$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

גם הטבות של 1.8 מיליארד שקל לא הצילו את אלוביץ'

הקריסה הכלכלית של שאול אלוביץ' החלה עם הפסדים כבדים בעסקי התקשורת הפרטיים, דרך פיצוץ לוויין וצינור דיבידנדים סתום שלא הצליח לפצות על ההשקעה האדירה בבזק. אלוביץ' למקורביו: "בסוף יראו שאני צודק, אבל עד אז הם יהרגו אותי"

עמיר קורץ ויניב רחימי 06:5603.03.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

ביום רביעי, ערב פרסום החלטת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בין היתר בתיק 4000, צולם שאול אלוביץ', עד לא מזמן בעל השליטה בבזק וביורוקום, מגיע לבית הרב חיים קנייבסקי בבני ברק לקבל ברכה, לבוש מעיל יוניקלו שחור, רזה, עוטה כיפה שחורה. הוא המתין בתור לגשת אל הרב, מבטו נוגה.

 

 

 

"צריך חיזוקים בתקופה כזו", מסביר מקורב לאלוביץ', שהיועמ"ש העריך שהיקף ההטבות שקיבל מראש הממשלה בנימין נתניהו הוא 1.8 מיליארד שקל. "יש פה טרגדיה אישית גדולה, זה לא פשוט להיות מעורבב בתיק של חקירות ראש ממשלה עם כל היצרים, הפוליטיקות וההדלפות, כשאתה מוצא עצמך באש הצולבת".

 

"הוא נקלע לתיק הלא נכון", מנתח חבר משפחה אחר. "עדיף היה לשאול לא לקנות את בזק ולהישאר עם המיליארדים שהוא צבר. זה אדם שתרם למדינה בהשקעות שלו, ועכשיו נשאר עם כאב לב גדול. ככה זה במדינה שלנו - ממליכים מלכים ואז מפילים אותם".

 

שאול אלוביץ' בבית המשפט שאול אלוביץ' בבית המשפט צילום: אוהד צויגנברג

 

נפל בבור של הטייקונים

כדי להבין את הרקע לדברים שאומרים עכשיו חבריו של אלוביץ', צריך ללכת אחורה לשנת 2010, אז רכש אלוביץ' את גרעין השליטה בבזק תמורת 6.5 מיליארד שקל.

לצורך מימון העסקה נטל אלוביץ' הלוואה בסך 4.6 מיליארד שקל מקונסורציום של בנקים בהובלת בנק הפועלים, ובהשתתפות הבנקים לאומי, מזרחי טפחות, דיסקונט, הבינלאומי ובנק אגוד. משתתפים נוספים במימון היו קרן הפנסיה עמיתים ו־HSBC. בנוסף, החברה קיבלה מימון בסך 500 מיליון שקל מחברת הביטוח מגדל.

 

"אלוביץ' לא הסתבך פיננסית בגלל ההשקעה בבזק, החובות שלו הגיעו ממקומות אחרים", מסביר אחד ממקורביו, "החובות בגין בזק הם של חברות ציבוריות שיורוקום החזיקה, שמעולם לא הניבו דיבידנד לראש הפירמידה, ומכאן התחילה הבעיה. כי מצד אחד הוא היה ממונף אבל מצד שני הנכסים שהוא החזיק גם בתחום הנדל"ן וגם בתחום התקשורת היו נכסים טובים אבל לא נכסים מניבים. הקרקעות שהוא החזיק אמנם היו באזורי ביקוש, אבל לא הניבו תזרים לשרת את החוב עליהן".

מה דעתך על מניית בזק:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

לדברי אותו מקורב, רוב החוב של אלוביץ' הגיע משתי השקעות כושלות: הראשונה ב־yes, שגם אחרי עסקת בעלי העניין שבמסגרתה נמכרו מניות yes לבזק תמורת מיליארד שקל ועומדת כיום בלב תיק 4000 - יצא מופסד ממנה בחצי מיליארד שקל.

"השנייה זו ההשקעה בחלל, בעקבות אובדן עמוס 5 בחלל ופיצוץ עמוס 6 שהפיל את המניה - יורוקום הפסידה 740 מיליון שקל", אומר המקורב. "במקביל הוא הפסיד בשנים האחרונות כמה מאות מיליוני שקלים בפנסוניק, כשהגיעו מותגים קוריאניים שעקפו אותה, וגם בנוקיה, שירדה מגדולתה עם כניסת הגלקסי והאייפונים. הוא המשיך להאמין בשני המותגים האלה והמשיך לייבא סחורה, להשקיע, להחזיק צוותים גדולים של עובדים ולקחת אשראים כנגד מלאים. הוא הפסיד הרבה כסף באותן שנים 2017-2011, בניסיון שלו לשמר את פעילות שני המותגים האלה שכבר לא היה להם סיכוי".

