$
בורסת ת"א

סודהסטרים מצטרפת ל־241 חברות שנמחקו מהבורסה בחמש שנים

בשוק ההון מודאגים מהמגמה הרווחת שבמסגרתה חברות מובילות נעלמות מהבורסה בתל אביב בעקבות רכישות או מיזוגים, חרף המאמצים הרבים שמושקעים בהחייאתה. "השוק הפרטי משגשג ומהווה אלטרנטיבה לחברות", אומר בכיר בשוק ההון

רחלי בינדמן 07:0621.08.18

דצמבר 2015 היה יום חג לבורסה הישראלית, כשחברת ענק ישראלית כמו סודהסטרים הודיעה על ביצוע רישום כפול של מניותיה בבורסה המקומית המנומנמת, ונתנה תקווה כי חברות ישראליות בסדר גודל דומה, שהעדיפו עד כה לרעות בשדות זרים, גם הן בדרך. והנה כשנתיים וחצי לאחר מכן החברה הרשומה נפרדת כלעומת שבאה לאחר רכישתה על ידי פפסיקו, ומותירה יתומה את הבורסה הישראלית המשוועת לחברות ישראליות, דווקא בתקופה שבה הבעלות בבורסה עוברת לידיים חדשות - משקיעים זרים מהעולם בהובלת קרן ההשקעות האוסטרלית מאניקיי, עם הרבה תקוות גדולות להחייאתה.

 

 

 

מאז תחילת השנה נמחקו מהבורסה הישראלית כ־17 חברות, מספר נמוך יחסית בהשוואה לשנים קודמות. כאשר בשנים האחרונות שיא המחיקות היה ב־2014-2013 עת נמחקו מהבורסה 124 חברות. הבולטת שבהן היתה חברת מלאנוקס, שמנהלה אייל ולדמן, בחר למחוק אותה מרישום דואלי במסחר בת"א לאחר שהגופים המוסדיים בעצת אנטרופי התנגדו לכהונתו הכפולה של ולדמן כמנכ"ל וכיו"ר.

 

זו תקופה ארוכה שבהנהגת רשות ניירות ערך והבורסה עושים מאמצים להחיות את הבורסה הגוועת בת"א. זאת לאחר שבעקבות המשבר הפיננסי של 2008, מחזורי המסחר בבורסה ירדו בצורה חריפה כשמצד אחד המשקיעים הפרטיים ברחו לחוף המבטחים של המזומן והיססו לשוב חזרה, ומנגד גופי הפנסיה המנהלים את כספי הפנסיה של הציבור העבירו כספים מחוץ לבורסה המקומית שהפכה קטנה לממדי ההון שגייסו.

 

אות הפתיחה למאבק הרשמי של הרשות והבורסה בהתייבשות מחזורי המסחר החלה כשיו"ר הרשות לשעבר פרופ' שמואל האוזר הראה ביולי 2013 לאסתר לבנון, אז מנכ"לית הבורסה וליו"ר סם ברונפלד את הדלת החוצה, לאחר שלטעמו לא פעלו מספיק להוציא את הבורסה ממצבה. מאז הספיקו להתחלף בבורסה כבר שני מנכ"לים. האחרון שבהם איתי בן זאב, הוא שמוציא אל הפועל את התוכנית השאפתנית של האוזר שאושרה בחקיקה - הפיכתה לגוף הפועל למטרות רווח וניתוקה משליטת הבנקים.

  

מימין: דן פרופר, יו"ר אסם שנמחקה מהבורסה ב־2016, ואורי יהודאי מנכ"ל פרוטרום שבדרך להימחק מימין: דן פרופר, יו"ר אסם שנמחקה מהבורסה ב־2016, ואורי יהודאי מנכ"ל פרוטרום שבדרך להימחק צילום: אוראל כהן

 

השוק הפרטי משגשג

 

מדוע דווקא בתקופה שהחברות מקבלות רוח גבית מהרגולציה, עם אוזן קשבת ונכונות להימנע מהכבדה, סודהסטרים נפרדת מהבורסה?

גורמים בשוק ההון מסבירים כי מדובר בסופו של דבר באירוע שכנראה היה מתרחש בכל בורסה אחרת בעולם. "זה מאד מצער מבחינת הבורסה שחברות מסוג זה נרכשות על ידי חברות ענק, בדיוק כמו הרכישה של פרוטרום, כי ברור שהיינו רוצים שהן יצמחו ויתפתחו בשוק המקומי ונותר רק לקוות שהפעילות תיוותר בארץ", אומר בכיר בשוק ההון.

 

עם זאת, לדבריו "הדבר נובע ממדיניות התרחבות של גופים בסדר גודל כזה, ולכן האירוע הזה היה בלתי נמנע מבחינת הבורסה והרשות שלא יכלו לעצור אותו".

 

לדברי בכיר אחר "גם בארה"ב אנחנו עדים למגמה של מחיקת מניות מהמסחר וזו מגמה כלל עולמית. הרעיון של להפוך לחברה ציבורית הוא שמצד אחד החברה המנפיקה נותנת שקיפות ומידע ובתמורה היא מקבלת תג מחיר וזמינות של גיוס הון וחוב. אלא שהתופעה כרגע היא שהשוק הפרטי גואה ומשגשג ומהווה אלטרנטיבה לחברות - תולדה של ריבית אפס ועלויות מימון זולות, וכך היכולת של שווקי ההון להציע מחירים אטרקטיביים נשחק".

 

תקוות המשקיעים החדשים

 

בימים אלה שוקדת ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך על תוכנית אסטרטגית שבין הסוגיות הבולטות בה היא הרחבת השוק הציבורי והגברת האטרקטיביות שלו למשקיעים זרים. בבורסה גם תולים תקוות גדולות במשקיעים החדשים שלה בתקווה שיצטרפו גם כחברי בורסה ויביאו משקיעים חדשים ובמקביל יעודדו חברות לבוא להנפיק בה.

 

לדברי גורם בסביבת הבורסה "למשקיע עדיף לפעול בבורסה כשהמידע גלוי וזורם וכשיש רגולציה שמגנה על האינטרסים והזכויות שלו. צריך להבין שיש מאזן בין האינטרס של המשקיע לאינטרס של החברה ולא תמיד המאזן נוטה לציבוריות. ברור לחלוטין שרשות ניירות ערך חייבת לבצע התאמה של הרגולציה כך שתהיה אפקטיבית אךתעודד כניסת חברות ומשקיעים חדשים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x