$
שווקי חו"ל

מכה לאנרג'יאן: בוטלה מכירת מאגרי הנפט בנורבגיה לנפטון הצרפתית

באנרג'יאן גילו פחות עניין בפעילות הנפט בבריטניה ובנורבגיה, ולכן החליטו למכור אותה לנפטון בכ־250 מיליון דולר; נפטון תשלם לאנרג'יאן 5 מיליון דולר על סיום ההסכם

ליאור גוטמן 07:3320.05.20

 משבר הקורונה וצניחת מחירי הנפט החלו לפגוע גם בחברות הזרות הפועלות בישראל. חברת האנרגיה היוונית־בריטית אנרג'יאן דיווחה אתמול (ג') על ביטול העסקה למכירת מאגרי הגז הצפוניים שלה לחברת נפטון הצרפתית. המכירה גובשה באוקטובר האחרון כחלק מעסקת ענק העסקה שתומחרה אז בסכום של עד 865 מיליון דולר. במסגרתה, אנרג'יאן רכשה את פעילות הנפט של אדיסון האיטלקית, שכללה שלוחות רבות באירופה ובאפריקה. באנרג'יאן גילו פחות עניין בפעילות הנפט בבריטניה ובנורבגיה, ולכן החליטו למכור אותה לנפטון בכ־250 מיליון דולר. כעת נפטון תשלם לאנרג'יאן 5 מיליון דולר על סיום ההסכם, שהיה תלוי בהשלמת רכישת נכסי הנפט של אדיסון כבר בסוף 2019.

 

עוד קודם לכן בוטלה רכישת נכסי הנפט של אדיסון באלג'יריה. על פי פרסומים זרים, ממשלת אלג'יריה סירבה להעביר שדות נפט וגז לחברה שנסחרת בבורסה בתל אביב, ולפיכך עסקת אדיסון המקורית נחתכה בכ־100 מיליון דולר. באנרג'יאן נחושים להשלים את העסקה עוד השנה, במבנה חדש: אנרג'יאן תשלים את הרכש ברבעון השלישי, אולם תחריג את שדות הנפט הנורבגיים. התמחור החדש אינו ידוע, אבל לפי הערכות ינוע סביב חצי מיליארד דולר.

 

מה דעתך על מניית אנרג'יאן:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

העסקה מבוטלת בתזמון כואב עבור אנרג'יאן. בתחילת אפריל עוד דווח על צמיחה של כמה אחוזים בנפח הגז במאגרי כריש ותנין, שמיועדים לשוק הישראלי. אולם, בחודש האחרון פורסמו בתקשורת הזרה ידיעות על כישלון שני קידוחים של אדיסון במצרים, תוך אובדן אפשרי של עשרות מיליוני דולרים. ביטול העסקה פותח הצצה קטנה לפעילות אנרג'יאן, שאינה תמיד שקופה במלואה לציבור. כך, ב־15 באפריל הודיעה אנרג'יאן שנכפה עליה לעצור את בניית אסדת הפקת הגז למאגרי כריש ותנין בסינגפור, בשל התפרצות גל שני של נגיף הקורונה. הפסקת העבודות נקבעה רק ל־14 יום, אולם מאז חלף יותר מחודש והחברה לא דיווחה על התקדמות בגזרה, לחיוב או לשלילה.

 

לא רק הלקוחות בישראל מחכים לאסדה, אלא גם קבוצת דלק. לפי הסכם למכירת המאגרים של דלק לאנרג'יאן מ־2016, דלק קידוחים זכאית לכ־8% על תמלוגי ההפקה. הגז אמור לזרום בעוד כשנה וככל שיתעכב, דלק קידוחים לא תקבל תמלוג ודלק תתקשה במכירתה. מנגד, דלק קידוחים תרוויח חוזי גז שייתכן שאנרג'יאן היתה מספקת. במשק לא צפוי מחסור, כי ניתן לרכוש גז מתמר או לווייתן, אבל התמחור הזול של אנרג'יאן (כ־4.2 דולר ליחידת חום) ייאלץ להיצמד לתמחור הנוכחי (כ־4.8 דולר). 

 

מיוס ריגאס מנכ"ל אנרג'יאן מיוס ריגאס מנכ"ל אנרג'יאן צילום: אוראל כהן

 

x