 

לדברי המקורב, "כך מאדם שסך נכסיו, בניכוי החובות, היה כשני מיליארד שקל - פתאום התחיל משבר. הלחץ גבר, פתאום הגיעו שיחות טלפון לא נעימות ממנכ"לי הבנקים, וסגרו לו קווי אשראי, אז הוא נכנס ללחץ".

 

את אופן הרכישה של בזק במינוף אדיר אלוביץ' לא המציא. הוא רק העתיק את המתכון הלא סודי ששימש את טייקוני התקשורת של אותם ימים. בעל השליטה בסלקום נוחי דנקנר, ובעל השליטה בפרטנר אילן בן דב. בהתאם, מהבחינה הכלכלית, גם התוצאה הסופית היתה זהה.

 

 

אחרי שרכש את השליטה בחברה תמורת 6.5 מיליארד שקל בעיקר באמצעות כסף שלא היה שלו, הפך את חברת התקשורת לפרת מזומנים שחילקה בתוך פחות מעשור 20 מיליארד שקל. הדיבידנדים האלה כיסו חלק משמעותי מההלוואות שנלקחו לצורך רכישת בזק.ברוב שנותיו של אלוביץ' כבעל השליטה בבזק נראה היה שהתוכנית שלו עבדה, למעט בעיה אחת. יורוקום שבראש הפירמידה שלו, לא נהנתה ולו משקל אחד מתוך הדיבידנד שבזק חילקה.

 

איך זה קרה? ראשית, ההיקף העצום של ההלוואות בחברות שבאמצעותן אלוביץ' שלט בבזק - בי־קום ואינטרנט זהב - והמינוף של שתי החברות הללו, מנעו את המשך הזרמת הכספים במעלה הפירמידה. כלומר הדיבידנד שהגיע אל בי קום ואינטרנט זהב שימש בעיקר לפירעון החובות שלהן.

 

שנית, אלוביץ' אמנם היה בעל השליטה בבזק, אך הוא החזיק בשרשור רק בכ־10% ממניותיה. משמעות הדבר היא שחלק הארי של הדיבידנד שבזק חילקה "נשפך" והגיע לידי בעלי מניות מהציבור. במילים אחרות: בזק חלקה דיבידנד, הוא עבר לבי־קום (שמחזיקה ב־26% מבזק), משם לאינטרנט זהב (שמחזיקה ב־52% מבי־קום). מי שלא זכתה ליהנות מהשלל, היא יורוקום תקשורת של אלוביץ', בראש הפירמידה.

 

הפתרון שמצא לכך אלוביץ' היה מכירת אחזקותיה של יורוקום ב־yes, לבזק, תמורת מיליארד שקל. העסקה הזו, שיצאה לפועל ב־2015 תרמה רק להפחתת החוב של יורוקום תקשורת למערכת הבנקאית, אבל לא היה די בה כדי להביא לפירעונו המלא. במועד בקשת הפירוק ליורוקום תקשורת יתרת החוב של החברה לבנקים דיסקונט, הפועלים, והבינלאומי הסתכמה ב־971 מיליון שקל.

 

אורנה אלוביץ' (שנייה משמאל) עם חברות באיים המלדיביים כלתו של שאול אלוביץ' כיהנה כדירקטורית ב בזק אורנה אלוביץ' (שנייה משמאל) עם חברות באיים המלדיביים כלתו של שאול אלוביץ' כיהנה כדירקטורית ב בזק צילום מסך: אינסטגר

 

התשוקה לרכוש את בזק

התשוקה של אלוביץ (70), יליד פולין, לתחום התקשורת התחילה בגיל צעיר. לאחר שחרורו מחיל הקשר החל אלוביץ' לעבוד כשכיר בעסק המשפחתי, ר.א.פ, שהיה בבעלות חותנו (אביה של אשתו הראשונה מירה), ועסק בהתקנת אינטרקומים ואנטנות בבתים משותפים וביבוא ושיווק של טלפונים. בשנות השמונים כשרצה להיכנס לתחום צלחות הלוויין הביתיות, נעזר במורה מתיכון אורט בת"א שבנה עבורו אנטנה בגובה של יותר מ־2 מטרים, עשויה מוטות עץ מכוסים ברשת לולים, אותה העלו לגג של ר.א.פ, ועשו בה ניסויים עד שהצליחו לקלוט תחנה מערוץ לוויין רוסי. "יום אחד אפיץ שידורי טלוויזיה ויהיה לי גם לוויין משלי", אמר אז אלוביץ'. לימים, הוא הגשים את החלום - והרבה מעבר.

