$
שווקי חו"ל

ההתגרות ברוסים מכוונת

עלות הפקת חבית נפט בסעודיה מגיעה בממוצע לכ־10 דולר לחבית, העלות עבור רוסיה היא כ־17 דולר לחבית בממוצע. הסעודים סבורים שגם אם מחיר חביות הנפט יצלול לשפל של 20 דולר לחבית, הם יוכלו לעמוד בכך לאורך זמן

דורון פסקין 06:5310.03.20
ההחלטה על פתיחת "מלחמת הנפט" עליה הכריזה סעודיה, יצואנית הנפט המובילה בעולם, ושהביאה להתרסקות מחירי הזהב השחור היתה במגירה של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן כבר חודשים. יישומה הואץ בעקבות משבר הקורונה והירידה בביקוש.

 

מזה חודשים הסעודים אינם שבעי רצון ממידת שיתוף הפעולה של הרוסים בהסכם קיצוץ הנפט עליו הסכימו מדינות אופ"ק+ (חברות אופ"ק והיצרניות עצמאיות) להפחית מהשוק 1.7 מיליון חביות ביום. הסעודים חשו מרומים, שהם עומדים בהתחייבויותיהם בעוד הרוסים ממשיכים להזרים נפט לשוק מאחורי גבם ובניגוד להצהרות הפומביות.

 

בן סלמאן ויועציו נערכו. בספטמבר בשנה שעברה מונה שר נפט חדש בממלכה, הנסיך עבד אל עזיז בן סלמאן, אחיו למחצה של יורש העצר. זו היתה הפעם הראשונה בתולדות סעודיה שבן למשפחת המלוכה עומד בראש משרד הנפט - כל זאת כדי לאפשר ליורש העצר לשלוט בנשק החזק ביותר שיש לסעודיה כלפי השוק העולמי. בעודיה לא התכוונה להתפשר כשהציעה לרוסים להעמיק את הקיצוץ בעד 3.2 מיליון חביות ביום, בידיעה שהרוסים יסרבו.

 

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמן יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמן צילום: איי אף פי

 

בן סלמאן סבור שהוא מוכן למלחמה עם הרוסים. עד שבן סלמאן הופיע, סעודיה נמנעה מעימותים חריפים ונודעה בתפקידה האחראי באיזון שוק הנפט. בן סלמאן הוביל את סעודיה למציאות הכוללת מלחמה בת חמש שנים בתימן, עימות עם קטאר ומתיחות גואה עם איראן, שלא לדבר על האיבה הגלויה מול טורקיה מאז רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י באיסטנבול.

 

פוזלים לאסיה

 

בן סלמאן חושב שישיג הכרעה מול הרוסים משום שעלות הפקת חבית נפט בסעודיה היא מהנמוכות בעולם ומגיעה בממוצע לכ־10 דולר לחבית (באזורים מסוימים גם 5). העלות עבור רוסיה מגיעה לכ־17 דולר לחבית בממוצע. הסעודים חושבים שגם אם מחיר חביות הנפט יצלול לשפל של 20 דולר לחבית, הם יוכלו לעמוד בכך לאורך זמן.באותה הזדמנות, בן סלמאן לא מהסס לפגוע בצלע השלישית המכתיבה את מחירי הנפט בשוק העולמי: ארה"ב, שנשענת על ייצור נפט מפצלי שמן - הליך יקר בהרבה (כ־35 דולר לחבית).

 

הסעודים סבורים כי הפחתה דרסטית של המחיר תמשוך קניינים חדשים בשוק האסייתי. מה שעוד מאפשר לסעודים אורך נשימה הן עתודות המט"ח הגבוהות המוערכות בכ־500 מיליארד דולר. לפי הערכות שפורסמו בעת שסעודיה חשפה את תקציבה לשנה הנוכחית, היא זקוקה למחיר חבית של כ־65 דולר כדי לאזן את תקציבה, וכנראה לשם חותרים הסעודים במאבק מול רוסיה.

 

איום על יציבות המשק

 

עבור הסעודים מדובר בהימור. אם לשפוט לפי תגובת המשקיעים באזור המפרץ ובמצרים, מדובר בפניקה: ביום שני צנחו המדדים בשוקי ההון המובילים של האזור בשיעור של 8%-6% מחשש כי המחיר הנמוך של הנפט מהווה איום על יכולתן של מספר מדינות לתפקד כלכלית לאורך זמן. מדובר בעיקר במדינות חלשות כמו עומאן או עיראק ש־95% מהכנסות המדינה מבוססות על תעשיית הנפט.

 

רק לפני חמש שנים מחירי הנפט בשוק העולמי צנחו דרמטית, עד שב־2016 הסעודים יישמו תוכנית צנע, במסגרתה קוצצו תקציבי הממשלה, הוקפאו פרויקטים ואף נפגעו תנאי המחייה המפליגים של בני משפחת המלוכה. הצעדים הדרקוניים הללו הובילו לקריסת חברות קבלניות מובילות בסעודיה, לפיטורי עובדים, הגברת האבטלה והטלת מסים חדשים על התושבים. מלחמת נפט ארוכה תאיים על יציבות המשק הסעודי ועל תכנית הרפורמות השאפתנית של יורש העצר.

 

ככל שתתארך המלחמה על מחירי הנפט, המשבר יחלחל הלאה. ירידת ההכנסות של מדינות הנפט העשירות מאיימת על היציבות הפוליטית והכלכלית גם במדינות "המעגל השני" - מדינות הנשענות על סיוע ממדינות הנפט ובהן מצרים, ירדן, מרוקו ואף הרשות הפלסטינית.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת

 

x