$
בורסת ת"א

עדכון המדדים בבורסה עלול לגרום לעיוות במחירי המניות

עדכון המדדים הצפוי בבורסת ת"א ב־6 באוגוסט יאלץ את מנהלי קרנות הסל לקנות ולמכור מניות בהיקפים חריגים מאוד כדי להתאים את תמהיל הקרנות לזה של המדדים. במקרים מסוימים צפוי סחר בהיקף של פי 50 מהיקף הסחר הממוצע במניה

עירית אבישר 07:1223.07.20

ביום חמישי 6 באוגוסט ייערך עדכון מדדים דרמטי בבורסה בת"א. בעקבות הטלטלות שגרם משבר הקורונה למניות רבות, צפוי שינוי משמעותי בהרכב המדדים, כמו גם שינוי במשקלן של מניות שיישארו במדדים.

 

חברות ענק כמו דלק, בזן, החברה לישראל, פתאל וגזית גלוב ייצאו ממדד ת"א־35. לעומת זאת, חברות אנרגיה מתחדשת וטכנולוגיה, שנפגעו פחות במשבר, צפויות להיכנס למדדים.

 

קרנות הסל שעוקבות אחר המדדים יצטרכו לבצע התאמה במועד השינוי, קרי ב־6 באוגוסט, לקראת סוף המסחר, בכדי להתאים את הקרנות לתמהיל המדדים החדש. הן צפויות לקנות ולמכור קרוב ל־330 מניות בהיקף של 1.5 מיליארד שקל, כדי להתאים עצמן להרכב המדדים החדש.

 

 

 

 

 

במקרים רבים, התאמת קרנות הסל להרכב המדדים החדש תאלץ אותן לרכוש או למכור מניות בהיקף שגבוה פי כמה ממחזור המסחר היומי של המניה. היות וקרנות הסל מחויבות לבצע את ההתאמה, החשש הוא כי רכישה או מכירה בהיקפים חריגים עלולות לגרום לעיוות בשערי המניות ולנזק למשקיעים בקרנות.

 

במיטב דש ברוקראז' ערכו בדיקה של היקף הרכישות והמכירות הצפוי, על בסיס היקף הנכסים הנוכחי בקרנות הסל, והשוו למחזור המניה הממוצע בשלושת החודשים האחרונים. מהמסמך שהגיע לידי "כלכליסט" עולה כי מנהלי קרנות הסל ייאלצו לרכוש ביום עדכון המדד מניות של חברת אלקטריאון, שצפויה להיכנס למדד ת"א 125, בהיקף של 57 מיליון שקל. מדובר במשימה לא פשוטה, מכיוון שמחזור המסחר הממוצע במניה בשלושת החודשים האחרונים עומד על 4.2 מיליון שקל בלבד.

 

משימה מאתגרת תהיה גם לרכוש מניות של חברות איתמר ונובולוג, שנכנסות לת"א 125. מנהלי הקרנות יצטרכו לרכוש מניות בהיקף של קרוב ל־50 מיליון שקל בכל אחת, בעוד שמחזור המסחר הממוצע בהן נע סביב מיליון שקל בלבד.

 

מכיוון שהבורסה מגבילה את המשקל הכולל של המניות האמריקאיות במדד ת"א־35 ל־8% ואת המשקל של מניה אמריקאית יחידה ל־3%, צפויה ירידה במשקל היחסי של לייבפרסון ופריגו במדד. מנהלי הקרנות יצטרכו למכור מניות של לייבפרסון בהיקף של 130 מיליון שקל, בעוד שמחזור המסחר הממוצע במניה עומד על פחות מ־16 מיליון שקל; ולמכור מניות פריגו בהיקף של 127 מיליון שקל, בעוד שמחזור המסחר הממוצע במניה עומד על 20.4 מיליון שקל. היות ומדובר במניות דואליות, ההערכות הן שמנהלי הקרנות עשויים לבצע את הרכישות שלהן בחו״ל, שם מחזורי המסחר שלהן גבוהים יותר.

 

איגוד קרנות הנאמנות התריע לפני כמה שבועות מפוטנציאל העיוותים בשערי המניות כתוצאה מהעדכון. באיגוד אף הציעו לבורסה להגמיש את כללי עדכון המדדים הנוכחי, כך שיבוצעו פחות שינויים, בדומה למהלך שנעשה בעולם. אולם בבורסה סירבו, בטענה כי הדבר יפגע באמון השוק.

x