$
צרכנות פיננסית

נחשף בכלכליסט

סלינגר וכחלון פרסמו חוזר סופי לקרן ברירת המחדל: ייבחרו שתי זוכות במקום אחת

זאת למרות התנגדות ארגוני המעסיקים וההסתדרות. שינוי נוסף שכולל החוזר: דמי הניהול שתציע קרן הפנסיה הזוכה יובטחו לעובדים הלא מאוגדים ל-10 שנים. הקרן אמורה להוות בשורה לעובדים אלה

רחלי בינדמן 14:2813.03.16

על אפם ועל חמתם של ארגוני המעסיקים וההסתדרות, פרסמה היום (א') המפקחת על הביטוח דורית סלינגר יחד עם שר האוצר משה כחלון את החוזר הסופי של קרן פנסיית ברירת המחדל. הקרן אמורה להוות בשורה לציבור החוסכים הלא מאוגדים שהמעסיק שלהם לא דאג להם לדמי ניהול מוזלים לפנסיה.

 

במסגרת הרפורמה, עתיד לצאת בקרוב הליך תחרותי בקרב קרנות הפנסיה, שבו תזכה הקרן שתציע את דמי הניהול הנמוכים ביותר לציבור החוסכים שהמעסיק שלהם לא דאג להם להטבות בדמי ניהול.

 

הרפורמה גררה התנגדות חוצת גבולות שהגיעה עד לוועדת הכספים של הכנסת, שדרשה מצידה להעביר אותה בחקיקה. עיקר המתנגדים היו קרנות הפנסיה הגדולות החוששות משחיקה של דמי הניהול ומתחרות מצד קרנות הפנסיה הקטנות, אך גם מצד ההסתדרות וארגוני המעסיקים. אלא שכחלון פרסם הבוקר את החוזר, למעט תיקון אחד שנחשף ביום חמישי ב"כלכליסט": במקום קרן פנסיה אחת שתזכה בהליך, יזכו שתי קרנות שהמעסיק יוכל לבחור ביניהן.

קרן פנסיה (אילוסטרציה) קרן פנסיה (אילוסטרציה) צילום: שאסטרסטוק

 

על פי החוזר, המדינה תבחר לפחות שתי קרנות פנסיה שיציעו את ההצעות הזולות ביותר. בנוסף, מעסיקים יבחרו קרן פנסיה בכפוף לביצוע הליך תחרותי. הממונה צפויה להכריז על הקרנות הזוכות במהלך שנת 2016.

 

הרפורמה כוללת הליך תחרותי שבמסגרתו ייבחרו לפחות שני גופים אשר יציעו את דמי הניהול הנמוכים ביותר. גופים אלו יוגדרו כקרנות הפנסיה הנבחרות לתקופה של שלוש שנים. חידוש נוסף הוא שעובדים המצטרפים לקרנות יהיו זכאים להטבה בדמי ניהול למשך תקופה של עשר שנים ממועד הצטרפותם. במטרה לאפשר כניסת שחקנים חדשים לשוק, הנשלט כיום על ידי חמש קרנות בלבד, יינתן בהליך יתרון לגופים המנהלים קרנות פנסיה אשר נתח השוק שלהן קטן מ-5%.

 

במידה שהמעסיק יבחר שלא לצרף את עובדיו, יהיה עליו לבצע הליך תחרותי לבחירת קרן פנסיה לעובדיו. ההליך התחרותי מבטיח לכל הגופים בשוק החיסכון הפנסיוני הזדמנות שווה לזכות, בהתאם לקריטריונים הכוללים דמי ניהול נמוכים, תשואה גבוהה ושירות איכותי. ההליך התחרותי יאפשר לכל קרן להתחרות על הניהול הפנסיוני של המעסיק, יגביר את השקיפות ויצמצם ניגודי עניינים אפשריים.

 

כ-750 אלף עובדים משלמים כיום דמי ניהול מקסימאליים - 0.5% מהצבירה ו-6% מהתגמולים. רוב העובדים האלו אינם מאוגדים ולכן יכולת המיקוח שלהם נמוכה. גביית דמי ניהול בשיעור מקסימאלי פוגעת בהכנסה של העמית בפרישה.

 

הממונה על שוק ההון, דורית סלינגר: "הרפורמה מיועדת לעובדים אשר לא עומד לרשותם כוח המיקוח הדרוש לצורך הוזלת דמי הניהול. ההליך מעניק יתרון לקרנות פנסיה קטנות, ומסייע בהסרת חסמי כניסה לשוק הנשלט כיום על ידי חמישה גופים בלבד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x