$
מט"ח וסחורות

טלטלה גם במט"ח: הדולר כבר ב-3.51 שקלים, היורו מעל ל-4 שקלים

לראשונה מאז החלו הירידות החדות בשווקים - שוקי המטבעות הצטרפו לטלטלה. בעולם, היורו מתחזק מול הדולר ב-1.3%. המטבע האמריקאי נופל בחדות מול הין היפני. לאומי: "השקל נחלש פחות מהמצופה, ופחות מהשינוי בעבר"

שי סלינס 16:1709.03.20

לראשונה מאז החלו הירידות החדות בשווקים - שוקי המטבעות הצטרפו לטלטלה. במסחר מול הדולר קופץ היורו בשיעור של 1.3% לרמה של 1.14 דולרים בעוד שמול הין היפני צולל המטבע האמריקאי בשיעור של 3%. הפאונד שומר על יציבות יחסית ועולה ב-0.2% מול המטבע האמריקאי. מול הפרנק השוויצרי נחלש הדולר ב-1% ומול הדולר האוסטרלי מתחזק המטבע בשיעור של 1%.

 

בשוק המט"ח המקומי עולה הדולר ב-0.7% מול השקל לרמה של 3.51 שקלים. היורו מתחזק בשיעור של 2% ונסחר סביב 4.01 שקלים.

 

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בלאומי שוקי הון, התייחס לסערה בשוק המט"ח: "להערכתנו, הגורם העיקרי להיחלשות השקל בשבועיים האחרונים הוא המימושים בשוקי המניות, בנוסף למגמת הבריחה מסיכון מחשש להאטה כלכלית מקומית וגלובלית. השקל נחלש פחות מהמצופה, ופחות מהשינוי בעבר. זאת, ככל הנראה, על רקע צירופה של ישראל בסוף החודש בפועל למדד ה-WGBI (מדד האג"ח הגלובלי) – דבר שתומך בשקל, היות שגופים זרים צריכים לקנות אג"ח שקלי ולקנות שקלים".

 

בנוגע לזינוק של היורו מול הדולר אומר לוי כי "מדובר בתיקון למהלך ההיחלשות של היורו בשבועות האחרונים. בשיא ההתפרצות של הקורונה בסין, אירופה היתה צפויה להיות אחת הנפגעות המשמעותיות מההאטה בסין ולכן היורו נחלש מאוד. היום, כשרואים שגם ארה"ב וכ-100 מדינות נוספות נוספו למעגל הנפגעות ואי אפשר לבודד את הפגיעה כתוצאה מהנגיף לכלכלה ספציפית, היורו מתקן מול הדולר. לכך יש להוסיף את הפחתת הריבית בארה"ב בשבוע שעבר, שהיתה מפתיעה וחריגה בעוצמתה, ואת העובדה שהריבית באירופה עדיין לא ירדה, אף שצפויה לרדת בהמשך". 

 

צניחה בנפט

שבוע המסחר בבורסות העולם החל עם צניחה חדה במחירי הנפט כאשר מדדי המניות מאבדים גובה בכל מדינות העולם. אתמול הבורסה בתל אביב ירדה בשיעור של כ-5%.

 

כעת הדילמה עוברת לבנק ישראל. לפני מספר ימים העריכה הוועדה המוניטרית של הבנק כי הריבית הנמוכה, יחד עם רכישות המט"ח שמבצע בנק ישראל מספקים את התמיכה הנדרשת למשק, כלומר נכון לעכשיו אין צורך בצעדים נוספים, כפי שנקט למשל הפד האמריקאי עם הורדת הריבית ב-0.5% בשבוע שעבר. אם מוסיפים לכך את החולשה של השקל המסקנה היא שהצורך של בנק להוריד ריבית פחת משמעותית.

ג'יי פאוול, יו"ר הפד ג'יי פאוול, יו"ר הפד צילום: שאטרסטוק, אי פי איי

 

התפשטות הקורונה

בסין אובחנו ביממה האחרונה 40 חולים שנדבקו בקוביד 19, 22 בני אדם נוספים מתו מהנגיף. בכך עלה מספר החולים בסין ל-80,735, מספר המתים עומד על 3,119; בדרום קוריאה נרשמו 248 חולים נוספים ומקרה מוות אחד, ובכך עלה מספר מקרי ההידבקות במדינה ל-7,382 ומספר המתים עומד עתה על 51.

 

באיטליה מתו ביממה האחרונה 133 בני אדם מהנגיף, ומספר המתים הכולל עלה ל-366. מספר החולים שאובחנו זינק ב-25% , מ-5,883 ל-7,375 – זאת יום לאחר שהממשלה החליטה להטיל סגר על חבל לומברדי ואזורים נוספים, עם אוכלוסייה כוללת של 16 מיליון איש.

 

בארה"ב עלה מספר החולים ל-511 ומספר המתים מהנגיף עלה ל-21. רוב המקרים נרשמו במדינת וושינגטון שבמערב, כ-116 מהחולים, שם גם נרשמו 21 מקרי מוות. בניו יורק אובחנו 106 חולים ובקליפורניה 102. אורגון הצטרפה לרשימת המדינות שבהן הוכרז מצד חירום, הכוללת בין היתר את ניו יורק, קליפורניה, פלורידה, אינדיאנה, מרילנד, וושינגטון ויוטה. בפנסילבניה הוכרז מצב של אסון לאומי, וכך גם בוושינגטון.

x