$
הכסף

הצעת חוק: החוסכים בקופות הגמל יקבלו הטבות מס ייחודיות

הצעת החוק שתגיע בשבוע הבא לשולחן ועדת השרים לענייני חקיקה מציעה הכרה לצורכי מס בהפקדות לקופה לחוסכים לטווח בינוני וארוך

רחלי בינדמן 08:0505.12.11
בתחילת השבוע הבא צפויה להגיע לשולחנה של ועדת השרים לענייני חקיקה הצעת חוק משמעותית של ח"כ פאינה קירשנבאום, שמבקשת להחזיר לחיים את תחום קופות הגמל הקפוא, באמצעות הענקת הטבות מס ייחודיות לחוסכים בו, באופן שיעודד חיסכון של רובד נוסף לפנסיה. אם תאשר ועדת השרים את הצעת החוק,
זו צפויה להגיע מיד לאחר מכן לקריאה טרומית בכנסת.

 

כזכור, החל משנת 2008 הפכו כל מוצרי החיסכון הפנסיוני למוצרים קצבתיים, כלומר, כאלו שהחוסך יכול למשוך בגיל פרישה רק כקצבה חודשית ולא כסכום חד פעמי פטור ממס. בכך למעשה פסו מן העולם קופות הגמל, שהיו קודם לכן מוצר חיסכון הוני טהור וכן נעלמו קופות הגמל שאפשרו לחוסכים בהם לפדות אותן לאחר 15 שנות חיסכון.

 

כעת מציעה קירשנבאום להחזיר את הגלגל לאחור, באמצעות מודל מרוכך יותר, שמחזיר את יתרון המס לקופות הגמל באופן חלקי אך עדיין מעודד חיסכון לטווח ארוך. למעשה, קירשנבאום מציעה, כי לחוסך שהפקיד כסף לקופת גמל לתקופה של 10 שנים ומשך את הכסף בתום התקופה יוכרו 25% מההפקדות לקופה כהוצאה מוכרת. אם יתאזר בסבלנות וישאיר את הכסף לחמש שנים נוספות, עבור ההפקדות שביצע באותן חמש שנים ,יכירו לו ב־50% מהן כהוצאה מוכרת. אם ימתין 20 שנה לפני שימשוך את הכספים, עבור חמש השנים האחרונות של החיסכון יכירו לו ב־100% מההפקדות כהוצאה מוכרת.

 

לטענת קירשנבאום בדברי ההסבר להצעת החוק, "שינויים שהובילה הממשלה בשנים האחרונות יצרו מצב שבו היקף החיסכון לפנסיה פחת". היא ממשיכה ומסבירה, כי המהלך המרכזי שהביא לתהליך מסוכן זה, הוא ביטול האפשרות לחסוך לפנסיה באמצעות אפיק חיסכון הוני. כיום, בעקבות תיקון זה, חוסכים בקופת גמל רשאים למשוך את כספם אך ורק אם הגיעו לגיל פרישה וגם זאת לרוב בדרך של קבלת קצבה חודשית.

 

עוד מוסיפה קירשנבאום, כי "עד סוף שנת 2005 יכלו חוסכים במעמד עצמאי בקופות גמל למשוך כספי תגמולים שהפקידו גם לאחר 15 שנים ממועד ההפקדה הראשון לקופת גמל". ביטולו של אפיק חיסכון פנסיוני זה הביא לכך שסך ההפקדות לקופות גמל לתגמולים פחת מרמה של כ־10 מיליארד שקל בשנת 2005 לכ־4 מיליארד שקל ב־2010 . ירידה חדה זו בהפקדות מדי שנה פגעה אנושות בסקטורים רבים, כאשר הנפגעים העיקריים הם העצמאים, שכיום כמעט ואינם חוסכים לפנסיה.

 

למעשה, טוענת קירשנבאום, כי "גם בעבר, כאשר יכלו החוסכים למשוך את הסכום ההוני לאחר 15 שנים הם לא עשו כן, וחלק ניכר מהחיסכון נפדה רק בגיל הפרישה או בסמוך לכך. עם זאת, הידיעה כי ביכולתם למשוך כספים אלו לאחר 15 שנה תמרצה אותם להפקיד לקופה מדי שנה ולהגדיל את סך הכספים שיעמדו לרשותם בעת פרישה ולתקופות חיסכון ארוכות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x