$
בורסת ת"א

שיאני השכר

רמי לוי העסיק 10 בני משפחה בעלות כוללת של 2.9 מיליון שקל

שיאני השכר, הזווית המשפחתית: ארבעת האחים שפירא, בעלי השליטה בשפיר, קיבלו ב־2018 שכר בעלות מצרפית של 18.2 מיליון שקל. רמי לוי העסיק 10 בני משפחה, והכשרת הישוב מימנה לשכה, מזכירה ורכב ליו"ר לשעבר יעקב נמרודי ב־365 אלף שקל

גיל קליאן 10:4618.04.19

האחים שפירא, מנהלי חברת הנדל"ן והתשתיות שפיר, פותחים את רשימת מושכי השכר הגבוה ביותר מקרב בעלי השליטה בחברות המרכיבות את מדד ת"א־125 — עם שכר בעלות מצרפית של 18.2 מיליון שקל. "כלכליסט" בדק את התשלומים ששילמו החברות במדד לבעלי השליטה שלהם ולבני משפחותיהם, וגילה ב־2018 לא פחות מ־34 כאלה.

 

התשלומים לאחים שפירא נבעו מעלות שכרם של הארבעה, שמנהלים במשותף את החברה, לצד אחזקה של 15.7% כל אחד במניותיה. ישראל שפירא, המכהן כמנכ"ל תחום התשתיות בחברה, זכה לשכר בעלות של 4.6 מיליון שקל.

 

 

מנכ"ל החברה הראל שפירא קיבל שכר בעלות של 4.5 מיליון שקל. גיל שפירא, מנכ"ל תחום התעשייה, קיבל שכר בעלות של 4.6 מיליון שקל, ואילו חן שפירא, מנכ"ל תחום הזכיינות והנדל"ן, זכה לשכר בעלות של 4.6 מיליון שקל. כל אחד מהאחים מועסק בהיקף של 90% משרה, וכל התשלומים ניתנו להם במזומן, כלומר ללא רכיב אופציות.

 

האחים נוהגים גם לרכוש דירות מהחברה, ובאוקטובר 2014 רכשו בעלי השליטה וקרוביהם ארבע דירות בפרויקט של החברה במודיעין, 121 מ"ר כל אחת, תמורת מחיר ממוצע של 1.5 מיליון שקל. בנוסף נרכשו שתי דירות ברעננה, 123 מ"ר ו־134 מ"ר גודלן, במחיר ממוצע של 2.75 מיליון שקל לדירה. ארבע מתוך שש הדירות כבר נמסרו לאחים ולבני משפחותיהם. עסקה נוספת מסוף 2018 מעניקה לחברה שבבעלות משותפת של קרוב משפחה של האחים הסכם להפעלת עמדת שתייה חמה וכיבוד קל במשרד המכירות של שפיר בפרויקט בעיר חריש תמורת 2,200 שקל ליום.

 

עסקאות אלה משקפות מצב של קשרים הדוקים — לעתים הדוקים מדי — בין בעלי שליטה לבין החברה שבשליטתם. חברה ציבורית אמורה לפעול לטובת כל בעלי מניותיה, וכאשר בעלי השליטה הם דומיננטיים מאוד נוצר ניגוד עניינים, בגלל ייצוג יתר של חלק מבעלי המניות בהנהלה. משום כך אמורות היו כל העסקאות של האחים שפירא לקבל, לכל הפחות, אישור של הדירקטוריון, שאמור לייצג את כל בעלי המניות, ואם הסכומים הם מהותיים נדרש גם באישור של רוב מקרב בעלי מניות המיעוט, ללא מתן זכות הצבעה לבעלי השליטה עצמם.

 

למרות מנגנונים אלה, לא חסרות עסקאות שמעניקות תשלומים משמעותיים מאוד לבעלי השליטה — בשכר או בהטבות אחרות. לפעמים תשלומים אלה יעבדו לטובת החברה, למשל כשמדובר בבעלי שליטה שהם "הרוח החיה" בחברה, וקשה לדמיין אותה בלעדיהם. כך במקרה של הראל ויזל בפוקס או רמי לוי בענקית הקמעונאות הנושאת את שמו, כמו גם האחים שפירא בחברת שפיר. אך החברות גם משלמות על כך מחיר, שכן הן מוותרות במידה רבה על תפקידם של בעלי המניות כגוף ביקורת, שאמור לפקח בדקדקנות על פעולות ההנהלה ולמנוע טעויות ואי סדרים.

 

הגדיל לעשות רמי לוי, שמעסיק ברשת שלו עשרה קרובי משפחה בעלות שכר מצרפית של 2.9 מיליון שקל — עלות זהה כמעט לעלות השכר שלו. כך גם במקרה של חברת המלונאות פתאל, שתפסה את המקום השלישי בדירוג התשלומים לבעלי השליטה. דוד פתאל (59.7%) נהנה מעלות שכר של 9.6 מיליון שקל ואליו הצטרפו שלושת בניו: סמנכ"ל השיווק נדב פתאל קיבל שכר בעלות של 1.7 מיליון שקל; אסף פתאל, מנהל עסקים ופתיחת מלונות חדשים, לקח הביתה שכר בעלות של 1.6 מיליון שקל; ועלות שכרו של יובל פתאל, מנהל קבלה וחדשנות, עמדה אשתקד על 940 אלף שקל. 

הראל שפירא וחן שפירא, מבעלי השליטה בקבוצת שפיר הראל שפירא וחן שפירא, מבעלי השליטה בקבוצת שפיר צילום: נמרוד גליקמן

 

 

 

בעל השליטה בסקופ מתכות שמואל שילה, שקיבל שכר בעלות של 4.6 מיליון שקל, מעסיק בחברה גם את בנו, שתי בנותיו ושני חתניו. והרשימה עוד ארוכה.

 

הכשרת הישוב מספקת זווית נוספת על התופעה. עד פברואר השנה מימנה החברה לשכה ליו"ר לשעבר יעקב נמרודי. האסיפה הכללית של בעלי המניות החליטה ב־2005 למנותו לנשיא של כבוד לכל חייו, אך המינוי אינו רק לשם כבוד, אלא כולל גם לשכה, מזכירה ורכב, שבהם השקיעה החברה בשנה שעברה 365 אלף שקל. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x