$
הכסף

דיון ראשון היסטורי על צמצום השימוש במזומן בכנסת

על פי הצעת החוק, בין עסק לאדם פרטי ניתן יהיה להשתמש במזומן רק עד 8,000 שקל ואילו בין שני אנשים פרטיים ניתן יהיה להשתמש במזומן רק עד 25 אלף שקל

עומרי מילמן 20:5915.01.18

אחרי יותר משנתיים של עיכובים היום (ב') התקיים דיון ראשון בכנסת על צמצום השימוש במזומן. הדיון התקיים בוועדה המשותפת של ועדת החוקה וועדת הכספים.

 

 

הדיון על הצעת החוק התקיים כאשר ברקע אישרה הממשלה בסוף השבוע שעבר הצעת חוק ממשלתית שמגבילה את השימוש במזומן לסכומים נמוכים יותר מהמתוכנן במקור, בעקבות ועדת לוקר בראשה עמד מנכ"ל רה"מ לשעבר הראל לוקר.

 

על פי הצעת החוק, בין עסק לאדם פרטי ניתן יהיה להשתמש במזומן רק עד 8,000 שקל ואילו בין שני אנשים פרטיים ניתן יהיה להשתמש במזומן רק עד 25 אלף שקל. עוד מוצע כי שימוש במזומן כשר עבודה, תרומה מתנה או הלוואה יוגבל ל-8,000 שקל כאשר אם יש קרבה משפחתית ההגבלה תוקל ל-25 אלף שקל. מהלך חדש שנוסף לחוק בימים האחרונים מגביל את הסכום המועבר לעורכי דין עד ל-8,000 שקל במקום 50 אלף במקור אליו מתנגדים כעת בתוקף לשכת עורכי הדין.

 

על פי הערכות האוצר, המהלך צפוי להכניס בשנה הראשונה 300 מיליון שקל בעקבות צמצום העלמות המס, בשנה השנייה חצי מיליארד ולאחר מכן כ-800 מיליון שקל בשנה. יו"ר הוועדה ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי פתח את הדיון בכך ש"במדינת ישראל יש בעיה גדולה של הון שחור המוערך בכ-140 מיליארד שקל, סכום מטורף שמתגלגל מתחת לרדאר. מזומן הוא הדלק של ארגוני טרור ובנוסף, ברגע שאפשר לעבוד במזומן אין חשבוניות ואין מע"מ וזה גורם להפסדים גדולים למשק.

 

ועדת לוקר הבינה שאי אפשר סתם לגזור גזירה בלי לתת פתרון לכ-900 אלף אנשים ללא חשבון בנק. יש מגזרים שלמים הרגילים לעבוד בלי מזומן ואי אפשר לצמצם בלי לתת אלטרנטיבות." סלומינסקי הדגיש כי "כל קידומו של החוק שהוא חשוב תלוי במציאת האלטרנטיבות".

 

ח"כ משה גפני שהתעקש בשבועות האחרונים כי הצעת החוק תידון בוועדה שלו הזהיר כי הוא תומך בחוק אולם "ההחלטה שלי בסוף לגבי הצבעה תהיה לפי הפרטים שייקבעו. יש בחוק הזה פגיעה בכבוד האדם וחירותו. אנחנו דורשים מאדם ישר להפסיק להשתמש במזומן ולהיכנס לפעילות עם בנק כאשר בשנה האחרונה יש החמרה קשה ביחס הבנקים ללקוחות. החוק לא יעצור את משפחות הפשע כך שהמטרה לא תושג, ואתם בינתיים חזקים על חלשים. את הקשיש מקרית שמונה תתפסו וזו פגיעה בזכויותיו. הייתי בטוח שאתם באים עם פתרונות, שהכנתם תשתית, הרי אם החוק עובר היום צריך לומר לקשיש שלא יוציא יותר כסף מזומן אלא לקחת כרטיס שאני לא יודע מה פשרו כי לא הכנתם אותו".

