סגור

רגולטור הבנקאות העולמי מקשה על בנקים שמחזיקים בנכסי קריפטו

ועידת הבנקאות של באזל מציעה להגדיל ליחס של 1-1 את כרית ההון הנדרשת מגורמים פיננסיים המחזיקים בקריפטו; במקביל - בייג'ינג הודיעה כי המשטרה המקומית פשטה אמש על יותר מ-170 ארגוני פשע שהשתמשו במטבעות כדי להלבין הון ועצרה מעל 1,100 איש

רגולטור הבנקים הגלובאלי מגיש הצעה להחמרה משמעותית בדרישות ההון מכל הגורמים הפיננסיים החזיקים בנכסי קריפטו.
ועידת הפיקוח הבנקאי של באזל (Basel Committee on Banking Supervision), המאגדת רגולטורים של המוסדות הפיננסיים המובילים בעולם, מנמק את הגישה המחמירה המוצעת בסיכון האדיר הכרוך באחזקה בקריפטו ליציבות המערכת הפיננסית העולמית.

לפי ההצעה, כרית ההון שתידרש מכל בנק שיחזיק במטבעות קריפטו, לטובת כיסוןי הפסדים פוטנציאליים, תהיה גבוהה בהרבה ביחס ליתר האחזקות של הבנק והיקף האשראי שלו.
משמעות ההצעה בפועל: על כל חשיפה לביטקוין בשווי 100 דולר למשל – באחזקה של הנכס ישירות או בעקיפין - הבנק יחויב להחזיק במקביל כרית הון של 100 דולר.
"נכסי קריפטו מעלים שורה של חששות, כולל הגנה ל הצרכנים, הלבנת כספים, מימון טרור וטביעת הרגל הפחמנית. עמדת הוועדה היא שהצמיחה בנכסי הקריפטו והשירותים הנוגעים להם הם בעלי פוטנציאל להגברת הדאגה ליציבות הפיננסית ולהגדלת הסיכונים של הבנקים", נאמר בהצעה שהגישה הוועדה מבאזל.
סין ממשיכה בלחץ
המשטרה בסין עצרה מעל ל-1,100 אנשים החשודים בשימוש במטבעות קריפטו להלבנת הכנסות לא חוקיות מהונאות טלפון ואינטרנט, כך לפי הודעת המשרד לביטחון פנים הסיני.
המעצרים מהווים חלק מהתגברות המאמצים של הרשויות במדינה נגד מסחר במטבעות קריפטו. בחודש שעבר אסרו שלושה ארגונים על ביצוע שירותים פיננסים ושירותי תשלום הקשורים למטבעות הקריפטו, והקבינט הבטיח לפעול נגד כרייה ומסחר בביטקוין.

2 צפייה בגלריה
 שטרות יואן ביטקוין סין
 שטרות יואן ביטקוין סין
שטרות יואן לצד ביטקוין
(צילום: שאטרסטוק)

לפי ההודעה הרשמית, אמש המשטרה פשטה על יותר מ-170 ארגוני פשע שהשתמשו במטבעות קריפטו כדי להלבין הון. במשרד לביטחון פנים טוענים כי מלביני ההון גבו מהלקוחות שלהם עמלה של בין 1.5%-5% כדי להמיר רווחים לא חוקיים למטבעות וירטואלים באמצעות פלטפורמות למסחר בקריפטו.
באיגוד התשלומים והסליקה הסיני ציינו אף הם כי מספר הפשעים במדינה שבהם מעורבים מטבעות וירטואליים נמצא במגמת עלייה. מכיוון שמטבעות הקריפטו הם אנונימיים, נוחים וכלל עולמיים מטבעם, "הם הפכו לערוץ חיוני להלבנות הון חוצות מדינות", נמסר בהצהרה שפרסם האיגוד.
מטבעות קריפטו הפכו כבר לאמצעי תשלום פופולארי בפעילויות של הימורים לא חוקיים. לפי האיגוד, קרוב ל-13% מאתרי ההימורים תומכים בשימוש במטבעות וירטואלים. זאת, בנוסף לכך שטכנולוגיית בלוקצ'יין מקשה על הרשויות לעקוב אחר הכסף.
בתוך כך, הביטקוין מתחזק עתה ביותר מ-12% עד לשווי של 38.3 אלף דולר - האת'ר והדוג'קוין רושמים עליות מתונות יותר. מדובר ביום שני של עליות חזקות בביטקוין, מגמה שככל הנראה קשורה להפיכתו לחוקי לשימוש יומיומי באל סלבדור, החל מאתמול.

