתנגדת נחרצות לבנייתם של מגדלים נוספים בחוף הכרמל.

 

צעדים לעצירת התוכנית: החברה להגנת הטבע פתחה לאחרונה במאבק ציבורי נגד הניסיון לממש את זכויות הבנייה במתחם. החברה דורשת מעיריית חיפה לחזור בה מהגיבוי ליזמים ולמוסדות התכנון, ופועלת לאימוץ חלופה שתנייד את זכויות הבנייה של היזמים למתחם צבאי סמוך.

 

קשה לעצור תוכניות מאושרות

 

עו"ד חגית הלמר, היועצת המשפטית של אגף שמירת טבע בחברה להגנת הטבע: "קשה מאוד לעצור תוכניות מאושרות בגלל ההסתמכות של גורמים שונים (ציבוריים, ממשלתיים ופרטיים) שרכשו קרקע, זכויות פיתוח ועוד, לאור התוכנית המאושרת. עם זאת, צריך לזכור שלמוסדות תכנון יש סמכות לבחון מחדש תוכניות או היתרים אם השתנו העתים או חל שינוי משמעותי באינטרס הציבורי".

 

האם אפשר לדעת מראש על ביטול של תוכניות שאושרו במוסדות התכנון?

"מכיוון שמדובר במקרים כל כך חריגים, אין אפשרות לדעת איזו תוכנית ישנה תיתקף".

 

מה המלצותייך למי שרוצה לרכוש נכסים בתוכניות שאושרו לפני שנים רבות?

"צריך להיות קשובים לרחשי הציבור ולשינוי המגמות התכנוניות והמקצועיות, ולהבין אילו מקומות ונושאים הם רגישים יותר היום מבעבר, באופן שעלול לעורר התנגדות לגביהם. הדוגמה הטרייה ביותר היא מקרה בקעת תמנע - אמנם לא מדובר בתוכנית ישנה מאוד, אבל התוכנית גררה התנגדות ציבורית ומקצועית רחבה ביותר וכיום היא אינה מקודמת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x