$
בורסת ת"א

למה חוק שכר הבכירים לא חל על ירון בלוך?

בלוך מונה ליו"ר לאומי קארד מטעם קרן ורבורג פינקוס, ושכרו לא יוגבל. לא ייתכן שחוק שכר הבכירים יחריג מתוכו את חברות כרטיסי האשראי שאמורות להיות האיום התחרותי למערכת הבנקאית בישראל

רחלי בינדמן 15:1421.10.18

הגבלת שכר הבכירים בגופים הפיננסים שיצאה לדרך לפני שנתיים מעוררת כבר תקופה זעם עצור במערכת הבנקאית. כיצד ייתכן, שואלים את עצמם מנהלים רמי דרג כמו אריק פינטו ורקפת רוסק עמינח, שמנהלים של בנקים קטנים בהרבה מהפועלים ולאומי משתכרים ממש כמוהם? רק לאחרונה הודיע בנק אגוד על חבילת השכר של שבי שמר, המנכ"לית החדשה של הבנק הקטן שתהנה, משכר בעלות שנתית של 2.5 מיליון שקל בשנה, בדיוק כמו פינטו ורוסק עמינח שמנהלים בנקים גדולים פי כמה, הרבה יותר עובדים והרבה הרבה יותר פיקדונות ואשראי.

 

והנה, בעוד בחברות הביטוח, בתי ההשקעות והבנקים המנהלים צריכים "להסתפק" ב-2.5 מיליון שקל בשנה, חוק שכר הבכירים לא חל על מי שאמור לחולל תחרות במערכת הבנקאית – חברות כרטיסי האשראי.

 

ירון בלוך, שתפר את עסקת המכירה של לאומי קארד עבור בנק לאומי לידי קרן ההשקעות ורבורג פינקוס ומונה לאחריה ליו"ר לאומי קארד מטעם הקרן, מינוי שכבר נסגר לפני חודשים אך הוכחש על ידי בלוך נמרצות אז, לא חתם על הסכם העסקתו החדש לפני שווידא מול הפיקוח על הבנקים כי עלות שכרו לא תוגבל בהתאם לחוק מגבלת השכר. 

 

 

ירון בלוך, יו"ר לאומי קארד ירון בלוך, יו"ר לאומי קארד

 

 

בתפקידו כי כמנכ"ל זרוע ההשקעות של לאומי, לאומי פרטנרס, השתכר באופן אבסורדי יותר מהמנכ"לית של הבנק, מהסיבה הפשוטה שפעילות החיתום גם היא איננה כפופה לחוק השכר. אלא שבעוד שיש רציונל לקבוע שפעילות חיתום לא חוסה תחת מגבלות החוק שכן חברות חיתום אינם מנהלים או מחזיקים בכספי ציבור כמו הבנקים, חברות הביטוח ובתי ההשקעות, לא ברור בכלל מדוע חברות כרטיסי האשראי לא כפופות לחוק.

 

החרגת חברות כרטיסי האשראי

 

על פניו גם חברות אשראי לא מנהלות או מחזיקות כספי ציבור – וכל הרעיון של חוק מגבלת השכר הוא להגביל שכר של גופים שממילא לציבור אין באמת אלטרנטיבה אלא להפקיד או לחסוך בהם את כספם, ולכן הם קיבלו כוח מידי המדינה שמבטיח זרימת כספים שרק תלך ותגדל בלי יותר מידי מאמץ שמצדיק שכר עודף.

 

אלא שהרפורמה שהוביל שר האוצר משה כחלון במערכת הבנקאית, אותה רפורמה שדרשה מהבנקים למכור את חברות כרטיסי האשראי שבידיהם, נועדה להתניע תחרות במערכת מצד חברות כרטיסי האשראי. החלום הרטוב של כחלון שעליו אף הכריז עם הידיעה בדבר עסקת מכירת לאומי קארד היה שחברת כרטיסי האשראי תהפוך לבנק שיתחרה בבנקים המסורתיים.

 

אלא שחוק מגבלת השכר שמחריג את חברות כרטיסי האשראי משרת מטרה הפוכה בדיוק. מדוע שירון בלוך יפעל להשיג רישיון בנקאי ללאומי קארד? מדוע שהמנכ"ל שלו רון פאינרו יעשה זאת? כאשר הם יודעים בבירור ששכרם שכרגע הוא על פניו בלתי מוגבל, יחתך ל-2.5 מיליון שקל בשנה? וגם אם באצילות חריגה, טובת הציבור והתחרות יעודדו אותם למהלך כזה, ההבנה כי חוק השכר יקשה עליהם לגייס מנהלים מעולים בדרגי הביניים שמטבע הדברים שכרם יחתך בהקבלה, ירחיק אותם מהרעיון הזה.

 

רבות דובר על מגבלת חוק שכר הבכירים ותחלואיו כמו הרחקת מנהלים מוצלחים משוק הפיננסים אבל כל עוד החוק קיים, לא יעלה על הדעת שהוא יחריג מתוכו את חברות כרטיסי האשראי שאמורות להיות האיום התחרותי למערכת הבנקאית בישראל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x