$
בורסת ת"א

מטבע ועד אופקו: חלומה החורק של האם היהודייה

שמו של מנכ"ל אופקו פיליפ פרוסט, הרופא שנעשה גביר ונדבן, נקשר במרוצת השנים לשלל טענות על דרכי הניהול שלו

צלי גרינברג 06:5012.09.18

החשד שיו"ר ומנכ"ל אופקו פיליפ פרוסט היה מעורב בניפוח מחירי מניות רחוק מלהיות ההסתבכות הראשונה של המיליארדר האמריקאי. פרוסט הוא אמנם איש עסקים ותיק, עשיר מופלג שהונו נאמד כיום ב־2.5 מיליארד דולר ונדבן ידוע, אבל במהלך השנים שמו נקשר בכמה טענות לאי־סדרים, בפרט בעסקיו בארץ.

 

פרוסט זכה בתקשורת האמריקאית לכינוי "ברון הפרמצבטיקה", אבל בישראל הוא מוכר יותר בשל החזקותיו בטבע וכהונתו כיו"ר הדירקטוריון שלה. פרוסט נכנס לתפקיד במרץ 2010, אחרי שב־2005 מכר לטבע את חברת איווקס תמורת 7.4 מיליארד דולר, וכך קיבל את מרבית 1.7% מניותיו בחברה. שמו עלה לכותרות בעיקר ערב סיום כהונתו, בדצמבר 2014, עם פיטורי הבזק של המנכ"ל דאז ג'רמי לוין והחשש מאובדן הפטנטים על הקופקסון, שהאיץ תוכנית התייעלות נרחבת בחברה.

 

פיליפ פרוסט פיליפ פרוסט צילום: בלומברג

לנדא נגד פרוסט

 

שלהי כהונתו של פרוסט בטבע הביאו את שמו לכותרות העיתונים בישראל בעיקר בשל חצי הביקורת שהופנו כלפיו. חלק מהביקורת באה מצדו של בני לנדא, אחד המשקיעים הדומיננטיים בטבע ומיליארדר בזכות עצמו. על פי "פייננשל טיימס", לנדא פעל להדחת פרוסט מראשות הדירקטוריון, וסמוך להתפטרותו של ג'רמי לוין שלח מכתב למשקיעי טבע ובו טען כי "הדירקטוריון מורכב מדירקטורים שאין להם ניסיון בפארמה".

 

כ־8 חודשים מאוחר יותר לנדא שוב תקף את פרוסט, הפעם בשל היעדרותו מאסיפת בעלי המניות לאישור הדירקטורים החדשים ותוכניות התגמול למנכ"ל החברה. פרוסט שלח במקומו את סגנו אמיר אלשטיין. "העובדה שפיליפ פרוסט לא נכח באסיפה היא בעייתית" אמר אז לנדא ל"כלכליסט", "אמרו שהוא חושש מהמצב, אבל אני לא בטוח שהוא חושש מהמצב או מהביקורת של בעלי המניות כלפיו". באותה עת טען גם גוף הייעוץ למוסדיים גלאס לואיס כי כהונתו של פרוסט בחמישה דירקטוריונים שונים "מפריעה לתפקודו בטבע".

 

מאותה עת, פרוסט מיקד את פעילותו בעיקר באופקו, חברת השקעות בתחום המחקר והפיתוח בתחומי הביו־פארמה, הדיאגנוסטיקה והאבחון הרפואי. אופקו נסחרת דואלית הן בנאסד"ק והן בבורסה בתל אביב, וכמה מהפרסומים האחרונים עליה עסקו ברכישות ובמיזוגיםשלה. אחת הרכישות שביצעה אופקו היתה של חברת פרולור ביוטק הישראלית תמורת כ־480 מיליון דולר, בסוף אפריל 2013.

אלא שעסקת פרולור לא עברה לפרוסט בשקט. פירמת עורכי הדין Wohl & Fruchter LLP פתחה בחקירה של ניגוד עניינים מצד פרוסט עצמו, כבעל השליטה באופקו ויו"ר פרולור. החקירה נשענה בין היתר על כך שלפחות משקיע מוסדי אחד העריך את שווי פרולור ב־10 דולר למניה ‑ 43% מעל מחיר העסקה.

 

משרד עורכי דין אחר חקר במקביל טענות להפרת חובת נאמנות מצד הדירקטורים של פרולור כלפי בעלי המניות שלה. החקירה בחנה את כשירות העסקה, ובמסגרתה בחן משרד עורכי דין נוסף אם הדירקטוריון הפר אמונים כלפי בעלי המניות של פרולור ביוטק, ובין היתר אם כשל במקסום הרווח עבורם.

 

טבע ופרולור לא היו היחידות החברות היחידות שפרוסט היה קשור בהן ואשר הועלו כלפיהן האשמות לפעילות לא תקינה. עוד ב־2010, כאשר פרוסט כיהן כיו"ר טבע, הוגש כתב אישום נגד יואב סלע, אחראי רגולציה בחברת דימות אופטי, שפרוסט היה אחד מבעלי המניות בה. סלע הואשם בזיוף אישור של מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). אולם בכל המקרים פרוסט יצא ללא כל פגע או נזק ממשי.

 

הרופא שהפך לברון תרופות

 

פרוסט נולד בפילדלפיה במהלך המיתון הגדול בארה"ב למשפחה יהודית מסורתית בעלת חנות נעליים מקומית. אחרי שלמד תואר ראשון בספרות, שהה שנה באוניברסיטת פריז, והשלים לימודי רפואה בקולג' היהודי "ישיבה יוניברסיטי". בין השנים 1963 ל־1965 הוא שירת כקצין רפואה בחיל הרפואה האמריקאי וב־1972 פתח בקריירה עסקית, כשרכש יחד עם שותף את חברת התרופות Key Pharmaceuticals.

 

ב־1986 נמכרה החברה תמורת 836 מיליון דולר, ופרוסט ייסד את איווקס, שהפכה אותו ל"ברון הפרמצבטיקה" ונמכרה כ־18 שנה מאוחר יותר לטבע תמורת כ־7.6 מיליארד דולר. פרוסט הוא פילנטרופ ידוע, ותרם בין השאר עשרות מיליוני דולרים למוזיאון האמנות באוניברסיטת פלורידה אינטרנשיונל ולבית הספר למוזיקה של אוניברסיטת מיאמי בסך 33 מיליון דולר. בנוסף הוא תורם למפלגה הדמוקרטית האמריקאית ותמך בקמפיין של ג'ון קרי ב‭2004־‬.

 

במיאמי היו שפרגנו לנסיך המקומי לאחר קבלת ההודעה על חקירת הרשות לניירות האמריקאית. "במיאמי לא יכול להיבנות דבר בלי שינסו לתפוס את מי שבנה בה", כתב מייקל ביץ' באתר מיאמי ניו טיימס. פרוסט הוא כנראה מטרה נוחה לחצי הרשויות, בהיותו עשיר מופלג. הוא ממוקם היום במקום ה־924 ברשימת פורבס לעשירי העולם והונו האישי מוערך ב־2.5 מיליארד דולר. זו ירידה ניכרת במעמדו לעומת 2017, אז הוא דורג במקום ה־240, והונו הוערך בכ־3.2 עד 3.6 מיליארד דולר. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x