$
בורסת ת"א

דלק תמחזר חוב של מאגר לווייתן בהיקף של עד 2.5 מיליארד דולר

הקבוצה שבשליטת יצחק תשובה, שגם הגיע בעצמו לכנס המשקיעים שקיימה אתמול דלק, בוחנת גיוס דומה לזה שבוצע באחרונה עבור תמר, אך הפעם בחו"ל. בכירי הקבוצה חזרו גם על כוונתם למכור את השליטה בהפניקס: "אנרגיה וביטוח ביחד זה מבלבל את המשקיעים"

ליאור גוטמן 08:4312.11.18

שותפות הגז דלק קידוחים מתכננת לבצע מיחזור חוב בהיקף של עד 2.5 מיליארד דולר. המיחזור יתבצע בדרך דומה לזה שבוצע במאגר תמר, כלומר הנפקת אג"ח ייעודיות תוך ניצול תנאי השוק הנוחים כיום ביחס לאלה שהיו לפני כשנתיים, כשנחתמו חלק מעסקאות המימון של דלק קידוחים עבור פיתוח המאגר. 

ההבדל העיקרי בין המהלך שבוצע עבור תמר - הנפקת אג"ח תחת השם "תמר בונד" - לבין זה שמתוכנן למאגר לווייתן, הוא ביכולת גיוס הכסף עבור מאגר פעיל. דלק קידוחים מתכננת לגייס בשווקים זרים, ואלה שבאים בחשבון הם הבורסות בהולנד, בלונדון או בארה"ב - מה שעשוי להוביל למהלך כפול של רישום למסחר בבורסה זרה. בסביבת החברה טוענים שדלק קידוחים קיבלה כבר אתמול הצעות למיחזור חוב מיידי, תוך ניצול תנאי השוק הנוחים, אך בשותפות יעדיפו שלא לרתום את העגלה לפני הסוסים. כלומר לתת למאגר לווייתן להתחבר לחופי ישראל בדצמבר 2019, לחכות להשלמה של לפחות שלושה חודשי הזרמה כדי לוודא שאין בעיות מיוחדות - ואז לצאת למהלך.

 

עד כמה בטוחים בדלק שהשוק יגלה עניין? בגיוס תמר בונד השותפות ביקשה לגייס 2 מיליארד דולר, ואילו הביקושים בפועל נעו סביב 13.5 מיליארד דולר, עבור מאגר פעיל בודד. כעת, כאמור, החברה תימצא במצב טוב יותר, עם שני מאגרים פעילים, חוזי יצוא חתומים לירדן ומצרים ותוכניות פיתוח למאגר שלישי בקפריסין.

 

 

יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: קבוצת דלק

 

 

כנס ראשון אחרי מחיקת דלק אנרגיה

אתמול קיימה דלק כנס משקיעים במלון הרודס בתל אביב, שבו שפכה אור על תוכניותיה בטווח הקצר והבינוני - הן ברמת הקבוצה והן ברמת זרוע האנרגיה שלה, דלק קידוחים. בכנס השתתפו, בין השאר, בעל השליטה בקבוצה יצחק תשובה, וכל המנהלים הבכירים, בהם מנכ"ל הקבוצה אסי ברטפלד ומנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו.

זה הכנס הראשון שעושה הקבוצה לאחר שיטוח הפירמידה, כלומר מחיקת דלק אנרגיה, כשהקשר בין הקבוצה לפעילות האנרגיה התחדד. כך למשל, עד לפני כחודש קבוצת דלק החזיקה (בשרשור) כ־60% מפעילות האנרגיה שלה, ובקרוב - עם מחיקתה הסופית של דלק אנרגיה מהבורסה - היא תחזיק כ־80% מדלק קידוחים.

 

תשובה פתח את הכנס ואמר: "אנו לקראת שנה משמעותית ומיוחדת מאוד. 2019 תהיה השנה שבה נפיק את הגז מלווייתן. בחודשים הקרובים נשלים את חיבור הצנרת לירדן, ולווייתן ייהפך לספק אנרגיה גדול במזרח התיכון. חתמנו על הסכמים עם EMG לאספקת גז למצרים, ואנו מעריכים שייחתמו הסכמים נוספים, ומקדמים תוכנית פיתוח לאפרודיטה שתוביל להפקה בהיקף של עד 8 מיליארד מ"ק לשנה משם (כ־70% מהביקוש בישראל, ל"ג). המחירים באירופה כיום גבוהים מהמחירים בישראל ב־40%, וזו בשורה לפיתוח משק הגז".

