$
מט"ח וסחורות

הנפט בירידה החדה מאז מלחמת המפרץ; גולדמן זאקס: "המחיר עלול להגיע ל-20 דולר"

מחיר הנפט הגולמי יורד עד ל-32 דולר לחבית לאחר שמוקדם יותר נסחר ברמה של 28.8 דולר. הרקע לנפילה: החשש מירידה בביקוש בעקבות התפשטות הקורונה ולאחר שסעודיה החליטה להיכנס למלחמת מחירים מול רוסיה

שירות כלכליסט 16:0809.03.20

מחירי הנפט בצניחה חופשית - יורדים ב-20% ביום המסחר הגרוע ביותר מאז מלחמת המפרץ ב-1991. בפתיחת המסחר הנפט מסוג ברנט רשם ירידות של 28% ל-32.8 דולר לחבית ומחיר הנפט מסוג קרוד (WTI) צלל ב-30.3% ל-28.8 דולר לחבית. כרגע נסחר הנפט במחירים של 36 ו-32 דולר לחבית, בהתאמה. הרקע לנפילה: החשש מירידה בביקושים בעקבות התפשטות נגיף הקורונה ולאחר שסעודיה החליטה להיכנס למלחמת מחירים, שמכוונת כנראה בעיקר מול רוסיה, בעקבות הסירוב של מוסקבה לאשר הצעה של ארגון אופ"ק לצמצם את התפוקה - הצעה שנועדה לחזק את מחירי הנפט שספגו מכה בשל השלכות המגיפה על ההאטה הכלכלה העולמית. הנפט רושם היום את הירידה היומית החדה ביותר שלו מאז 1991.

 

בגולדמן זאקס מעריכים כי מחירי הנפט עלולים לרדת לרמת מחירים של 20 דולר לחבית. האנליסטים של הבנק שינו את התחזית שלהם למחיר הנפט ל-30 דולר לחבית ברבעון השני של השנה וציינו כי המחיר עלול לצלול אף למטה מכך. "אנו מאמינים שמלחמת מחירי הנפט של OPEC ורוסיה החלה באופן חד משמעי בסוף השבוע הזה", אמרו האנליסטים. "התחזית שלנו לשוק הנפט חמורה עוד יותר מאשר בנובמבר 2014, אז התחילה מלחמת מחירים כזו בפעם האחרונה, שכן היא עומדת במקביל לקריסה המשמעותית בביקוש הנפט כתוצאה מנגיף הקורנה".

 

מלחמת מחירים

OPEC ובעלות בריתה לא הצליחו להגיע להסכם להארכת הפחתות התפוקה בשבוע שעבר, וירו את אקדח הזינוק על מלחמת מחירים שכבר צמחה במחירים. במהלך סוף השבוע הסעודי הסעירה את מחירי המכירה הרשמיים שלה, ואילו הממלכה מתכננת גם להעלות את התפוקה מעל 10 מיליון חביות ביום.

 

ביום שישי האחרון נפגשו חברות ארגון אופ"ק עם היצרניות העצמאיות, במה שמכונה פגישת אופ"ק+, זאת כדי לדון בקיצוץ נוסף בהיצע, בסדר גודל של 1.5 מיליון חביות נפט ביום - מקיצוץ קיים של 1.7 מיליון חביות נפט ביום לקיצוץ של 3.2 מיליון חביות ביום - החל מ־1 באפריל. סעודיה, שמנהיגה את אופ"ק, ביקשה לעצור את הירידה החדה במחירי הנפט, כאשר הגורם הפעם הוא נגיף הקורונה, שהוביל לצניחת הביקוש לנפט ובעקבותיו - צניחה של 25% במחירים מתחילת השנה: ממחיר של 65 דולר לחבית למחיר של 49 דולר. הירידה בהיצע אמורה היתה להוביל לעליית מחירים.

 

 

 צילום: אתר החברה

 

אלא שהפגישה הסתיימה בכישלון צורב, לאור תשובתה השלילית של רוסיה, שלא נימקה את עמדתה - הדבר מפתיע בין השאר משום שמדינות אופ"ק, ובעיקר סעודיה, הן אלו שהיו אמורות לקצץ בשיעור הגדול ביותר את תפוקתן. בכך רוסיה שמה קץ לשיתוף פעולה שנמשך ארבע שנים. בעקבות חוסר היכולת לתאם וכישלון הפגישה, שהוביל את השוק לתחושה שאופ"ק חסרת שליטה בשוק, מחירי הזהב השחור חוו ירידה של כ־10% והגיעו לשפל של קרוב לשלוש שנים.

x