$
עסקים קטנים ובינוניים ישן

הם מפחדים: מחצית מהצעירים לא יקימו עסק - מחשש לכישלון

לפי סקר חדש 36% מהצעירים בישראל מזהים הזדמנות טובה להקמת עסק בששת החודשים הקרובים; 75% סבורים שמי שהקים עסק מצליח - זוכה לסטטוס חברתי גבוה

מעין מנלה 20:2229.09.13

כמעט 40% מהצעירים בישראל, בעיקר אלו ממעמד הביניים רוצים להקים עסק עצמאי ומזהים הזדמנות להקמתו בשישה חודשים הקרובים. עם זאת כמעט מחצית מהצעירים יימנעו מהקמת עסק מכיוון שהם מפחדים מכישלון, כך עולה מסקר עולמי שערך ארגון GEM, העוקב אחר יזמות ברחבי העולם.

הקמת עסק בישראל נתפסת כהזדמנות טובה לטפס בסולם המעמדות החברתי אך רק 30% מהצעירים מאמינים שיש להם את הידע והכישורים הנדרשים להקים עסק עצמאי.

 

36% מהצעירים בגילאי 18 עד 34 השיבו שהם מזהים הזדמנות טובה להקמת עסק בששת החודשים הקרובים וזאת לעומת 43% מהצעירים בארה"ב ו-8% בלבד ביפן. למרות שהם מעוניינים להקים עסק ואף מזהים הזדמנויות, פחד מכישלון ימנע מ-47% מהצעירים בישראל להקים עסק. זאת לעומת 31% בארה"ב ו-42% באיחוד האירופי. ביפן כמעט 60% מהצעירים יימנעו מהקמת עסק עקב פחד מכישלון.

 

"אסור להגיד לאדם אל תחשוש מכישלון ולך על זה בכל מקרה כי בסופו של דבר האחריות היא על היזם עצמו", אומרת מיכל אבן-חן, מנכ"לית קרן שמש. "אבל ברגע שמישהו מחליט שהוא כן רוצה להקים עסק וחושש, כדאי לעשות זאת ממקום שתמיד יש לך מישהו לדבר ולהתייעץ איתו", היא אומרת. היא מסבירה שיש כישלונות שנובעים מהחלטה לא נכונה מכיוון שתמיד קיים מימד של חוסר ודאות בקבלת החלטות ומן הצד השני ישנם דברים שניתן למנוע באמצעות הסתכלות אובייקטיבית ושקולה על הדברים. "זה שיש לך מישהו להתייעץ איתו שהוא מנוסה בהכרח יכול להגדיל את הביטחון העצמי", אומרת אבן-חן.

 

עסק קטן עסק קטן צילום: בלומברג

 

הצעירים בישראל תופסים את היזמות ככלי לניוד חברתי וכצעד חכם מבחינת הקריירה. 62% מהצעירים בישראל השיבו שהקמת עסק נחשבת צעד טוב לקריירה ו-75% מהם טענו שאדם המקים עסק חדש ומצליח זוכה לסטטוס חברתי גבוה. באיחוד האירופי לדוגמא, 65% מהצעירים מאמינים שהקמת עסק היא צעד טוב לקריירה ו-68% מהם מאמינים שהקמת עסק חדש ומצליח מובילה לסטטוס חברתי גבוה. תפיסה זו של פתיחת עסק ככלי להתקדמות בחיים עשויה להסביר את העובדה ש-55% מהצעירים המעוניינים בחיי יזמות בארץ משתייכים למעמד הביניים (לשלישון האמצעי במונחי הכנסה) - זהו השיעור הגבוה ביותר מבין המדינות שנבדקו ברחבי העולם. לשם השוואה רק 26% מהצעירים המעוניינים בחיי יזמות בארה"ב משתייכים למעמד הבינוני ו-30% מהצעירים באיחוד האירופי.

 

"אנשים רואים בהקמת עסק אמצעי לקידום ומוביליות חברתית. לא מדובר במסכנים ביותר שאין להם ברירה ולא באנשים אמידים שעושים את זה בתור תחביב. מדובר בכאלה שיש להם מה לסכן ומצד שני הם לא נמצאים במקום שהם מרגישים שהם יכולים להרשות לעצמם כל מה שהם רוצים. בהקשר זה, מעניין להסתכל על נתוני הלמ"ס מחודש אוגוסט אשר מראים שלאורך השנים 2010 עד 2012 חלה ירידה מתמדת בהקמת העסקים החדשים. המשמעות היא שאנשים חוששים יותר ויותר להיכנס לנושא של יזמות. מבחינתנו כקרן שמש הצורך של היזמים רק הולך וגדל כי אנו מסייעים ליזמים להקטין את הסיכונים ולהקים עסקים ששורדים", אומרת אבן-חן.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x