 

הוא סיפר שהקבוצה נמצאת לקראת סיום קידוח במפרץ מקסיקו, ואז תבחן המשך הרחבת הפעילות באזור זה. "נפעל להיסחר גם בחו״ל עם שלוש זרועות: הים התיכון, הים הצפוני ומפרץ מקסיקו״, הוסיף תשובה.

 

"היה קונה להפניקס, אך הרגולטור לא אישר"

ברטפלד הדגיש כי קבוצת דלק מכוונת למקום מסוים מאוד: הפיכה לחברת אנרגיה בינלאומית שתעסוק בפיתוח והפקת שדות גז ונפט. דלק כבר הביעה בעבר רצון לבצע רישום מסחר כפול - בישראל ובלונדון - אבל מאז היא רכשה חברת קידוחים (אית'יקה) ונכנסה לחיפושי גז ונפט בים הצפוני ובמפרץ מקסיקו. לעניין חברת הקידוחים, ברטפלד אמר שעושים לחברה עוול. "אנחנו מתכוונים להיכנס לפעילות קידוחים חדשה בצפון אמריקה ב־2019. באית'יקה מיחזרנו חובות, והיכולת שלה להתרכז בפיתוח מאגרים קטנים שהתשתית סביבם כבר קיימת, אמורה לייצר לה תזרים מזומנים חזק בשנה הבאה", ציין.

 

לעניין חברת הביטוח הפניקס, ברטפלד אמר שהרגולטורים מציבים מכשולים בפני הקבוצה קשיים במגעים למכירת חברת הביטוח (דלק ניסתה למכור שלוש פעמים ולא קיבלה אישור, ל"ג), מקשה במגעים מול המשקיעים הזרים, כאילו מדובר בגיבנת. לדבריו, "זה לא שלא רצינו למכור או שלא היה קונה - הרגולטור לא נתן אישור. משקיעים לא רוצים להשקיע בסקטור האנרגיה אם יש לך גם חברת ביטוח. זה מבלבל". כדי לפתור חלק מהבעיה, דלק מכרה כ־16% מאחזקותיה בהפניקס באמצעות עסקאות Swap (החלף) - מה שהזרים לה כ־850 מיליון שקל. האם דלק ויתרה על המכירה לשנה הקרובה? לפי ברטפלד - לא. "אנו מתכוונים למכור את גרעין השליטה כמקשה אחת, לרוכש שיענה על הדרישות שהגדרנו", אמר.

 

בנוגע למכירת האחזקות במאגר תמר (כ־22% ישירות באמצעות דלק קידוחים, ועוד כ־4% דרך תמר פטרוליום), אמר ברטפלד כי דלק בוחנת את הנפקת חלקה בתמר - או באמצעות גוף פיננסי גדול שיקנה את כל מניותיה, או באמצעות הנפקה בחו"ל. ממידע שהגיע לידי "כלכליסט", עולה שדלק שכרה את שירותי בנקי ההשקעות HSBC וג'יי.פי מורגן כדי לנהל את המכירה, כשהזירה המועדפת לכך היא הבורסה בהולנד.

 

כבר עובדים על עסקאות נוספות במצרים

אבו הגיע לרזולוציות גבוהות יותר של פעילות האנרגיה. לדבריו, מאגר לווייתן עומד בלוחות הזמנים, וכבר 70% מהפיתוח הושלמו. בעוד כשבועיים ינוע בסיס אסדת לווייתן מיוסטון לישראל, כך שבינואר הוא יתמקם במרחק 8 ק"מ מחוף דור, ובאפריל יגיע החלק העליון של האסדה. הוא הפתיע את באי הכנס באומרו שהזרמת הגז בצנרת של לווייתן תחל כבר במאי, כלומר בעוד חצי שנה. דלק תבצע הזרמת גז ממאגר תמר רק לצורכי בדיקות המערכת, כך שבמחצית השנייה של 2019 - כשפיתוח לווייתן יושלם - הם יוכלו פשוט לפתוח את השיבר.