"אימוץ הביטקוין באל סלבדור לא יוסיף למטבע מהימנות"
כאמור, הביטקוין הפך אתמול למטבע רשמי באל סלוודור – מדינה במרכז אמריקה המונה 6.5 מיליון תושבים ועם תמ"ג בשווי של 27 מיליארד דולר ב-2019.
הפרלמנט במדינה אישר אתמול (ד') את הפיכתו של מטבע הקריפטו הגדול ביותר למטבע רשמי, מהלך שמכה גלים בכלל שוק הקריפטו. פירושו, שכל התושבים במדינה יכולים לבצע בקלות תשלומים בלי להיות תלויים בדולר האמריקאי. "אם אל סלבדור תצליח למשוך אפילו פעילות כלכלית קטנה בתחום הקריפטו, זה יהיה ענק עבורה", אמר למרקט ווץ', רוס מידלטון, סמנכ"ל הכספים הראשי בחברת DeversiFi.
הפיכתו של הביטקוין לרשמי באל סלבדור פירושו בפועל שניתן להשתמש בו לתשלום מסים, ולתשלום על שירותים בכל התעשיות, מלבד אלו שלא יכולות לעבד עסקאות מסוג זה. בנוסף, על המרת ביטקוין למטבעות אחרים לא יוטל מס רווחי הון. להערכתו של מידלטון, חברות מחו"ל בתחום הקריפטו עשויות לעבור לאל סלבדור "כי הקשרים עם הבנקים במדינה יהיו קלים יותר".

2 צפייה בגלריה
ביטקוין סלבדור
ביטקוין סלבדור
נשיא אל סלבדור נאיב בוקלה
(צילומים: רויטרס)

מאחורי המהלך עומד נשיא המדינה הנשיא נאיב בוקלה (39), זאת לאחר שכלכלת אל סלוודור נפגעה בצורה קשה ממשבר הקורונה. הכלכלה נסמכת במידה גדולה על כספים שנשלחים חזרה למדינה מעובדים במדינות אחרות. לפי ההערכות של מידלטון, מעל 20% מהתמ"ג בשנה שעברה הורכב מאותם כספים. בשילוב עם שיעורי העוני הגבוהים, פירוש הדבר הוא שאימוץ הביטקוין עשוי לסייע משמעותית במדינה, אולם יש שטוענים שההשפעה על שוק הקריפטו כולו תהיה פחותה.
"אימוץ הביטקוין באל סלבדור יהפוך את העברות הכספים למהירות וזולות יותר, אך הוא לא יוסיף מהימנות למטבע הדיגיטלי הגדול בעולם", טען בפני מרקטווץ' קונאל סאוהני, מנכ"ל חברת המחקר העצמאית Kalkine. עוד הוסיף כי בהתחשב בשלל הבעיות הכלכליות והחברתיות במדינה, קרוב לוודאי שהמהלך לא יגרום למדינות נוספות ללכת בעקבותיהם.
לעומת זאת, קולין פאפה, מייסד Presearch דווקא מאמין שמדינות נוספות ילכו בעקבות אל סלבדור. "האימוץ של הביטקוין על ידי אל סלבדור יכול להיות ההתחלה של גל קבוע של מדינות קטנות עם בעיות כלכליות שמנסות לרתום את העגלה שלהן למטבע מבוזר, פתוח ושלא ניתן לתמרן אותן על ידי גורמים בממשלות שמחליטים להטיל סנקציות שרירותיות נגד מי שלא הולך בתלם", טען.
בדומה, האסטרטג ניקולס קאולי מאתר החדש והמחקר DailyFX מעריך כי מקסיקו תהיה המדינה הבאה שתאמץ את הביטקוין כמטבע רשמי, בעיקר בשל האפשרות להפוך את העברות הכספים לפשוטים וזולים יותר.