 

 

 

דרכו של אלוביץ' לשליטה בבזק עברה בכל צומת אפשרי בענף התקשורת. "מדובר ביזם ואיש תקשורת בכל רמ"ח אבריו", אומר אחד ממקורביו. "כשהחלו למכור בארץ סלולר הוא הביא את נוקיה ששלטה בשוק הסלולר. כשהאינטרנט התחיל לחדור לארץ בשנות התשעים הוא הקים את אינטרנט זהב במחסן בראש העין . במכרז הסלולר ב־98' אלוביץ' היה מהגרעין היזמי של פרטנר בתחילת דרכה, וכשהתעשייה האווירית חיפשה פתרון לתעשיית החלל הישראלית שאול השקיע בחלל תקשורת. כשהטלוויזיה הרב־ערוצית נפתחה ב־99' שאול חבר לבזק והקים את yes, כשהשיחות הבינלאומיות נפתחו לתחרות ב־2004 אלוביץ' נכנס לתחום באמצעות אינטרנט זהב. הוא לא פיננסייר, אלא אדם שצמח בתחום התקשורת. בשנים הגדולות שלו 2004 עד 2010 סך נכסיו היה מיליארדי שקלים, הוא גם הרוויח המון כסף וביצע השקעות מצוינות וגם הנדל"ן שלו - קרקעות בגבעתיים - היה שווה המון".

 

"תיק 4000 פשוט גמר אותו"

השאיפה האמיתית והגדולה של אלוביץ' היתה ונשארת תמיד לרכוש את בזק. אליעזר פישמן, בימים אחרים עבור השניים, סיפר בעבר ל"כלכליסט" כי "אלוביץ רצה תמיד להתפתח בתחום התקשורת והחלום שלו היה לרכוש את בזק". אלוביץ' כינה את קבוצת בזק "נושאת מטוסים", וכדי להגשים את חלומו ולהפוך לבעל השליטה בה נאלץ להיפרד גם מחלק מאחזקותיו, או כמו שהוא קרא לזה: "להיפרד מחלק מספינות הטילים שלנו". באפריל 2010, אחרי שיחות אינטנסיביות עם חיים סבן, שהיה שותף בבזק עם אייפקס ומורי ארקין הוא סיכם עמם על רכישת אחזקותיהם בבזק תמורת 6.5 מיליארד שקל.

 

שאול אלוביץ' מגיע לאחת מחקירותיו שאול אלוביץ' מגיע לאחת מחקירותיו צילום: אביגיל עוזי

 

בסביבתו הקרובה של שאול אלוביץ' עדיין מנסים לעכל את ירידתו מאיגרא רמא לבירא עמיקתא: "שאול פעיל בשוק ההון זה כמה עשורים, ומעולם הוא או יורוקום לא הסתבכו לפני כן בשום עבירה וכך גם לא החברות הציבוריות שהוא שלט בהן. אפילו לא בהליכים משמעתיים", אומר מקורב.

 

ב־20 ביוני 2017 כל זה השתנה: אז הפכה לגלויה חקירת רשות ניירות ערך על עסקאות בעלי עניין בבזק, שלימים תוליד את תיק 4000, שבו מואשם אלוביץ', כעת בכפוף לשימוע במתן שוחד שיבוש מהלכי משפט והדחה בחקירה, זאת בנוסף לעבירות דיווח בניירות ערך והלבנת הון.

 

"שאול נעצר, בנו אור נעצר ויחד איתם כל הבכירים בבזק. זו היתה פגיעה אישית קשה עבור אדם שלפני כן מעולם לא התלכלך, ופתאום מצא עצמו מרוח על דפי העיתונים כעבריין", אומר המקורב. "ההתייחסות של הסביבה העסקית אליו השתנתה. אנשים בבזק אמרו 'מה, ההנהלה והיו"ר שלנו גנבו אותנו?'. ופתאום הוא צריך להתמודד עם מבטי החשד. וכמובן גם הבנקים, שפתאום משנים פאזה. כששאול רכש את בזק, כל הבנקים עמדו בתור לתת לו הלוואה ורדפו אחריו, פתאום מנדים אותך, ומי שמדבר איתך זה פקיד זוטר מאגף אשראים בנקאיים, ומתייחסים אליך כאילו אתה ראש ארגון פשע".

