$
שווקי חו"ל

ניתוח כלכליסט

בן אקסלר נטפל לוורינט; לוויקס וטאואר זה עשה טוב

השורטיסט שמנהל את ספרוס קפיטל זעזע ביום חמישי את חברת הסייבר הישראלית, תקף את המנכ"ל שלה, וצפה לה ירידה של 70%-60%. מעבר לפאניקה הראשונית, אקסלר לא השפיע על רוב החברות הישראליות שתקף

סופי שולמן 08:0226.05.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

בן אקסלר מעלה הילוך. המשקיעים בחברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט עוד לא הספיקו להסדיר את הנשימה מאז הסקירות הקשות שפרסם השורטיסט על אמדוקס וקורנית, והנה בחמישי האחרון הפכה ורינט ליעד הבא שלו.


קרן ספרוס קפיטל שבניהולו קוטלת את חברת הסייבר הישראלית וצופה שמנייתה תרד ב־70%-60% בתקופה הקרובה. מניית ורינט הגיבה בנפילה של 8% ביום חמישי, אך ביום שישי כבר עלתה קלות.


בן אקסלר. מעדיף להתמקד בחברות בינוניות וקטנות בוול סטריט בן אקסלר. מעדיף להתמקד בחברות בינוניות וקטנות בוול סטריט



 

אם בהופעת הבכורה של אקסלר בשוק הישראלי עם סקירה שורטיסיטית על אבן קיסר, הוא הפתיע את בעלי המניות כפי שעשה בהמשך גם בטאואר ובקורנית, הרי שבוורינט הוא מתפרץ לדלת פתוחה.

החברה, שאכן מספקת ביצועים מאכזבים למדי לעומת מתחרתה הישראלית נייס, הסתבכה גם כך במאבק מול בעלת המניות שלה, חברת ההשקעות נויברגר ברמן שדורשת החלפת ההנהלה והדירקטוריון.

אקסלר הולך גם במקרה של ורינט על הנקודות החביבות עליו, שבהן הוא דוגל מכיוון שכבר עבדו קודם – התמקדות במנכ"ל דן בודנר ובבכירים נוספים כיעד לביקורת, ניתוח פספוסים ובעיות במוצרים ורמיזות לגבי טקטיקות חשבונאיות לא קפדניות.

         



 

הפער בין ורינט לנייס

לנקודות האלה כבר התייחסו גם בנויברגר ברמן ובראשן האכזבה מן הפערים האדירים בהכנסות, ברווחים וכתוצאה מכך גם בשווי השוק שנוצרו בין ורינט לנייס שהתחילו לפני כשני עשורים בערך מאותה נקודה, אך היום ורינט נסחרת ב־3.7 מיליארד דולר בלבד בעוד נייס שווה 8.5 מיליארד דולר.

הן אקסלר והן נויברגר ברמן מתייחסים לצמיחה האטית למדי של ורינט, שלדעתו של השורטיסט לא קיימת כבר באופן אורגני בחברה אלא מושגת על ידי רכישות. שניהם מציינים את הטעות של ורינט שלא מאמצת מספיק את טכנולוגיות הענן, בעוד נייס ביצעה רכישה גדולה בתחום ועברה לענן.

אקסלר, כחובב התחקות אחר ההיסטוריה של בכירי החברות שהוא תוקף, הולך גם רחוק מאוד אל עברם של בודנר ושל ורינט עצמה, כמי שנולדו בקומברס ופוצלו ממנה. הוא מקשר את בודנר אל סיפור הסתבכותם של קומברס ושל קובי אלכסנדר שעמד בראשה בפרשת הבקדייטינג, תיארוך לאחור של אופציות, שהתפוצצה בוול סטריט ב־2006 ואשר שלחה את אלכסנדר לכלא.


דן בודנר מנכ"ל ורינט. אקסלר התפרץ לדלת פתוחה דן בודנר מנכ"ל ורינט. אקסלר התפרץ לדלת פתוחה צילום: אוראל כהן



 

ורינט היא החברה הישראלית השישית שעולה על הרדאר של אקסלר, אלא שהישראלים לא צריכים לקחת את העניין באופן אישי מדי. הוא עושה דבר דומה עם חברות קנדיות – מאז 2013 פרסם אקסלר שש סקירות קטלניות גם על חברות קנדיות שנסחרות בארה"ב. גם המשקיעים הקנדים בטוחים שלאקסלר יש משהו נגדם, עד כדי כך שהוא אף צייץ בעבר בטוויטר "זה לא אישי. יש לי חברים בקנדה וגם הייתי שם".

