$
שוק ההון

בלעדי לכלכליסט

קרן הגידור SIS הפסידה 18% בחודש על השקעה באג"ח חברות

פוזיציה ממונפת של מנהל הקרן יורם בן יאיר על אג"ח קונצרניות שנפלו במאי היא כנראה הגורם להפסד החריג של SIS, שמאז הקמתה ועד מרץ רשמה תשואה מצטברת של 26%. בן יאיר מנהל גם את כספי הנוסטרו של בית ההשקעות DBM, שספגו הפסד דומה

רחלי בינדמן 07:2726.06.18

מה מביא קרן גידור מוצלחת שמהקמתה ביוני 2016 ועד מרץ 2018 הניבה תשואה נאה של 26% למשקיעים, להפסיד כמעט 18% בחודש בודד? את השאלה הזו צריך להפנות ליורם בן יאיר, שמנהל את קרן הגידור SIS, שבה מושקעים לפי הערכות עשרות מיליוני שקלים.

 

ל"כלכליסט" נודע כי קרן SIS, המנוהלת על ידי בן יאיר ושלומי גבוביץ', רשמה במאי הפסד חריג של 17.92%, וההפסד המצטבר שלה מתחילת השנה הסתכם ב־21.27%.

 

בשוק ההון מעריכים כי מקור ההפסד של SIS בפוזיציה ממונפת על אג"ח קונצרניות, שבהן סוחר בן יאיר כבר שנים ומוכר כסוחר אגרסיבי, אך גם אמין ומקצועי. "הבעיה עם שחקני האג"ח היא שהם מכורים לתשואה שאליה התרגלו בשנים האחרונות, וכדי לקבל כמה שיותר ממנה הם לוקחים מינופים גבוהים. אתה יכול להביא 2 מיליון שקל ביטחונות ולקבל מהבנק 10 מיליון שקל, וכך במינוף של פי חמישה מספיק שאג"ח כמו של בי־קום מאבד 2.5%, ואתה חוטף כמעט 20% הפסד" אמר שחקן שוק הון מוכר. "כלכליסט" פנה למנהלי הקרן כדי לקבל הסבר על הירידה החריגה, אך אלה סירבו להתייחס.

 

אלא של"כלכליסט" נודע כי בן יאיר וגבוביץ לא הפסידו רק את כספי המשקיעים ב־SIS. מסתבר שבן יאיר מנהל את הנוסטרו של בית ההשקעות DBM של אופיר בן נון ושלמה מאיר — כלומר את ההון של בית ההשקעות, וכי הוא חשף את הנוסטרו לאותה פוזיציה כושלת שיצרה את ההפסד החריג ב־SIS. בכך הוא הוביל להפסדים כבדים גם שם.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

הקרן הוקמה ביוני 2016, ומאז ועד מרץ 2018 רשמה תשואה של 26%. הקרן מנהלת עשרות מיליוני שקלים. הקרן המתמחה בהשקעה באג"ח בלבד על בסיס פוזיציות לונג/שורט, ולא במניות. בן יאיר ניהל בעבר את איתי פיננסים הציבורית, שעסקה במסחר בניירות ערך ובנגזרים. בשוק ההון מכירים אותו כ"זה שמגיע עם היד הגדולה בהנפקות, בעיקר של אג"ח פרטיות".

 

לפי גורמים בשוק, "הוא מגיע לחתמים ושואל אותם אם יש להם סחורה למכור לו בהנפקה פרטית גדולה של אג"ח של חברה מסוימת - בדרך כלל חברות גדולות. זה בדרך כלל כדי לסגור פוזיציות, או להגן על פוזיציה אחרת". מכיוון ש־SIS אינה משקיע מוסדי שיכול להשתתף בהנפקות (תנאי הסף הוא הון עצמי של 50 מיליון שקל), הוא לרוב משתתף בהנפקות פרטיות או קונה אג"ח סחיר בשוק.

 

קרנות הגידור הן מהטרנדים הלוהטים בשנים האחרונות. בעלי הון ישראלים שמחזיקים מיליוני שקלים נזילים, מפזרים את כספם לא רק בין מנהלי תיקים, אלא נחשפים להשקעות גם דרך קרנות גידור. הריבית הנמוכה וכתבות על תשואות גבוהות שהשיגו מנהלי קרנות הגידור הישראלים, מפתות את המשקיעים, שגם זוכים להתחכך במסיבות בריכה על הגג בערבי משקיעים יוקרתיים. אלא שבשנים האחרונות מככב רק הצד הנוצץ של התעשייה, כשמנהלי פמילי אופיס וסוכני ביטוח החלו לרכוב על הגל, ולשכנע עוד ועוד לקוחות אמידים להעביר כספים לקרנות האלה, תוך שהם גוזרים קופון נאה.

 

ב־SIS ו־DBM סירבו להגיב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x