$
בורסת ת"א

המשבר חתך מיליארד שקל משווי חברות הקנאביס בינואר

הנגיף מסין ריסק בחודשיים את השווי המצרפי של חברות הקנאביס הרפואי בישראל ל־1.43 מיליארד שקל, ומרחיק עוד יותר את הייצוא לאירופה

צלי גרינברג 08:2116.03.20

משקיעי חברות הקנאביס הרפואי הישראליות מתבוססים בבור ההפסדים, אחרי שנגיף הקורונה נגס בכמיליארד שקל משוויין. שווי החברות הללו עמד אתמול על 1.43 מיליארד שקל, לעומת 2.42 מיליארד שקל בתחילת השנה ו־2.1 מיליארד שקל בתחילת מרץ. זו ירידה של כחמישית משווי השיא שאליו הגיעו במחצית הראשונה של 2019, שנסק ל־5.04 מיליארד שקל.

 

דו"חות מאכזבים, זחילה רגולטורית לעבר הייצוא, בג"צים של מטופלים והערות מהפיקוח הובילו למחיקות שווי אדירות, שלא מאפשרות עוד גיוסים. וכשנדמה היה שהחברות ירדו לתחתית, הגיעה הקורונה ומחקה עוד כ־50% תוך שבועיים. זאת אף שהיו מי שעבדו קשה כדי להציג את הקנאביס כתרופה גם למגפה מסין.

המושפעת ביותר מהמשבר היא אינטרקיור, שנסחרת בשווי 227 מיליון שקל ומחזיקה במלוא מניות חברת הקנאביס קנדוק. זו מחקה 129.7 מיליון שקל בשבועיים, 176 מיליון שקל מתחילת השנה ויותר ממיליארד שקל משווי השיא ב־2019.

 

המניה היחידה שעלתה בשווי בשבועיים האחרונים היא קאנומד, שאליה כפיר ומנור גינדי מיזגו את פעילות הקנאביס שלהם. שווי החברה, 35.3 מיליון שקל בתחילת החודש, טיפס ל־47.6 מיליון שקל והיא מתקרבת לשיא מ־2019, 58.2 מיליון שקל.

 

"ענף הקנאביס עובר טלטלה בשל אירועים שונים, להם נוסף אירוע הקורונה", אמר ל"כלכליסט" יוגב שריד, מנכ"ל שיח מדיקל הנסחרת בתל אביב. "נמשיך לפעול במתכונת רגילה. מה שעלול להיפגע הוא היכולת לייצא. אירופה היא יעד הייצוא המרכזי של השוק הישראלי ןההערכה היא שמדינות האיחוד האירופי יהיו עסוקות בקורונה בקרוב".

 

שיח מדיקל, משמונה מגדלות הקנאביס הוותיקות, דיווחה אתמול כי ב־2019 עמדו הכנסותיה על 28.8 מיליון שקל, עלייה של 55.4% בהשוואה ל־2018. לעומתה בחברות החדשות, שטרם גיבשו פעילות מניבה, ניכרת דאגה, וכמה שלדים בורסאיים שניסו להכניס פעילות קנאביס כשלו. עבור גו.די.אם, שעליו השתלטו חגית להב ומשפחת טנוס, או נקסט ג'ן, שדרכו ניסה שירי ויצמן לחזור לפלטפורמה ציבורית, לא צלחה הדרך, והם פועלים לאתר פעילויות אחרות.

 

ל"כלכליסט" נודע כי במפעל של פנאקסיה הציבורית הוחלט להעביר כל עובד לחדר נפרד באזור שטרם הושלם, מחשש להדבקה. אף שבסיס פעילותה בישראל, החברה בונה על ייצוא. בסוף השבוע העבירה נייר עמדה לוועדת המחירים הבין־משרדית הדנה בפיקוח על מחירי קנאביס רפואי. במסגרתו הציעה ליטול על עצמה פיקוח מחירים שייקבעו בהסכמה עם הוועדה אם תוכל לייצא מיידית את מוצריה.

 

ביולי פנה משרד הבריאות לוועדת המחירים לבחינת הצעתו להטיל תקרת מחיר של 500 שקל עבור צריכה של עד 50 גרם בחודש. הצעת המשרד נועדה להרגיע את מטופלי הקנאביס הרפואי, שעתרו לבג"ץ במרץ 2019 נגד רפורמת הקנאביס שלו. פנאקסיה ציינה, כי לנייר העמדה, שהגיע לידי "כלכליסט", שותפה גם חברת התרופות רפא, וכי הוא רלבנטי רק במודל פיקוח מחירים מרצון של תוספת על העלות על כל שרשרת הערך, ובפתיחה מיידית של השוק לייצוא בלתי מותנה.

אסי רוטברט, מנהל עסקים ראשי בפנאקסיה, אמר ל"כלכליסט": "עיקר הפוטנציאל הוא בייצוא למדינות היעד בחו"ל, וככל שנאחר לעשות זאת, הוא ידעך. לכן אנו מוכנים לשולי רווח נמוכים משמעותית אם יתאפשר לייצא מיד".

 

 צילום: גטי אימג'ס

x