סגור

פחות בלגן: בתוך שלושה חודשים ימוזגו 100 קרנות נאמנות

כל מנהלי קרנות הנאמנות הסכימו לאמץ מתווה וולונטרי מהיר לרפורמה בענף, שאמור להקל על ההשוואה בין הקרנות; מערכות הייעוץ בבנקים ידרגו את הקרנות על בסיס תשואות של שלוש שנים לפחות

כל מנהלי קרנות הנאמנות בישראל אימצו את המתווה הוולונטרי לצמצום קרנות הנאמנות בענף, שגיבשה רשות ניירות ערך ביחד עם איגוד הקרנות. המשמעות היא שעד 15 בספטמבר צפויות להתמזג יותר מ-100 קרנות נאמנות, ירידה של 10% בכמות קרנות הנאמנות האקטיביות. כיום פועלות 1,154 קרנות אקטיביות, והן מנהלות נכסים בהיקף של 208 מיליארד שקל.


מהמתווה שפורסם לראשונה ב"כלכליסט" עולה כי תבוצע רפורמה של הקטגוריות בקרנות הנאמנות, כך שהן יהיו הומוגניות. בנוסף מנהלי הקרנות התחייבו כי ינהלו עד שתי קרנות בלבד בכל קטגוריה (למעט מקרים חריגים כמו בקרנות שעוקבות אחר תיקי המלצות של הבנקים).
"מהלך זה יפשט את הליך בחירת קרן נאמנות ויקל על ביצוע השוואה בין הקרנות, ובכך יסייע למשקיע לקבל החלטת השקעה אחראית ומושכלת", נמסר מרשות ניירות ערך, בראשות ענת גואטה, שהובילה את המהלך.
חלק שני ברפורמה הוא שינוי במערכות הדירוג בבנקים לקרנות הנאמנות (יועצי ההשקעות בבנקים הם המשווקים המרכזיים של קרנות הנאמנות). נקבע כי מערכות הדירוג של הבנקים ידרגו את הקרנות לפי ביצועים של שלוש שנים לפחות, כדי להימנע ממצב שתנודות חד־פעמיות משפיעות באופן משמעותי על הדירוג.
כמו כן למערכות הדירוג יכניסו פרמטרים איכותיים, כולל נתונים על מחלקות המחקר של בית ההשקעות, ולא רק נתונים של ביצועי הקרנות. בנוסף לכך בבנקים יצטרכו לבצע תיקוף למודלים שלהם מדי תקופה, כדי לוודא שההמלצות של המערכות אכן הביאו המלצה על קרנות שהניבו תוצאות טובות.
"תופעת ריבוי קרנות נאמנות בעלות מאפיינים דומים יצרה קשיים, כגון בלבול וקושי בקבלת החלטת השקעה וקושי להשוות ולבחון את ביצועי הקרנות. על פי המתווה החדש, במהלך החודשים הקרובים יתבצעו מיזוגים בין קרנות, מדיניות ההשקעות שלהן תותאם לקריטריונים החדשים, וכתוצאה מכך יפחת מספרן של קרנות דומות בכל סיווג של אפיק השקעה", נמסר עוד מהרשות.
הרפורמה אמורה לחזק קרנות נאמנות עם ניהול השקעות איכותי. זאת לעומת המצב כיום, שבו חלק מהגופים נהנים מהצלחה בזכות יכולות שיווק ובניית ריבוי מוצרים וביצועים טובים לטווח קצר. מדובר ברפורמה שנעשית ללא הליך חקיקה וכמעט ללא בירוקרטיה, וזאת בזכות הסכמות שהושגו מצד מנהלי קרנות הנאמנות בענף, מה שהביא לביצוע מהיר יחסית של המהלך (בתוך פחות משנה).

1 צפייה בגלריה
ענת גואטה יושבת ראש הרשות ל ניירות ערך
ענת גואטה יושבת ראש הרשות ל ניירות ערך
ענת גואטה, יו"ר רשות ני"ע
(צילום: אוראל כהן)