$
בורסת ת"א

ענף הטכנולוגיה מתרחק מאג"ח וחוצה את שוק ההון לשניים

גיוסי החוב בבורסת ת"א ממשיכים להצטמצם, שכן מרבית המצטרפות החדשות מעדיפות לגייס הון במניות. רק 12 מתוך 61 החברות שהצטרפו מאז 2020 גייסו, או מגייסות, אג"ח. גיוסי החוב השנה ירדו ב־15% לעומת התקופה המקבילה

חזי שטרנליכט 07:2106.05.21

בורסת תל אביב חווה פריחת הנפקות מאז 2020. במהלך השנה שעברה ביצעו 27 חברות הנפקה ראשונה (IPO) — המספר הגבוה ביותר מ־2007 — ומתחילת 2021 התווספו אליהן 34 חברות. 62% מהמנפיקות בגל הזה הן מתחום הטכנולוגיה ו־8% מתחום הביומד.

הגאות הטכנולוגית בבורסה המקומית עולה בקנה אחד עם פריחת המגזר בבורסות העולם, בדגש על וול סטריט – בעיקר בשל טרנד המיזוגים עם חברות SPAC שמתרחש על רקע התשואות הגבוהות של חברות הטכנולוגיה.

 

מתבטאות היטב במדדי נאסד"ק ו־S&P 500, שעלו בשנה שעברה ב־43.6% ו־16.3% בהתאמה. מתחילת 2021 נמשכת המגמה החיובית, וזאת במקביל לסממני הדעיכה במגפת הקורונה. מדד נאסד"ק הוסיף 6.8% לערכו ו־S&P 500 עלה ב־11.3%.

 

הנהירה לחברות הטכנולוגיה ניזונה גם מהשינויים בעולם, שעלו על ספידים בעקבות הקורונה, הכסף הרב שהבנקים המרכזיים מזרימים למערכת והריבית הנמוכה, שדוחפת את המשקיעים לחפש תשואה בעיקר בנכסי סיכון.

 

גורמים אלה הם שמובילים לכך שמרבית החברות החדשות בבורסה המקומית, מתחומי הטכנולוגיה והביומד, נשענות בעיקר על גיוסי אקוויטי ושומרות על מרחק, לעת עתה לפחות, משוק האג"ח, שאותו הן משאירות לחברות הוותיקות בתחומים המסורתיים יותר כמו נדל"ן ופיננסים.

 

 

 

רק 12 מתוך 61 החברות שהנפיקו לראשונה מאז 2020 גייסו אג"ח או נמצאות בהליכי גיוס אג"ח, כך עולה מדו"ח של חברת הדירוג S&P מעלות, שמסכם את שוק החוב באפריל. חמש חברות שהנפיקו מניות לראשונה ב־2021 הנפיקו גם אג"ח, ובשנה שעברה עמד מספרן על ארבע. שלוש חברות נמצאות כרגע בהליכי הנפקת אג"ח.

 

מדו"ח מעלות עולה כי חברות הביומד והטכנולוגיה היו אחראיות ל־42% מהיקפי גיוסי האקוויטי מאז 2020, 14 מיליארד שקל — הנתח המשמעותי בין הסקטורים — אך הן כלל לא גייסו אג"ח. מי שבלטו בשוק החוב הן חברות הנדל"ן והפיננסים, שהיו אחראיות ל־45% ו־26% מהגיוסים בהתאמה.

 

חברות הנדל"ן היו אחראיות רק ל־17% מגיוסי האקוויטי במהלך התקופה, וחברות הפיננסים ל־4% בלבד. מגזר האנרגיה והתשתיות, שכולל את חברות האנרגיה הירוקה, שבולטות מאוד בבורסה, מתיישב על הגדר ואחראי ל־17% מגיוסי האקוויטי בתל אביב מתחילת 2020 ול־15% מגיוסי האג"ח.

 

אבל שוק האג"ח בהחלט לא מדשדש. מדו"ח מעלות עולה כי אפריל היה החודש החזק ביותר מתחילת השנה, והונפקו בו אג"ח בהיקף כולל של 5.5 מיליארד שקל, דומה לתקופה המקבילה אשתקד ועלייה של כ־38% לעומת מרץ, שבו הסתכמו גיוסי האג"ח ב־4 מיליארד שקל. עם זאת, מתחילת השנה הונפקו אג"ח בהיקף של 18 מיליארד שקל, ירידה של 15% לעומת התקופה המקבילה.

 

פירוש הדבר הוא ששוק ההון המקומי נחלק כיום לשניים. מצד אחד שוק האקוויטי, שמובל באופן גורף בידי חברות טכנולוגיה וביומד, ושוק החוב, שמובילות אותו חברות מתחומים מסורתיים יותר.

 

באשר לזהות מגייסי החוב ניכרת ירידה בפעילות הבנקים. מתחילת 2021 גייס רק בנק אחד אג"ח — דיסקונט, ובהיקף של 931 מיליון שקל. בצמרת המגייסות נמצאות שתי חברות אנרגיה, אנרג'יאן ודליה אנרגיה, שגייסו 1.3 ו־1.15 מיליארד שקל בהתאמה.

 

הנדל"ן, באופן מסורתי, מהווה נתח נכבד מהמגייסות המשמעותיות. 5 מתוך 10 החברות שגייסו הכי הרבה אג"ח ב־2021 הן חברות נדל"ן, ובהן מליסרון, אפי נכסים וביג.

 

ההנפקות של עשרת המנפיקים הגדולים מתחילת 2021 הסתכמו ב־7.7 מיליארד שקל וריכזו כ־45% מהיקף ההנפקות. זו עלייה בריכוזיות המגייסים הגדולים, שכן בשנה שעברה עשרת הגדולים היוו קצת יותר משליש (33%) מהחוב.

 

במעלות ציינו כי למרות עלייה במשקל ההנפקות בהיקפים גדולים יחסית, ניכרת גם מגמה של ריבוי הנפקות בהיקפים בינוניים וקטנים יחסית, כך שמתחילת השנה הנוכחית כ־75% מההנפקות היו בהיקף בינוני, הנמוך מרף 300 מיליון שקל.

  

לדברי מנכ"לית S&P מעלות רונית הראל, "מבחינת המשקיעים, הפעילות הערה בשוק המניות מהווה, במידה מסוימת, תחליף להנפקות אג"ח, אך במבט קדימה עשויה להוות פוטנציאל להנפקות אג"ח של חברות נוספות. חלק מהחברות שמנפיקות מניות, בעיקר אלה שאינן מתחומי הטכנולוגיה והן בשלבים מתקדמים במחזור הפעילות, עשויות להיות שחקניות פוטנציאליות להנפקה גם בשוק האג"ח".

 

רונית הראל בן זאב,מנכ"לית S&P מעלות רונית הראל בן זאב,מנכ"לית S&P מעלות צילום: אסנת רום

 

אלה

x