$
שוק ההון

לידיעת חברות הביטוח: התביעות הייצוגיות חתכו את הרווח של פסגות גמל ב־76%

חברת הגמל של בית ההשקעות ביצעה ברבעון הראשון הפרשה של 11 מיליון שקל בשל תביעות ייצוגיות נגדה שהביאה את הרווח הנקי ל־3.5 מיליון שקל בלבד

רחלי בינדמן 07:4604.06.19

הרווח הרבעוני של חברת הגמל של פסגות התרסק ב־76% ברבעון ל־3.5 מיליון שקל בלבד. התחרות בענף אמנם עזה, דמי הניהול נשחקים וחברת הגמל של פסגות המנהלת 56 מיליארד שקל, שמציבים אותה במקום השני בהיקף הכספים המנוהלים, איבדה מתחילת השנה מעל חצי מיליארד שקל למתחרים וצבירה שלילית נטו של מעל 800 מיליון שקל (הפקדות חדשות ושוטפות והעברות ממתחרים, פחות משיכות והעברות למתחרים), אך זו ממש לא הסיבה.

 

 

תביעות של מיליארדים

ההכנסות של פסגות מקופות גמל ופנסיה עמדו ברבעון על 102.3 מיליון שקל, כמעט 6% פחות מברבעון המקביל, בדיוק מהסיבות האלה. עם זאת, הנפילה החדה ברווח מוסברת בזינוק בהוצאות הנהלה וכלליות שעמדו ברבעון על 68.5 מיליון שקל — 24% יותר מברבעון המקביל אשתקד ובסכום אבסולוטי — 13.1 מיליון שקל יותר.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי הסיבה לזינוק היא הפרשה חד־פעמית של 11 מיליון שקל שביצעה פסגות לטובת תביעות ייצוגיות, שכללה גם הפרשה בגין דרישת עיצום כספי בגובה מוערך של מיליון שקל שהגיעה בסוף אפריל למשרדי החברה מצד רשות שוק ההון. מהדו"חות השנתיים של פסגות עולה כי נכון לסוף 2018, סכום ההפרשה הכוללת בגין תביעות ייצוגיות עמד על 39.9 מיליון שקל וב־2017 עמד הסכום על 30 מיליון שקל, כך שהוא הולך ועולה. בסך הכל מתוך הבקשות לתובענות ייצוגיות שהוגשו נגד פסגות, אושרה אחת העומדת על סכום של 3.84 מיליארד שקל. כנגד בית ההשקעות עומדות עוד שבע בקשות לייצוגית בהיקף כספי נדרש של 1.57 מיליארד שקל.

 

 

הייצוגית שאושרה הוגשה באפריל 2012, והיא נוגעת לטענות של עמיתי קופת הגמל גדיש, הקופה הגדולה של פסגות המנהלת כ־26 מיליארד שקל, ביחס לניהולם של כספים בחשבונות עמיתים שהלכו לעולמם. נטען כי פסגות אינה עושה די כדי ליידע מוטבים על קיומה של הקופה ואף מערימה קשיים על מוטבים המבקשים לקבל מידע על הקופה. בנוסף נטען כי פסגות העלתה דמי ניהול בחשבונות עמיתים שנפטרו ללא משלוח הודעה מוקדמת.

 

העיצום הכספי מצד רשות שוק ההון מגיע על רקע טענה להפרה לכאורה של תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים קופות גמל (רכישה, מכירה ואחזקה של ניירות ערך), הכולל בין היתר הוראות כיצד על גוף מוסדי להתקשר מול גוף שיבצע עבורו את פעילות הקנייה והמכירה של ניירות ערך לחוסכים על בסיס הליך תחרותי. בכוונת פסגות לנסות לפעול למניעת העיצום.

 

בנטרול ההפרשות החד־פעמיות, הרווח הנקי (אחרי מס) היה מסתכם בכ־11.4 מיליון שקל, ירידה של 3.5 מיליון שקל בלבד מול הרבעון המקביל אשתקד — תולדה של השחיקה בדמי הניהול. להוציא את חברת הגמל של אלטשולר שחם המגייסת מאות מיליוני שקלים בחודש שמפצים על כך, מדובר בשחיקה המאפיינת את התעשייה כולה.

 

חשש מה

צלחת התביעות

החלטת פסגות להגדיל את ההפרשות בגין תביעות ייצוגיות משקפת הנחה משפטית להתגברות סיכוי הצלחת תביעות מסוג זה ומעלה שאלה אם גופים נוספים בענף הפיננסים לא צריכים לגבש גישה שמרנית דומה. יתרה מכך, חברות הביטוח לא יוכלו להתעלם עוד מהתביעות הייצוגיות על גביית עמלות ניהול ההשקעות מהעמיתים בהיקף מצטבר של כ־5 מיליארד שקל לאחר אישור הייצוגית, וכבר בדו"חות הרבעון השני יצטרכו להפריש כספים לטובת הנושא.

 

ההחלטה של פסגות לבצע הפרשה כה גבוהה לטובת התביעות הייצוגיות שהוגשו כנגדה מעלה את השאלה אם הסיכונים העסקיים שעמן מתמודדות החברות הפיננסיות מתביעות לא עולים. זאת במיוחד על רקע האישור הטרי של התביעה הייצוגית שהוגשה כנגד חברות הביטוח בגין הוצאות ניהול ההשקעות, שהחשיפה של חברות הביטוח אליה מסתכמת בלא פחות מ־5 מיליארד שקל .

בטל שלח
    לכל התגובות
    x