$
בורסת ת"א

שלמה רודב מוריש לגיל שרון אורווה נקייה בקבוצת בזק

צעדי התייעלות שנקט היו"ר הפורש העבירו ליו"ר הנכנס חברה שרשמה רווח נקי של 270 מיליון שקל ברבעון השני לעומת הפסד של 1.6 מיליארד שקל ברבעון המקביל. עם זאת, בפני שרון ניצבים אתגרים רבים ובראשם התנעה מחודשת של פרויקט הסיבים האופטיים

אביאור אבו 08:1118.08.20

החברה החבוטה משנה מגמה: בימים הקרובים ייכנס גיל שרון לתפקידו החדש כיו"ר בזק, לאחר כהונה מוצלחת כמנכ"ל חברת הסלולר גולן טלקום. במידה רבה, עבור שרון מדובר בסגירת מעגל, שכן נתח נכבד מהקריירה העסקית שלו והמוניטין שצבר מיוחסים לשנים שבהן כיהן כמנכ"ל חברת הסלולר פלאפון, החברה־הבת של בזק.

 

שרון יחליף בתפקיד את שלמה רודב, כיום יו"ר דירקטוריון יינות ביתן, שפרש על רקע חיכוכים עם בעלת השליטה — קרן סרצ'לייט. לפי התוצאות שפרסמה בזק אתמול, שרון מקבל מרודב חברה שעברה ניקוי אורוות משמעותי ואף עלתה על פסים של צמיחה. את הרבעון השני של 2020 סיימה הקבוצה עם רווח נקי של 270 מיליון שקל, זאת לעומת הפסד של כמעט 1.6 מיליארד שקל ברבעון המקביל, והרווח הנקי בינואר־יוני עמד על 602 מיליון שקל לעומת הפסד של כמעט 1.3 מיליארד שקל בתקופה המקבילה.

 

 

גיל שרון גיל שרון צילום: אוראל כהן

 

השינוי הדרמטי הוא תולדה של שני אירועים שהתרחשו ברבעון השני של 2019, בעת כהונתו של רודב, שבמידה רבה אף הובלו על ידיו. מדובר על מחיקה של 951 מיליון שקל בשל ירידת ערך בפלאפון ושל 1.16 מיליארד שקל בשל מחיקת נכס המס של yes. אלו קוזזו במעט באמצעות רווח הון שנוצר כתוצאה ממכירת מתחם סקיה ב־400 מיליון שקל. ברבעון הרביעי של 2019 מחקה בזק 102 מיליון שקל בשל ירידת ערך של בזק בינלאומי. קדמו למחיקות אלה מחיקה של 1.56 מיליארד שקל משווייה של yes במהלך 2018.

 

הכנסות בזק ספגו פגיעה קלה בלבד, וירדו ב־3% הן ברבעון השני והן במחצית הראשונה ל־2.1 מיליארד שקל ו־4.3 מיליארד שקל בהתאמה, זאת כתוצאה מירידה בכל מגזרי הפעילות, למעט התקשורת הנייחת ששומרת על יציבות, וממשיכה לספק לבזק קרוב לחצי מכלל הכנסותיה.

אף שההכנסות ירדו מעט, בזק עברה לרווח תפעולי של 512 מיליון שקל ברבעון השני לעומת הפסד תפעולי של 94 מיליון שקל ברבעון המקביל. הרווח התפעולי זינק בכ־135% בינואר־יוני ל־978 מיליון שקל, וכתוצאה מכך ה־EBITDA טיפס ביותר מ־154% ברבעון השני, ל־977 מיליון שקל, מה שהוביל לעלייה של 40% ב־EBITDA לעומת ינואר־יוני המקבילים, ל־1.9 מיליארד שקל.

 

בזק גם סיפקה לראשונה תחזית ל־2020 כולה, זאת לאחר שלא עשתה זאת בשני הרבעונים הקודמים, מסיבות שונות, בהן אי־הוודאות שמשרה משבר הקורונה. בזק צופה EBITDA של 3.5 מיליארד שקל ב־2020 כולה ורווח נקי של 950 מיליון שקל. מדובר על שיפור משמעותי ביחס ל־2019, אז ה־EBITDA הסתכם ב־2.9 מיליארד שקל והפסד צורב של 1.1 מיליארד שקל בשורה התחתונה.

 

 

 

עם כל זאת, המשקיעים בבזק לא התרגשו במיוחד והמניה חתמה את יום המסחר בירידה של 0.5%, לשווי שוק של 10.5 מיליארד שקל, זאת לאחר שמתחילת השנה היא עלתה ב־36% – נתון שממקם אותה ברשימת 30 החברות עם התשואה הגבוהה ביותר במדד ת"א־125 מתחילת השנה.

 

המגזר הקווי של בזק, שבמסגרתו היא מספקת שירותי טלפוניה ואינטרנט, ממשיך להיות הפורטה שלה. מגזר זה, שמנוהל על ידי דודו מזרחי, הציג ברבעון השני הכנסות של 1.04 מיליארד שקל, שהיו גבוהות במעט (2.4%) מההכנסות ברבעון המקביל. בסיכום המחצית הכנסות המגזר עמדו על 2.06 מיליארד שקל — זהה לתקופה המקבילה. הרווח התפעולי ברבעון נחתך בחצי, ל־464 מיליון שקל, מה שהוביל לירידה של 36% בינואר־יוני, ל־93 מיליון שקל.

 

בזק מציגה זה הרבעון השני איחוד בין תוצאותיהן של שלוש החברות־הבנות – yes, פלאפון ובזק בינלאומי – בניהולו של רן גוראון, תחת השם "אלפא". הרווח הנקי של אלפא ברבעון השני עמד על 40 מיליון שקל לעומת הפסד של 15 מיליון שקל ברבעון המקביל; הרווח התפעולי עמד על 41 מיליון שקל לעומת הפסד תפעולי של 15 מיליון שקל ברבעון המקביל; ה־EBITDA עלה ב־12% לעומת הרבעון המקביל, ל־287 מיליון שקל.

 

עם כל זאת, בפני שרון ניצבים אתגרים משמעותיים, ובראשם התנעה מחודשת של פרויקט הסיבים האופטיים וכניסת פלאפון לעולם של הדור החמישי. כמו כן, שרון יידרש להעמיק את הסינרגיה התפעולית בקרב החברות־הבנות ובמקביל לנסות לקדם את ביטול ההפרדה המבנית. ב־yes שרון יידרש להוציא לפועל את המעבר מתשתית לוויין לתשתית באינטרנט. בנוסף, יהיה עליו לעצור את הדימום שעוד נשמר בתחום הטלפוניה ולהשלים את מכירת אתר וואלה.

 

x