$
שוק ההון

אחרי עידן אריסון: הגיע הזמן לעשות בדק בית בפועלים

לאורך שנות השליטה של אריסון נעשו טעויות בבחירת מנהלים, נרשמו הפסדי עתק בהשקעות כושלות והתגלו פרשיות מביכות של בכירים - זו הזדמנות לבצע שינוי עמוק בדנ"א של הבנק

גולן חזני 11:1504.09.18

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

הדרמה של ביזור השליטה בבנק הפועלים הרעידה הבוקר את השוק למרות שהאפשרות היתה באוויר מזה חודשים ואפילו שנים, לאור נסיונות המכירה של מניות השליטה בבנק, נסיונות שלא צלחו.

 

הקבוצה האמריקאית שניהלה את המגעים לכניסה לשליטה החליטה לסגת מהעסקה על רקע חוסר הוודאות סביב תוצאות החקירה בארה"ב נגד הבנק.

 

שלוש שנים מחפשת אריסון קונים למניות שלה. אלה לא באים, בדיוק כמו שלא הגיעו לרכוש את מניות השליטה בדיסקונט, או את מניות חברות הביטוח כלל והפניקס. חברות תעשיות והייטק, נמכרו כאן כמו לחמניות. גופים מפוקחים שנסחרים במכפילי הון נמוכים משמעותית מהעולם, תקועים על המדף שנים. תעודת עניות לרגולציה.

 

בשנה הקרובה תחל קבוצת אריסון למכור את המניות. זה יהיה תהליך הדרגתי, איטי, שבנק ישראל העניק לו עד 7 שנים למימוש מלא של האחזקה בהיקף של 20.08% - כ-7 מיליארד שקל. מיד עם מכירת המנה הראשונה, רק אחרי הדוחות של הרבעון השלישי בדצמבר, תתחיל הספירה לאחור של שש השנים להשלמת המכירה עד לירידה מתחת לאחזקה של 5%.

 

שרי אריסון שרי אריסון צילום: יח"צ

 

אבל למרות הכל, ההתנתקות של אריסון מפועלים היא בשורה טובה לבנק. אריסון לא תיזכר כאשת עסקים מבריקה למרות התשואה הנאה שהניבה לה ההשקעה בבנק. שתי האחזקות המרכזיות שלה נתונות תחת חקירה בינלאומית וכמי שחרטה על דגלה את נושא הקיימות מדובר בפגיעה תדמיתית קשה, מעבר לפגיעה העיסקית שעימה היא יכולה להתמודד. המעורבות שלה היתה לכאורה מינימלית אם כי אפרת פלד, מנהלת הקבוצה שלה, היתה מעורבת מהותית בדירקטוריון בו היתה חברה.

 

לאורך שנות השליטה שלה נעשו טעויות בבחירת מנהלים, נרשמו הפסדי עתק בהשקעה באג"ח אמריקאי מגובה משכנתאות (בידיעת הדירקטוריון), והתגלו פרשיות נוספות במעורבות בכירים. בנוסף, נדרשה הנהלת הבנק להחזיר בונוסים גבוהים שקיבלה בתקופתו של משה טרי כיו"ר רשות ני"ע.

 

איכשהו – הפועלים כמעט ולא נהנה מתקופה של שקט לאורך השנים. וכאן ההזדמנות של הבנק. זו אולי ההזדמנות לביצוע בדק בית, תחת מעורבות של הפיקוח על הבנקים, שינוי בדנ"א של הדירקטוריון לדירקטוריון פעיל, דינאמי ואקטיבי, עם דירקטורים איכותיים.

 

בהודעה של הפיקוח על הבנקים נמסר שעודד ערן, יו"ר הדירקטוריון שנכנס לכהונה בתחילת 2017, ימשיך לכהן בתפקיד - למרות היותו מינוי של אריסון. אולם עם הירידה מהיתר שליטה, תעבור הסמכות למינוי דירקטורים לבנק לוועדה המיוחדת שממנה דירקטורים וממליצה על יו"רים לבנקים לאומי ודיסקונט, בנקים ללא גרעין שליטה. מאותו רגע, כנראה כבר באסיפה הכללית של 2019, עשויה הוועדה להמליץ על יו"ר אחר לבנק, אם כי הבחירה עצמה היא של בעלי המניות, ואלה, כפי שראינו במקרה של ירום אריאב בדיסקונט, לא בהכרח מקבילים את ההמלצות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x