 

לדברי גורם בקבוצת יורוקום, אחרי פתיחת החקירה ביוני 2017, אלוביץ' עוד הגיע למשרדי יורוקום ועבד. "הוא אמנם היה מפורק, אבל ניסה להמשיך", הוא אומר. אולם המשבר האישי של אלוביץ' החמיר עוד יותר אחרי שהחקירה עברה מרשות ני"ע למשטרה ואלוביץ', רעייתו איריס והבן אור נעצרו שוב בפברואר 2018 כשהפרשה הפכה לתיק 4000. "הענן הפלילי היה גדול יותר, התהודה גדלה, זה כבר חלק מתיקי נתניהו ופותח את כל המהדורות, ומזה הוא לא התאושש בכלל. הוא הגיע לתיק 4000 מפורק, והתיק הזה פשוט גמר אותו לגמרי", אומר הגורם. "זמן קצר אחר כך הבנקים כבר לקחו את יורוקום לפירוק ומינו לה מנהלים מיוחדים. יכול להיות שבסיטואציה אחרת הם היו נוהגים יותר באיפוק אל מול החוב של החברה, אבל האירוע הזה פוצץ הכל".

 

לדברי אדם שקרוב אליו, בריאותו של אלוביץ' הידרדרה בשנתיים האחרונות בעקבות הפרשה וגם חלק מהמכרים והחברים התרחקו. "רכושו האישי מחולט ומעוקל, הוא לא יכול למשוך כספים מחשבון הבנק שלו. הוא ואיריס עוד גרים בבית שלהם בצהלה אבל גם הוא מעוקל. הוא בעיקר מתמקד בישיבות עם עורך דינו ז'ק חן במטרה להתכונן למערכה המשפטית בניסיון לטהר את שמו. חוץ מזה הוא בעיקר בבית. עצוב", מתאר הקרוב.

 

בעוד הבן אור, מעידים בסביבתו, המשיך בחייו "לשאול שמטו את השטיח מתחת לרגליים. אלה אנשים מלח הארץ, שהמוניטין שצברו, השם שלהם, היושרה, היה הדבר הכי חשוב להם".

 

אחת החוויות הקשות של אלוביץ' ואשתו איריס היתה כאשר בעת מעצרם וחילוט נכסיהם הם נדרשו להסיר את טבעות הנישואין מידיהם, איריס נדרשה להסיר את עגיליה ושאול חויב למסור את שעונו. התכשיטים הוחזרו להם בהמשך בהוראת בית המשפט העליון, שקבע כי תפיסת התכשיטים "היתה כרוכה במעמד נוסף של השפלה".

 

"משוכנע שעשה הכל בסדר"

למרות האישומים המסתמנים נגד אלוביץ' ורעייתו איריס, הוא מאמין מאוד בצדקתו. לא מזמן אמר אלוביץ' לאחד מחבריו: "בסוף יראו שאני אצא צודק וכל הטענות שלי נכונות, אבל עד אז הם יהרגו אותי".

 

"שאול משוכנע שהוא לא עשה שום דבר שהוא לא בסדר", אומר חבר אחר. "לגבי עסקת בזק־yes הוא אומר שלדעתו הכל עבר את האישורים בערכאות המתאימות. לגבי הסיקור בוואלה הוא חשב שבאמת דפקו את ביבי בוואלה, וגם אם הוא עזר לסיקור יותר אוהד ופחות גרוע - זו לא עבירה. ושבוודאי לא ניתן לו שום דבר בתמורה לכך".

 

אנשים ששוחחו עם האלוביצ'ים בסוף השבוע, אחרי החלטת מנדלבליט, שמעו על הרבה קושי מהול במעט אופטימיות: "זה מרגיש כמו עננה שלא שייכת למשפחה והיא תחלוף", אומר אדם שמקורב למשפחה, "ומה שיישאר זה שיעור קשה של משפחה ישראלית ישרה שנלקח ממנה הכל - העסק שבנו בעשר אצבעות במשך עשרות שנים, השם, הפרטיות - והיא לומדת לבנות הכל מחדש". לדברי המקורב, "המשפחה נמצאת הרבה ביחד, מנסים לחיות את החיים יום ביומו. מעריכים את מה שיש - ויש, ואלה דברים שאי אפשר לחלט: הבריאות, המשפחה, השמחה, החברים והלב הנקי. בשורה התחתונה", אומר אותו מקורב, "אילולא ביבי לא היו נתפסים לאלוביץ'".

x