$
בורסת ת"א

וול סטריט בדרך לאוגוסט הטוב זה 36 שנה, אבל ת"א הרחק מאחור

הבורסות בניו יורק מטפסות בעקביות ומתאוששות מהמפולת של תחילת משבר הקורונה, אך בעוד דאו ג'ונס עלה ב-8% בחודש אוגוסט, ת"א 35 השלים באותה תקופה עלייה של 1% בלבד; מה גורם לפער בין ישראל לארה"ב, והאם הוא אכן גדול כל כך?

שיר רייטר 18:5831.08.20

המפולת בשוק ההון כמעט נראית כבר כמו זיכרון רחוק. אחרי הצניחות המבהילות בחודשים פברואר ומרץ, הבורסות בניו יורק נכנסו לראלי של התאוששות מהירה והגיעו כבר לרמות גבוהות יותר מבימים שלפני המשבר. 

המדדים המובילים בניו יורק צפויים לרשום בנעילת המסחר הלילה את חודש אוגוסט הטוב ביותר מאז 1984, ולהשלים חודש חמישי של עליות חזקות. אבל לעומת התמונה האופטימית בוול סטריט, בורסת תל אביב נמצאת הרחק מאחור. מדד ת"א 35 טיפס ב-1% בסך הכל באוגוסט, ואילו ת"א 125 הוסיף לערכו 3%. המסחר בניו יורק יינעל רק ב-23:00 (שעון ישראל), אולם אם לא יתרחש שינוי דרמטי יציגו המדדים המובילים עליות של בין 7% ל-9%.

 

האם מגפת הקורונה השפיעה לרעה על ישראל בצורה משמעותית יותר משפגעה בארה"ב, או שיש כאן דוגמה נוספת לניתוק של המגמה בשוקי ההון מהכלכלה הריאלית? אחת הסיבות הבולטות לפער המשמעותי קשורה לשוני בענפי הפעילות של החברות בבורסות.

 

בבורסה התל אביבית רשומות חברות נדל"ן ופיננסים רבות, שנפגעו בצורה קשה יותר מהמשבר שיצרה מגפת הקורונה. זאת בזמן שבבורסת ניו יורק ובנאסד"ק יש משקל עצום לחברות הטכנולוגיה, שחלק משמעותי מהן הושפע מהמשבר דווקא לחיוב. 

*הנתונים לגבי אוגוסט במדדים בארה"ב לא סופיים *הנתונים לגבי אוגוסט במדדים בארה"ב לא סופיים

 

 

חודש גרוע ליצרניות התרופות בת"א

 

"ה'אשמות' בתשואה הגרועה של ת"א הן טבע ואופקו שבלטו מאוד לרעה במדד ת"א 35, וגם פריגו רשמה ביצועים גרועים", אמר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש. "מדד ת"א 90 עשה החודש תשואה טובה יותר מ-S&P 500, לא כולל היום, וכמעט כמו נאסד"ק. זה ת"א 35 שגרר את הבורסה אחורה".

 

חברת התרופות אופקו, שחזרה למדד ת"א 35 רק בעדכון האחרון שהתבצע ב-9 באוגוסט, צללה החודש ב-42.5% אחרי זינוק מטאורי של 77% שרשמה ביולי ברקע פרסומים על ייצור בדיקות לקורונה. טבע ופריגו נפלו באוגוסט ב-16.7% ו-9.1% בהתאמה. בצד החיובי של מדד הדגל - לייבפרסון נסקה באוגוסט ב-44.7%, איי.סי.אל עלתה ב-16.8%.  

 

בורסת תל אביב בורסת תל אביב צילום: בלומברג

 

 לא כוחות מול אפל ואמזון

 

זבז'ינסקי הוסיף כי כמה מניות טכנולוגיה גדולות משכו את S&P 500 לעליות החדות שרשם. "בניגוד לזינוק של S&P 500, שבו לכל מניה יש משקל יחסי לגודלה, המדד שמייחס משקל שווה לכל המניות ב-S&P 500, והרבה פחות מושפע מענקיות, עלה בכ-5%, לא הרבה יותר מת"א 35. כך שבסך הכל אין הבדל כזה גדול בין ארה"ב לישראל, אלא שהרכב המדד מוטה הטכנולוגיה בארה"ב משפיע".

 

באופן לא מפתיע, אחרי הנפילות בחודשים בחודשים פברואר ומרץ, מדד נאסד"ק 100 היה הראשון לחזור לשגרה. המדד כולל ענקיות טכנולוגיה כמו אפל, אמזון ומיקרוסופט, שהן בין הנהנות העיקריות מהמשבר. בזמן שעסקים ברחבי העולם נאלצו לצמצם את הפעילות כדי לשמור על ההגבלות שנועדו לבלום את המגפה, הביקוש לטכנולוגיה זינק עם המעבר לעבודה מהבית והניסיון להימנע מיציאות לא הכרחיות.

 

לפי מחקר של בנק אוף אמריקה שהתפרסם בימים האחרונים, חברות הטכנולוגיה הציבוריות בארה"ב נסחרות בשווי של 9.1 טריליון דולר - גבוה יותר מכל הבורסות באירופה יחד. מי שתורמות במיוחד לשווי השוק הגבוה של מגזר הטכנולוגיה בארה"ב הן חמש חברות הענק - אפל ששווה כבר יותר מ-2 טריליון דולר,  אמזון ומיקרוסופט ששוות כ-1.7 טריליון דולר, גוגל ששווי השוק שלה הוא 1.11 טריליון דולר ופייסבוק ששווה 833 מיליארד דולר.

 

לפי כלכלני בנק הפועלים, העליות החדות בוול סטריט נתמכות על ידי המדיניות הפיסקלית והמוניטרית המרחיבה, בייחוד הודעת הפד האחרונה, והמשך הסרת חלק ממגבלות הסגר. השבוע הודיע יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי, ג'רום פאוול, על שינוי במדיניות הבנק - מיעד אינפלציה של 2% ליעד "אינפלציה ממוצעת", שעשויה להשאיר את הריבית על שיעור נמוך לתקופה ממושכת. משמעות השינוי היא שהפדרל ריזרב יאפשר לשיעור האינפלציה לטפס גבוה מהיעד המסורתי של 2%, לפני שיעלה את הריבית. כל עוד הריבית במשק נמוכה, ההשקעות בשוק ההון קורצות למשקיעים יותר מאשר ההשקעות הסולידיות בבנק, והשווקים מטפסים.

x