$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

קרן הגידור החכמה שתנסה להרוויח גם כשהשוק יורד

סמארט בטא, החברה־הבת של אלטשולר שחם, השיקה קרן שבוחרת פסיבית את המניות לפי פרמטרים קשיחים ומגדרת את הסיכון באמצעות פוזיציות שורט ולונג. התשואה למשקיע מתקבלת כתוצאה מהפער בין ביצועי הקרן למדדים

רחלי בינדמן 07:4305.09.19

קרן גידור מסוג חדש יצאה לדרך: חברת סמארט בטא של בית ההשקעות אלטשולר שחם, בשותפות עם קובי שמר וליאור כגן, השיקה החודש סוג של קרן גידור חדשה בשם Market Neutral.

 

הקרן עושה שימוש בכלים של סמארט בטא (שילוב בין מוצר השקעה פסיבי לקרן גידור, הבנוי על מדדים מבוססי פקטורים כגון מומנטום, ערך, תנודתיות ועוד), על מנת לנסות להשיג תשואה חיובית הן כשהשוק עולה והן כשהשוק יורד. זאת, באמצעות בניית פוזיציות גידור על בסיס משולב של פוזיציות לונג ושורט, במטרה להפחית את החשיפה לסיכוני השוק.

 

מדובר בקרן גידור שונה מאלו שרשות ני"ע מקדמת את גיוסיהן באמצעות תשקיף בבורסה, שכן אלו ינוהלו על ידי מנהלי השקעות אקטיביים, בעוד שהקרן של סמארט בטא היא מוצר שמשיק לעולמות ניהול ההשקעה הפסיבי, שמבקש להכות את המדדים על בסיס טכניקות חיזוי שונות.

 

מנכ"ל סמארט בטא ליאור כגן. "היכולת של הקרן להניב רווח אינה תלויה במצב השוק" מנכ"ל סמארט בטא ליאור כגן. "היכולת של הקרן להניב רווח אינה תלויה במצב השוק"

 

 

המטרה: להכות את המדדים

 

הקרן תשקיע במניות לפי תמהיל שנשען על מספר פקטורים: מניות מומנטום (כלומר, מניות שנמצאות במגמה של עלייה), מניות בעלות תנודתיות נמוכה (כלומר, מניות שסטיית התקן שלהן נמוכה, ואין להן עליות או ירידות קיצוניות), מניות VAR (מקדם שמעריך את הסיכון של המניה ומעדיף מניות בסיכון נמוך), ומניות של חברות בעלות היסטוריה של רווחיות מוכחת.

 

מדובר בפרמטרים סטנדרטיים עבור קרנות סמארט בטא, אך בניגוד אליהן, הקרן החדשה תחזיק בפוזיציית שורט בשיעור של 70% על מדדי S&P 500, יורוסטוקס 600 ומדד ת"א 35. במקביל, הקרן תחזיק בפוזיציות לונג.

 

השילוב הזה אמור להוביל למצב שבו המשקיע מרוויח מהפער בין ביצועי השוק לביצועי קרנות הסמארט בטא, שאמור להיות חיובי גם כשהשוק יורד. כך, למשל, אם קרנות הסמארט בטא ירדו ב־20% בעוד שהשוק ירד ב־25%, המשקיע בקרן יהנה מתשואה חיובית של 5%.

 

הצלחת הקרן תלויה באמון של המשקיעים במודל הסמארט בטא, שבשנים האחרונות הצליח להציג ביצועי יתר ביחס לשוק. כך, לדוגמה, קרן סמארט בטא ששמה לה למטרה להכות את מדד ת"א 125 השיגה השנה תשואה של 12.2%, בעוד שהמדד השיג בתקופה הזו תשואה שלילית של 0.84%.

 

בשלוש השנים האחרונות השיגה אותה קרן תשואה של 44.3% בעוד שת"א 125 הציג תשואה של 16.4%. בבחינה של חמש השנים האחרונות הפער אף גדל — 58% לעומת 17%.

 

מזרחי בפנים, טבע בחוץ

 

הקרן תשקיע ב־20 מניות מתוך מדד ת"א 35, בהן רק בנק אחד — מזרחי טפחות. מניות נוספות הן חילן, דנאל, שטראוס, אלביט וקרנות הריט סלע וריט 1. טבע ובזק מחוץ לפורטפוליו. במדד S&P 500 הקרן תשקיע ב־20 מניות, בהן הרשי, לנוקס, קולגייט, פפסיקו, פרוקטר אנד גאמבל וסטארבאקס.

 

מניות חברות הטכנולוגיה הגדולות אינן ברשימה. אדידס, לוריאל, כריסטיאן דיור, הרמס, ויוניליבר הן חלק מ־20 המניות שבהן תשקיע הקרן מתוך מדד יורוסטוקס 600.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי אילו הקרן החדשה של סמארט בטא היתה פעילה ב־12 החודשים שהסתיימו ב־21 באוגוסט, היא היתה משיגה תשואה של 10.9% בעוד שמדד השוק — כלומר, השילוב של שלושת המדדים שעליהם היא מחזיקה פוזיציות שורט ולונג — השיג תשואה של 1.4%, בעיקר בשל מפולת דצמבר בשווקים.

 

בשלוש השנים האחרונות, הקרן היתה משיגה תשואה של 10.1%, בעוד שמדד השוק היה משיג תשואה של 7.4%. בטווח של 10 שנים, הפער מצטמצם — 11.1% לעומת 9.1%.

 

הקרן תהיה שקלית ותנטרל את החשיפה המטבעית. דמי הניהול יעמדו על 1.35% בשנה — גבוה ביחס לתעודות סל, שמנטרלות גם הן את החשיפה המטבעית וגובות דמי ניהול של 0.7% בקירוב. בהשוואה לקרנות גידור פרטיות, מדובר על דמי ניהול נמוכים, שכן האחרונות גובות 2% דמי ניהול ודמי הצלחה בשיעור של 20%.

 

מנכ"ל סמארט בטא ליאור כגן אמר ל"כלכליסט" כי "בחירת המניות מתבצעת לפי מתודולוגיה שהוגדרה מראש. האסטרטגיה הזו מהווה תחליף לרכיב המניות ולרכיב האג"ח בתיק, משום שהיא מאופיינת בסטיות תקן נמוכות. היכולת שלה להניב רווח אינה תלויה במצב השוק".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x