 

במהלך הדיון עו"ד אלעזר שטרן מצוות הייעוץ המשפטי לוועדה הציג מספר בעיות העולות מהחוק כך למשל ציין כי "הצעת החוק אינה מגבילה רק את המזומן אלא גם את השיקים, דבר שעלול לפגוע שיכולת של עסקים קטנים לקבל אשראי ושל גוף חוץ בנקאיים לתת אשראי." עוד הוסיף כי "יש לקחת בחשבון שתהיה עלייה בעלויות לציבור, ככל שיהיה שימוש באמצעים מתקדמים. בהקשר זה חשוב שיובאו בפני הוועדה תחשיבים ונתונים לגבי העלויות שיש למהלך המוצע למשק. יש לבחון האם הגבלת השימוש במזומן אכן תמנע את הפעולות העברייניות. אדם שלא חושש להיתפס על-ידי הרשויות היום לא בהכרח יחשוש להיתפס לאחר השינוי".

 

מי שחיזק את עמדתו של שטרן היה ח"כ בני בגין מהליכוד שטען כי עם כל הכבוד להכנסות הצפויות כלל לא ברור כי הן מצדיקות את הפגיעה בחופש של הציבור להחזיק במזומן.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

משה אשר מנהל רשות המיסים הסביר את חשיבות המהלך ואמר כי: "מטרת התהליך היא לצמצם את ההון השחור וליצור נשיאת נטל מס שוויונית יותר בין כל המגזרים. מדובר על כחמישית מהפעילות הכספית בארץ וחלק מהאחריות יעבור לאזרחים. יש נקודה שבה האזרח נמצא בלב העסקה וזה אופן התשלום עליה ופה כן יש לו מה לומר ולדון עם הסוחר וזה נטל לא גדול לומר שעסקה מעל סכום מסוים לא תהיה במזומן. המזומן הוא הדלק של ההון השחור וארגוני הפשיעה".

 

לגבי הטענה כי המהלך ייפגע בציבור אמר נציג אגף התקציבים מתן יגל כי "המטרה לא לבטל את המזומן, אלא להגביל את השימוש במזומן, העסקאות הנורמטיביות של אנשים במדינה הם בסכומים הרבה יותר נמוכים, לכן האדם הנורמטיבי לא ייפגע.

 

לדברי עו"ד אורי גולדמן סגן יו"ר ועדת לאיסור הלבנת הון בלשכת עורכי הדין, אשר הגיע לוועדה על מנת להציג את עמדת לשכת עורכי הדין, " עסקים שמצויים בקשיים נוהגים להתנהל בעזרת מזומנים ובעזרת ניכיון צ'קים. אלה לא יצליחו, יתקשו מאוד לשרוד במידה והשינויים המוצעים יתקבלו".

 

עוד אומר גולדמן כי "ישנם אנשים, מבוגרים או בעלי קשיי שפה, שאינם יודעים להשתמש באמצעים הדיגיטליים לביצוע תשלומים והעברות כספים כגון אפליקציות, ארנקים דיגיטליים או אפילו אתרי אינטרנט". לדברי גולדמן, פגיעה קשה במיוחד תיגרם לעסקים נותני שרותי מטבע: "חלק גדול מפעילות הנש"מים הוא המרות למזומן, ניכיון צ'קים ומתן הלוואות חוץ בנקאיות. גם מהלך מדורג יפגע בהם קשות, וכמובן בכל מי שנעזר בשרותיהם, ומדובר באלפים רבים של עסקים המהווים אחוז גדול מן הפעילות במשק".

 

שי פרמינגר, מנכ"ל ERN סליקת תשלומים: "החוק להגבלת השימוש במזומן הוא חוק חשוב ביותר למשק ולכלכלה הישראלית. האלטרנטיבות הקיימות דוגמת צ'ק למוטב בלבד או כרטיסי דביט מהווים חלופה בטוחה וטובה לביצוע תשלומים, אשר להבדיל מביצוע תשלומים במזומן אין בהם חשש להעלמת מס ולהון שחור. נוסף למיגור הכלכלה השחורה בישראל, שעולה למדינה מיליארדים מדי שנה בשל אי תשלום מס הכנסה ומע"מ, הצעת החוק היא בעלת ערך צרכני חשוב. המציאות החדשה תחזק את האמינות בבביצוע עסקאות במשק, כך שהן הצד הקונה והן הצד המוכר ירגישו בטוחים יותר בעת ביצוע עסקה."

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x