 

הדבר מרמז על כך שאם הכל יסתדר, הזרמת הגז הרשמית מלווייתן עשויה להקדים את לוחות הזמנים הרשמיים. דלק צופה שהביקוש לגז יעקוף השנה את התחזיות ויתקרב ל־12 מיליארד מ"ק (כולל גז נוזלי), בדרך לעלייה של עוד כ־20% ברגע שלווייתן יתחיל לעבוד. לטענתו, התוכניות של משרד האנרגיה, ובראשן הפסקת השימוש בפחם לייצור חשמל ומעבר לתחבורה ללא בנזין וסולר, יגדילו את הביקושים בשוק המקומי בכשליש לעומת הביקוש הנוכחי, וזאת בתוך שלוש שנים מהיום.

 

בהתייחסו למכירת הגז למצרים, אמר אבו שהם מעריכים שתהיה הזרמה ראשונית עד מרץ הקרוב. "הרזרבה הזמינה במצרים דומה לזו שיש בישראל, אך הביקוש שלהם הוא פי שבעה מזה שלנו, והוא רק עולה" הסביר. לטענתו, פרסומים בעיתונות מנסים לפחיד את הציבור, ולכן גם אם "סביר מאוד להניח שיהיו תגליות גז נוספות במצרים, הביקוש גבוה ורק גדל, וכבר כיום אנחנו עובדים על עסקאות נוספות עם מצרים. היה חשוב לנו לראות כסף מצרי בעסקאות המכר לשם - כזה שמבטיח את הוודאות של העסקה בטווח ארוך. זו הסיבה שהכנסנו כשותף חברה בעלת קשר לממשלת מצרים. השותפה שלנו בעסקה EastGas, היא החברה המצרית הגדולה בתחומה, והיא גם מתפעלת גם את הצינור הפאן־ערבי והזרמת הגז מירדן למצרים", אמר.

 

"הסיפורים על הגז במצרים - בעירבון מוגבל"

במהלך הכנס, חשף אבו את תוכנית־העל לפיתוח שלב ב' של לווייתן, כלומר הגדלת התפוקה מהמאגר מ־12 ל־21 מיליארד מ"ק בשנה. אחת התוכניות היא לחבר צנרת ישירה מלווייתן דרומה, ישירות לצנרת שנרכשה באחרונה מ־EMG - מהלך שגם ייצור חיבור גז חדש לישראל, וגם יאפשר הזרמה בכמות גדולה פי שניים ממה שמתוכנן כיום. הוא הזכיר שההחלטה על המהלך תלויה רק בדלק, מכיוון שהתב"א המקורית של לווייתן כבר כללה יציאת צנרת דרומה. אבל בכל מקרה הפעילות הזו תגיע בד בבד עם פיתוח מאגר אפרודיטה, כדי לספק את כלל צורכי הלקוחות הזרים.

 

בהתייחסו לתגליות החדשות במצרים, ולדיווחים באתרי אינטרנט לא מוכרים על סגירת חוזים בין מצרים לירדן, לכאורה על חשבון דלק, הבהיר אבו כי דלק קידוחים מחזיקה יחידת מחקר שמנתחת כל מאגר קיים ועתידי, לרבות ההשפעות שלו על פעילות השותפות. לדבריו, "הביקוש במצרים והגילויים האחרונים לא מספקים את כל צורכי השוק. גם הסיפורים על כמה גז גילו שם הם בעירבון מוגבל, מכיוון ששיטת המדידה שם היא שונה. במצרים מדברים על GIP - GAS IN PLACE, כלומר מה נפח המאגר, ולא מה יכולת ההפקה נטו ממנו. התוצאה של זה היא שמאגרי ענק שם מכילים מחצית מהכמות בפועל, וגם מאגר נור - אם ייהפך לתגלית - לא מאיים עלינו בטווח הקצר. עם השלמת בניית הצנרת החדשה, אספקת הגז תעלה משמעותית, לרבות אפשרות להזרים חלק מהגז דרך הצנרת הירדנית שמגיעה גם למצרים".

 

יוסי אבו מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו מנכ"ל דלק קידוחים צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x