$
בורסת ת"א

"רכישות האג"ח של בנק ישראל מיותרות ולא תורמות לכלכלה"

גילעד אלטשולר, מבעלי בית ההשקעות אלטשולר שחם, יוצא נגד הבנק המרכזי. לדבריו, "שוק החוב תפקד כרגיל. את תשומת הלב יש להקדיש להחזרת כמה שיותר מקומות עבודה"

חזי שטרנליכט 10:4512.07.20

"אני חושב שזאת החלטה מיותרת שגם תיצור עיוותים בשוק", כך אמר ל"כלכליסט" גילעד אלטשולר, מנכ"ל משותף ומבעלי בית ההשקעות אלטשולר שחם, בתגובה להחלטה של בנק ישראל משבוע שעבר לרכוש אג"ח קונצרניות בבורסה בהיקף של עד 15 מיליארד שקל.

 

 

 

לדברי אלטשולר, אין צורך ברכישות האלו משום ששוק החוב הישראלי מתפקד באופן תקין ואינו סובל מבעיית נזילות. ואכן, היקף גיוסי החוב במחציתה ראשונה של השנה, חרף "מרץ השחור" שבו השוק קפא למשך כשבועיים, היה גבוה מבתקופה המקבילה ב־2019. אלטשולר טוען כי "האנרגיה שמוציאים כאן מופנית למקומות הלא נכונים. אני חושב ששוק האג"ח הקונצרני תפקד בצורה טובה גם לפני ההודעה של בנק ישראל. חברות גייסו. לא ראיתי איזושהי חולשה בשוק הזה. מרווחי הסיכון פה לא היו יותר גבוהים מבחו"ל, לפחות לא באופן משמעותי. לא היו בעיות בגיוסי כספים. בכל ההנפקות היה קל מאוד לגייס כסף. אז לא היה צריך את זה".

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון נגיד בנק ישראל, אמיר ירון צילום: רויטרס

 

לדעת אלטשולר "הדבר העיקרי שצריך לעשות בכלכלה הישראלית כיום לנוכח נזקי הקורונה זה להחזיר כמה שיותר מקומות עבודה. הצעד הזה גם יעזור לחברות להוריד את הוצאות המימון שלהן". לדבריו הצעד של בנק ישראל "יוריד את העלויות לבנקים, לחברות הנדל"ן המניב ולחברות ממשלתיות כמו מקורות, אבל הוא לא יוסיף מקום עבודה אחד. לכן זה נראה לי מיותר".

 

 

גילעד אלטשולר גילעד אלטשולר צילום: עמית שעל

 

לדעת אלטשולר, התוכנית של בנק ישראל טומנת בחובה סיכון: "עיקר הבעיה היא שזאת תוכנית ארוכת טווח. כשמתחילים בתוכניות כאלו, קשה לסגת מהן אחר כך. השוק יתחיל להתרגל לסם הזה, זה מסוכן ולא תורם. אולי זה תורם לעשירים אבל לא למי שצריך".

 

לדברי אלטשולר, "אני מוצא היגיון בכך שבנק ישראל רוכש אג"ח ממשלתיות ומוריד את העקום של התשואות. אני מוצא בזה היגיון כי זה נוגע לריבית ארוכת טווח בארץ. אבל בשוק האג"ח הקונצרני זה מתחיל לייצר עיוותים".

 

לטענת אלטשולר, בסופו של דבר, המהלך לא יהווה תרומה משמעותית לכלכלה הישראלית או לציבור שנפגע מהמשבר. "זה אפס תרומה לכלכלה הישראלית. אני חושב שעיקר תשומת הלב צריכה להיות איך לעזור לאנשים ולעסקים הקטנים. ראינו שרבים מהעסקים הגדולים כבר ויתרו על המענקים הממשלתיים, ובצדק לדעתי. עיקר הבעיה כיום זו האבטלה. מדובר על ציבור גדול של משפחות שלמות שלא תהיה להן הכנסה. זה נורא.

 

"עיקר העניין הוא שזה לא תורם לתעסוקה בישראל. אם התוכנית של בנק ישראל הייתה מוסיפה אפילו מקום עבודה אחד, ניחא. אבל זה לא יוסיף אפילו מקום עבודה אחד".

 

לסיכום, אלטשולר חוזר על המסר המרכזי שלו: "עיקר תשומת הלב של המדינה צריכה להיות נתונה לתעסוקה, תעסוקה ותעסוקה".

 

x