$
בורסת ת"א

נחשף בכלכליסט

מימון יצטרך להחליט האם ישראמקו תשאר בלי מנכ"ל קבוע עד אמצע 2021

בית המשפט המחוזי בירושלים דחה את בקשתו של המנכ"ל המיועד אריאל יוצר לקצר את תקופת הצינון שלו מהאוצר ל־50 יום במקום 9 חודשים. יוצר: "זו בעיה מהותית בהמשך ההעסקה שלי"

עמרי מילמן וליאור גוטמן 07:2418.11.20

שותפות הגז ישראמקו תצטרך להחליט בשבועות הקרובים האם היא מוכנה להתנהל בלי מנכ"ל קבוע עד אמצע שנת 2021, הוא המועד בו יסתיים הצינון של המנכ"ל המיועד אריאל יוצר.  

כפי שנחשף אתמול באתר "כלכליסט", בית המשפט המחוזי בירושלים (בשבתו כוועדת ההיתרים) קבע כי סגן הממונה על התקציבים לשעבר, אריאל יוצר, יוכל להכנס לתפקידו בישראמקו שבשליטת קובי מימון רק בחודש מאי 2021, כלומר לאחר 9 חודשי צינון. למעשה, בית המשפט דחה את הבקשה של יוצר לקצר את הצינון ל־50 יום, שהסתיימו בפועל כבר בחודש ספטמבר השנה.

 

בהחלטה ציינו חברי הוועדה כי "לטעמנו, מכלול התפקידים בהם כיהן יוצר, טמן בחובו פוטנציאל משמעותי לקבלת החלטות בתחומים אלה, שיש להן השלכה כלכלית רבת היקף ומראית עין הציבורית מחייבת קביעת תקופת צינון שתמתן את החשש מפגיעה באותה מראית".

 

הם הוסיפו כי "כפי שציינו לעיל, הפן השני של הוראת הצינון נועד למנוע חשש לניצול השפעתו של הפורש במקום עבודתו הקודם, לאחר הפרישה, לקידום ענייניו של הגוף אליו בכוונתו לעבור".

  

מימין: קובי מימון בעל השליטה בישראמקו והמנכ"ל המיועד אריאל יוצר מימין: קובי מימון בעל השליטה בישראמקו והמנכ"ל המיועד אריאל יוצר צילומים: אוראל כהן, יואב דודקביץ

 

ישראמקו, כזכור, עוסקת בחיפושי גז ונפט, אבל היא פועלת תחת קבוצת אקוויטאל, בעלת השליטה בחברת איירפורט סיטי ונצבא.

 

לפיכך, לכאורה, קיים חשש שיוצר ינצל את מומחיותו וקשריו מהתקופה בה טיפל בתחום הנדל"ן באגף התקציבים באוצר, כדי להיטיב לכאורה עם פעילויות אחרות, שאולי לא קשורות לחברת ישראמקו בלבד, אלא לחברות אחרות בקבוצת אקוויטאל.

 

מי שמבין לבד עד כמה הדחייה הזו בעייתית הוא יוצר בעצמו, שאמר אתמול כי "אני חושב שעמדת הנציבות תהווה בעיה מהותית בהמשך ההעסקה שלי בחברה, כי מה בשוק הגז מתחוללות כיום דרמות מאוד גדולות, ואני בספק אם בישראמקו יוכלו להמתין כל כך הרבה זמן".

 

הסיבה שהדברים נאמרו מיוחסת לשינוי הגדול שעובר על משק הגז הטבעי: בשנה הבאה תעוצב התחרות במשק בין שלושה ספקים (מאגרי תמר, לוויתן וכריש/תנין).

ישראמקו היא בעלת המניות העיקרית (28.75%) במאגר תמר הוותיק. כהכנה לעולם של שלושה מתחרים, שותפות תמר מנהלת בימים אלו מגעים לפיצול המכירה שם, כלומר שכל שחקן ימכור ביחס לחלקו את הגז שיש ב"תמר", ללא הגבלות תקופה או מחיר.

 

לפיכך, נוכחות מנכ"ל קבוע קריטית לישראמקו, בוודאי כאשר ענקית האנרגיה שברון נכנסה לאחרונה לפעילות בישראל. שברון מחזיקה 25% במאגר תמר והיא מפעילת הקידוח. יחד עם ישראמקו, בכוחן המשותף (כ־54% מהמאגר) לשלוט על מרבית המכירות מהמאגר.

 

כל המשתנים הללו עומדים בפני בעלי ישראמקו, כאשר ברקע יש גם פעילות חיפושי נפט חדשה, גם הכפלת הייצוא מ"תמר" למצרים בעוד 19 חודשים, וגם פתיחת חוזה הגז הענקי מול חברת החשמל, באמצע שנת 2021. השאלה הגדולה היא האם בעל השליטה (לכאורה) בישראמקו קובי מימון ירצה לחכות עד מאי 2021 כדי ששותפות הגז שלו תחזיק מנהל קבוע.

 

 

x