מה דעתך על מניית ורינט:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

את ההסבר לחיבתו המיוחדת לחברות הישראליות והקנדיות אפשר למצוא דווקא במקום אחר – יותר קל להשפיע על המניות שלהן כדי להשיג את יעדו כשורטיסט שמרוויח דווקא כשהמניה נופלת. במרבית השורטים של אקסלר הוא בוחר לא בחברות ענק, אלא בחברות מגודל בינוני ואף קטן במושגים של וול סטריט (כן, גם אמדוקס שנסחרת בשווי שוק של 8 מיליארד דולר נחשבת לחברה בינונית בארה"ב).

בהיותן חברות זרות, גם מחזורי המסחר במניות שלהן נמוכים יותר לעומת האמריקאיות ועל כן קל יותר לראות את ההשפעה על המחיר גם בהשקעה של סכום כסף לא גדול בפוזיציית השורט.

ולאקסלר באמת אין הרבה כסף בקרן. אף שהקרן שלו נבחרה לאחת מקרנות הגידור הטובות בקטגוריה שלו ב־2018 לאחר שהשיג תשואה מרשימה של 24%, אקסלר מנהל בה רק 182 מיליון דולר. החברה שלו, ספרוס קפיטל, מעסיקה שלושה עובדים בלבד.

עם זאת, יחסית לגודלה הזעום גם במונחים ישראליים, אקסלר מצליח לייצר לא מעט עניין וכותרות גם מחוץ לישראל או קנדה. הוא כבר התנסה בשורטים גם בחברות גדולות יותר כגון איירובוט, יצרנית שואבי האבק הרובוטיים רומבה ורשת הקמעונאות האמריקאית ברלינגטון.

33 חברות על הכוונת

מאז הקים אקסלר את ספרוס קפיטל בעיצומו של המשבר הפיננסי ב־2009 לאחר שפוטר מבנק ברקליס, הוא וצוותו שמו על הכוונת 33 חברות. בחמישה מקרים המניות נמחקו לחלוטין או כמעט ששוויין כמעט נמחק, 15 מנכ"לים עזבו לאחר שפורסמו הסקירות שלו וכן 11 סמנכ"לי כספים. משרד עורכי דין ניו־יורקי אחד כבר הספיק להגיש נגד אקסלר לא פחות משבע תביעות ייצוגיות, אך הדבר לא מרתיע אותו.

אחרי הכל, בשוק שורי חסר תקדים של עשר שנים יש לא מעט מניות בשווי מנופח, גם מבלי שהמנהלים שלהן יהיו נטולי השכלה רלבנטית, יסתבכו בשערוריות חשבונאיות או ייקלעו למשבר כי השוק השתנה.

זו גם אחת הסיבות לכותרות הבולטות שמקבל אקסלר חרף גודלה הזעום של הקרן שבניהולו – בשנים האחרונות אין באמת סיבה להתאמץ ולעשות שורט על מניות, משום שקל מאוד, כמעט קל מדי, להשיג תשואות נאות בהשקעות לונג שגרתיות אפילו ללא "צ'רי פיקינג", אלא בהשקעה במדדים. אלה, עד ההסלמה האחרונה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין שמוביל הנשיא דונלד טראמפ, שברו שיאים היסטוריים כמעט על בסיס יומיומי.

אקסלר רושם מפלה

אם בוחנים את מידת ההצלחה של אקסלר במניות הישראלית מסתבר שמעבר לתגובה הראשונית שמלווה לרוב בירידה תוך־יומית חדה במניה ביום פרסום הסקירה, ההשפעה חולפת. כך, אם בוחנים את התנהגות המניות של החברות הישראליות שעליהן עשה אקסלר שורט, פרט לזו של אבן קיסר כולן בתשואה חיובית מאז פרסום ההמלצה השלילית שלו.

בחלק גדול מהמקרים הן אמנם אכן הציגו ביצועים מאכזבים לעומת מדד הייחוס כמו במקרה של טאואר שעלתה ב־13% בלבד מאז ינואר 2016, אבל במקרה של וויקס למשל רשם אקסלר מפלה משום שהמניה קפצה ב־90% בשנתיים שחלפו מאז הדוח שלו.

אף שהמניות עלו, אין זה אומר כי אין בדבריו של אקסלר מן הצדק. בסופו של דבר, הוא הצביע על בעיות שאכן קיימות בכל החברות, אך לא זכו למבט תחת זכוכית מגדלת.

העלייה במניות לא אומרת גם שקרן ספרוס של אקסלר לא הספיקה להרוויח מפוזיציית השורט, משום שאם הוא סוגר אותה זמן קצר לאחר פרסום הדו"ח, הוא בהחלט מספיק לגזור קופון מהפאניקה שנוצרת בקרב המשקיעים.

בתגובה לדו"ח של אקסלר הודיעה ורינט כי מדובר "בדו"ח לא מדויק ומטעה בכוונה של שורטיסט שמשרת את עצמו. אנחנו ניתן לביצועים שלנו לדבר עם פרסום הדו"חות הכספיים והתחזיות ביום רביעי הקרוב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x