$
בורסת ת"א

דלק תעתור: אין מניעה שנקבל רישיון לחיפוש גז בגבול לבנון

ועדת הריכוזיות קבעה שקבוצת דלק "שולטת ביותר ממחצית מתחום הפקת הגז הטבעי" ולכן יש לפסול את התמודדותה יחד עם שברון על רישיון ימי חדש. ואולם ההחלטה גם מעלה תהיות, למשל מדוע אושר לדלק מלכתחילה להתמודד במכרז

ליאור גוטמן 07:0811.01.21

ועדת הריכוזיות החליטה אתמול לפסול את דלק מהתמודדות על קבלת רישיון ימי חדש לחיפושי גז בגבול לבנון (רישיון בלוק 72). דלק עשויה לעתור לבית המשפט נגד ועדת הריכוזיות במטרה לקבל את הזיכיון.

 

ועדת הריכוזיות קבעה ש"דלק היא חלק מקבוצת תשובה שמהווה גורם ריכוזי בשל האשראי הגבוה של הקבוצה, שהוא בין הגבוהים במשק, וכן משום שהיא שולטת ביותר ממחצית מתחום הפקת הגז הטבעי". הוועדה הוסיפה ש"הקצאת הרישיון על בלוק 72 לקבוצה עשויה להגביר את כוח המיקוח ויכולת ההשפעה שלה כלפי הממשלה בתחומים אחרים שבהם היא פועלת כיום. לאור כך, ממליצה ועדת הריכוזיות למנוע את זכייתה של דלק משיקולי ריכוזיות כלל־משקית".

 

מיכל הלפרין הממונה על התחרות מיכל הלפרין הממונה על התחרות צילום: אלכס קולומויסקי

 

דלק התמודדה במכרז יחד עם חברת שברון, ומולן חברת אנרג'יאן. דלק ושברון מחזיקות במאגר תמר (47% לשתיהן) ובלווייתן (85% לשתיהן), ומספקות גז לכל המשק, כך שקבלת רישיון נוסף יכולה להפריע לשחקן חדש לייצר תחרות על המחירים. למשרד האנרגיה נותרו למעשה שתי אפשרויות. הראשונה להכריז על אנרג'יאן כמנצחת, והשנייה היא לצאת למכרז חדש.

 

הנקודות שדלק עשויה לטעון

 

שלוש נקודות עשויות לעמוד לזכותה של דלק בעתירתה. הראשונה היא שהרשויות או הרגולטורים לא סיפקו תשובה מדוע ועדת הריכוזיות אישרה מלכתחילה לדלק לגשת למכרז, שההכנה אליו והתמודדות מחייבת העסקת מומחים ועורכי דין ועולה כסף.

 

יצחק תשובה בעל השליטה בדלק יצחק תשובה בעל השליטה בדלק צילום: אייל טואג

 

נקודה נוספת היא שאלת הריכוזיות. דלק אמנם יושבת במאגרי הגז ומפיקה אותם, אבל היא כבר אינה קבוצת דלק של העבר הלא רחוק, עם אחזקות בשוק שיווק הדלק, חברות ביטוח, חברות רכב או נדל"ן. בעל השליטה יצחק תשובה נאלץ למכור את נכסיו כדי לא לפשוט רגל, וההשפעה של דלק על השוק נחתכה משמעותית. דלק גם מחויבת למכור את אחזקותיה במאגר תמר, תחדל מלהיות חלק ממונופול הגז והיא תחזיק רק בלוויתן, כך שכוחה ייחלש משמעותית עוד השנה.

 

סוגייה שלישית היא הריכוזיות של אנרג'יאן, שמחזיקה בעצמה קרוב ל־10 רישיונות גז שונים, אולם לא נטען נגדה שהיא עלולה להיות מונופול בעוד כמה שנים. מנגד, במצב דומה של דלק, הרגולטורים טענו שמדובר במצב מסוכן. בסביבת ועדת הריכוזיות טוענים כי הם טרם התוודעו לרישיונות של אנרג'יאן, שעדיין לא הרוויחה בישראל, אולם יתייחסו לכך בעתיד.

 

סימן שאלה לגבי בלוק 72

 

בכל מקרה, הצדדים תמימי דעים על העובדה שאף אחד לא יודע מה מכיל בלוק 72, והאם הוא מכיל בכלל גז. הרישיון שוכן כמה עשרות ק"מ קו אווירי מול העיר הלבנונית צור, ומעולם לא נקדח.

 

כדי לאמת את ההשערות שיש במקום מאגר גז, הזוכה יאלץ לבצע סקר ססמי ולשנע למקום אסדה שתקדח במים עמוקים. במידה וימצא במקום מאגר גז, השלב הבא יהיה לחתום עם לבנון על הסכם פיתוח משותף, במידה והמאגר שאולי קיים במקום, פולש גיאולוגית לשטח לבנון. התרחיש האופטימי ביותר לכך מדבר על לפחות שלוש עד חמש שנים מהיום.

 

מקבוצת דלק נמסר: "עמדת הוועדה המייעצת, שאין לה תוקף מחייב, שגויה לחלוטין והיא מנוגדת לעמדת המדינה שהוצגה לבג"ץ לפיה החברה ראויה ויכולה להשתתף בהליך התחרותי ומכאן שגם לזכות בו. לצערנו, בהמלצת הוועדה המייעצת נפלו שגיאות עובדתיות מהותיות בהנחות עליהן הסתמכה הוועדה ומכאן מסקנתה השגויה שעומדת בניגוד מוחלט להחלטת בג״צ ולהוראות מתווה הגז. בכוונתנו להציג את העובדות והנתונים כהוויתם ומאמינים כי משרד האנרגיה יקבל החלטה לטובת משק האנרגיה הישראלי ועל סמך האינטרסים של המדינה במרחב, ויבחר בהצעה הטובה ביותר מבין ההצעות במכרז".

 

x