$
מט"ח וסחורות

למרות המדד: השקל התחזק מול סל המטבעות לשיא של 20 שנה

העלייה של המטבע מפתיעה אחרי הצניחה החדה מהצפוי במדד המחירים לצרכן, שמחקה כמעט לחלוטין את הסיכוי להעלאת ריבית קרובה בישראל; השער הנומינאלי האפקטיבי של השקל הגיע לשפל מאז תחילת המדידה ב-1999, במקביל צנח המטבע האירופי לרמה של כ-3.97 שקל ליורו

אדריאן פילוט 19:0717.07.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

השקל המשיך להתחזק היום (ד'), והגיע לרמה הגבוהה ביותר מתחילת המדידה אל מול סל המטבעות של שותפות הסחר של ישראל - מה שנהוג לכנות סל המטבעות.

 

בנק ישראל מחשב מדי יום מסחר את השער הנומינאלי האפקטיבי של השקל אל מול סל המטבעות (ממוצע גיאומטרי של שערי החליפין של השקל מול שותפות הסחר) שכאמור, הגיע היום לשפל כל הזמנים מאז שהחלה המדידה בתחילת 1999.

 

שטרות שקלים שטרות שקלים צילום: Pixabay

 

 

ככל שהשקל מתחזק, שערו יורד אל מול המטבעות הזרים, ונדרשים פחות שקלים כדי לרכוש את אותו מטבע חוץ.

 

סל המטבעות מורכב מדולר ומהיורו המהווים יחד כ-53% (26.4% ממשקל הסל כל אחד) אך גם מהיואן הסיני (7.6%) מהפאונד הבריטי (6%), מהלירה הטורקית (4.6%), היין היפני (2.3%) והפרנק השוויצרי (2.2%).

 

שערו הנומינאלי האפקטיבי של השקל נקבע היום על 75.61 נקודות –הרמה הנמוכה אי פעם. גם היורו נחלש היום לרמה של 3.97 שקלים והפאונד גם שבר שיא והגיע לשפל של 25 שנים (4.39 שקלים למטבע הבריטי).

 

ההתחזקות האחרונה של השקל מאוד מפתיעה, אחרי שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה דיווחה שלשום כי מדד המחירים לצרכן לחודש יוני צנח בחדות ב-0.6%, בניגוד לציפיות. הפרסום הפיל את האינפלציה השנתית אל מתחת לגבול התחתון של יעד יציבות המחירים (בין 1% ל-3%) ובכך כמעט מחק לחלוטין את האפשרות של העלאה ריבית בישראל.

 

לפיכך, ניתן היה לצפות להיחלשות השקל, אך דבר לא קרה. נזכיר כי נגיד הבנק המרכזי האמריקאי, ג'רום פאוול, וגם עמיתו האירופי מריו דראגי, הכריזו בשבועות האחרונים על תפנית במדיניות המוניטארית וחידוש הפחתות הריבית. גידול בפערי הריביות בין ישראל לארה"ב ואירופה צפוי לגרום לייסוף נוסף של השקל.

 

ל"כלכליסט" נודע כי גורמים בחדרי עסקאות של הבנקים הגדולים בישראל העבירו באופן בלתי אמצעי מסרים לנגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, לפיהם אין יצואנים בשוק זה כבר כמה שבועות ומי שמבצע את הפעילות במט"ח הם גופים פיננסים שמבקשים "לעשות סיבוב" על השקל. בבנק ישראל לא מתרגשים מהאירועים וטוענים כי השקל מתחזק מול הדולר בדומה לשאר המטבעות.

 

במסיבת העיתונאים האחרונה שבה השתתף הנגיד ירון לפני שבוע, אחרי ההכרזה על הותרת הריבית ללא שינוי, הזכיר הנגיד כי כלי ההתערבות בשוק המט"ח עומד לרשותו אך מייד סייג וציין כי ההתערבויות יתרחשו אך ורק אחרי שיהיו הוכחות לכך ששער החליפין מתנהג באופן שאינו מתיישב עם הכוחות הבסיסים של המשק.

 

למרות הזינוק החד בגירעון הסחורות, המשק הישראלי עדיין מציג עודף איתן בחשבון השוטף של מאזן התשלומים (כניסת המט"ח אל תוך המשק גבוהה מיציאת מט"ח מחוצה לו), מה שתומך בהמשך התחזקות המטבע הישראלי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x