$
שוק ההון

עשורים של מניפולציות: הימור נגד השוק שתפס תאוצה עם קרנות הגידור

במשך עשורים קרנות הגידור תקפו מניות והקשו על התנהלות חברות ועל יכולתן לגייס הון במעין נבואה שהגשימה את עצמה

סופי שולמן 08:1931.01.21

אסטרטגיות שורט הן אחד התחומים המורכבים ביותר בשוק ההון, והפעילות המבוססות על אסטרטגיות אלה שמורה לרוב לשחקנים המקצועיים. אף שרעיונות של גידור השקעות באמצעות הימור נגד המגמה הוזכרו בתאוריות כבר לאחר מלחמת העולם השנייה, את התאוצה האמיתית הם צברו בשנות השמונים עם הקמת קרנות גידור שהתמחו באסטרטגיות לונג ושורט ובכך הבטיחו תשואה חיובית או לפחות יותר טובה ממדד הייחוס בכל מצב שוק.

 

 

המאפיין המרכזי של מכירה בחסר הוא שבניגוד לאחזקת נכס רגילה, שבה אפשר להפסיד לכל היותר את מה שהשקעת, בשורט פוטנציאל ההפסד הוא אינסופי. על כן מדובר בכלי השקעה מסוכן מאוד, ותרחיש קיצון כזה מתממש בימים אלה ממש בוול סטריט. לאורך העשורים האחרונים הם היו אנשי קרנות הגידור הילדים הרעים של השוק, שתקפו לא מעט מניות של חברות והקשו בכך על המשך התנהלות עסקית תקינה שלהם.

 

שורט שורט

 

האסטרטגיה הנהוגה היתה פרסום סקירות שמסבירות מדוע מניה מסוימת מנופחת ולכן סביר להניח שתרד. במקביל שחקנים רבים היו מהמרים בדיוק על כך, מה שנקרא "פותחים פוזיציות שורט" ומפילים את המניה כך שלעתים החברה התקשתה לגייס מקורות מימון נוספים במעין נבואה שמגשימה את עצמה.

 

מדי פעם עלו קולות שתהו כיצד פעילות כזאת היא חוקית ולא מניפולטיבית או כפי שניסח זאת אילון מאסק בציוץ שפרסם במהלך סוף השבוע: "אתה לא יכול למכור בתים שלא בבעלותך, ולא מכוניות שאינן בבעלותך, אבל אתה כן יכול למכור מניות שאינן בבעלותך?!".

 

כיצד עובד מנגנון השורט? משקיע מעריך כי מחירו של נכס (שהוא לא מחזיק בו) צפוי לרדת. הוא שואל את הנכס הזה ממישהו אחר בעלות נמוכה, מוכר אותו, ולאחר ירידת מחיר הנכס הוא קונה אותו כדי להחזירו לגורם שהשאיל לו. את הרווח הוא עושה מההפרש בין המחיר שבו מכר את הנכס למחיר שבו קנה לאחר הירידה. מה שקורה בשבוע האחרון הוא תרחיש קיצון שנקרא "שורט סקוויז", השורטיסטים נאלצים, כדי למזער את ההפסדים בעקבות עליית המניה, לקנות אותה כדי להחזיר אותה למי שהושאלה ממנו.

 

מהות המלחמה היא משחק צ'יקן: המתנה של השורטיסטים שמאמינים שצבא המשקיעים הקטנים לא יתאפק, יתחיל לממש את הרווחים ואז המניה תיפול בחזרה. כך הם יוכלו למזער את ההפסדים שנוצרו על הנייר ואולי אפילו להרוויח אם המניה תתרסק לחלוטין. צבא המשקיעים הקטנים לעומת זאת יודע כי ככל שהמניה תעלה יותר, שורטיסטים רבים יותר לא יוכלו להרשות זאת לעצמם ויקנו את המניות כדי להתכסות, מה שרק יגדיל את התשואה שלהם.

 

כדי להקשות על השורטיסטים ולאלץ אותם להתכסות, המשקיעים הצעירים מתחילים להתפזר על יותר מניות ולכן מדי יום כמעט מצטרפים "קורבנות" חדשים עליהם מתנפל צבא משקיעי הרדיט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x