$
כלכליסטיות עונות

לפי מה מחשבים פיצויים במקרה של הפחתת שכר

עובדת שעבדה תקופה ארוכה במשרה מלאה, ושנה אחת במשרה חלקית לפני היציאה לפנסיה - עכשיו אומרים לה שהחישוב יתבצע רק לפי השנה האחרונה. האם זה נכון והאם יש מה לעשות? מדור "כלכליסטיות עונות" יענה מדי שבוע על שאלה ששאלתן בקבוצת "עוברות ושוות"

אתי אפללו 13:0326.10.20

היי, שאלה לגביי פיצויים. מישהי עבדה תקופה ארוכה במשרה מלאה, ושנה אחת במשרה חלקית לפני היציאה לפנסיה. עכשיו אומרים לה שהחישוב יתבצע רק לפי השנה האחרונה. האם זה נכון? האם יש מה לעשות? תודה לעונות.

 

תשובה מאת אתי אפללו:

הי לעוברת והשווה, נחלק את התשובה לשניים:

 

1) מאז 2008, אז התקבל הסדר פנסיה חובה במשק, המעסיק מפריש פיצויים באופן שוטף לטובת העובד בכל שנה. ההפרשה המקובלת בשוק היא 6% (הזכאות לפיצויים בפיטורים עומדת על 8.33% מהשכר החודשי, המעסיק יכול להפריש גם 8.33%, אבל רוב המעסיקים מפרישים 6% - המינימום הנדרש לפי ההסדר), והיא מתבצעת כל שנה לפי השכר באותה השנה. הפיצויים הללו הם חלק מקרן הפנסיה שלה, הם כבר הופרשו על בסיס השכר שקיבלה בכל שנה רלוונטית, והם ישוחררו לה עם עזיבת מקום העבודה - בין אם פוטרה, התפטרה, או יצאה לפנסיה.

 

תלוש משכורת תלוש משכורת צילום: עטא עיווסאת

 

2) בנוסף – אם היא פוטרה, או יצאה לפנסיה (כאשר ברוב המקרים יציאה לפנסיה מבחינת פיצויים היא כדין פיטורין), והופרשו לה רק 6%, המעסיק צריך להשלים לה 2.33% מהשכר השנתי, לכל שנת ותק. השכר השנתי במקרה זה יהיה הממוצע המשוקלל של השכר שלה לאורך השנים. דוגמא מספרית: אם השכר החודשי המלא שלה היה 10 אלף שקל לחודש, במשך 9 שנים, ובשנה האחרונה היא קיבלה 5,000 שקל לחודש, נעשה ממוצע בין 108 חודשי שכר של 10 אלף שקל, ו-12 חודשי שכר של 5,000 שקל. מתקבל ממוצע שכר חודשי של 9,500 שקל, וממנו נגזור את השלמת הפרשת הפיצויים של 2.33%.

 

3) המעסיק מחויב לפרט את שינויי השכר בטופס 161 סעיף ז', עם סיום ההעסקה.

 

"במדור 'כלכליסטיות עונות' – נענה מידי שבוע לעומק על שאלה ששאלתן בקבוצת "עוברות ושוות". אם תרצו להפנות אלינו שאלה במיוחד, שלחו את הקישור אליה מהקבוצה אל aflalo13@gmail.com

x