$
שוק ההון

ראיון כלכליסט

מנכ"ל פרוטרום: "נהיה מבעלי המניות הגדולים ב-IFF; התחייבתי להיות פעיל בהנהלה"

אורי יהודאי התייחס לאקזיט הענק שבמסגרתו תימכר חברת תמציות הטעם והריח ל-IFF האמריקאית לפי שווי של 6.4 מיליארד דולר: "נענינו לעסקה שאנו חושבים שהיא טובה לכלל בעלי העניין. העסקה תיצור את החברה השניה בגודלה בבורסה הישראלית"

חזי שטרנליכט 13:0407.05.18

הרכישה הענקית של פרוטרום, היא שיא במפעל חייו של איש המפתח בניהול עסקיה של החברה, אורי יהודאי.

 

בבוקר שבו מדווחת חברת תמציות הטעם והריח הישראלית כי היא נרכשת לפי שווי פעילות של 7.1 מיליארד דולר על ידי הענקית האמריקנית המתחרה - IFF, יהודאי מתקשה להסתיר את ההתרגשות.

 

"יש פה סגירה של כמה מעגלים אחרי מעל 33 שנה", אמר היום (ב') בשיחה עם כלכליסט. "כשהצטרפתי לפרוטרום מדובר היה בחברה עם מחזור של 3 מיליון דולר בשנה".

יהודאי הוסיף כי "על רקע מהלכים שהיו בתחום שלנו, שקלנו מספר פניית מכמה חברות. נענינו לעסקה שאנו חושבים שהיא טובה לכלל בעלי העניין. העסקה תיצור את החברה השנייה בגודלה בבורסה הישראלית". רכישת הענק של החברה שבראשה הוא עומד, אומר יהודאי, היא "סיפור מרגש. זה יום מורכב בשבילי שמחבר את כל מה שעשינו, עם הסתכלות קדימה ולא אחורה".

אורי יהודאי מנכל פרוטרום אורי יהודאי מנכל פרוטרום צילום: תומי הרפז

 

לדבריו, "זהו מסע שהייתי שותף בו ואמשיך להיות שותף בו – של בניית חברה ציונית גלובלית. זו העסקה הגדולה ביותר בישראל לאחר מובילאיי.

 

"הגדלנו את פרוטרום בצמיחה הכי מהירה שהיתה בשוק שלנו. מחזור המכירות כיום עומד על מעל ל-1.6 מיליארד דולר. פרוטרום היא חברה ציבורית גלובלית מהמובילות בעולם שלנו. סגירת המעגל מובילה לדעתי ליצירת הערך הכי גבוהה שהייתה במדינת ישראל. נהיינו חברה ציבורית ב-1996 עם שווי שוק של 13 מיליון דולר וכאן עשינו עסקה עם אחת החברות הגדולות בעולם".

 

העסקה מגלמת לפרוטרום שווי שוק של 6.4 מיליארד דולר (לפני הוספת החוב) ו-7.1 מיליארד דולר כולל החוב.

 

מצטרפת לגל ארוך של אקזיטים

 

יהודאי מדגיש כי העסקה תוביל לכך שבעלי המניות של פרוטרום יהיו לאחריה בין בעלי המניות הגדולים מאחורי החברה הרוכשת, IFF. ג'ון פרבר, בעל המניות הבולט בפרוטרום, יהיה ביום שלאחר העסקה אחד מבעלי המניות הגדולים ב-IFF. "השלמת העסקה הזו היא סגירת מעגל אישי עבורי". אומר יהודאי.

 

 

 

הרכישה של פרוטרום על ידי ענקית אמריקנית, מצטרפת לגל ארוך ומתעצם של אקזיטים. אחרי מכירת מובילאיי תמורת 15 מיליארד דולר, העסקה אמנם לא שוברת שיאים במונחי שווי, אבל עבור התעשייה הישראלית מדובר באחד האקזיטים הגדולים שנעשו כאן. גדול משמעותית, למשל, ממכירת ענקית תעשייתית אחרת כמו חברת כתר פלסטיק שנמכרה בקיץ 2016 לפי שווי של 1.8 מיליארד דולר.

 

מכירתה של פרוטרום גדולה יותר אפילו מהמחיר הכולל שבו מכרה משפחת ורטהיימר את השליטה בחברת ישקר לברקשייר האת'וויי של וורן באפט. מחיר זה, שבוצע בשתי פעימות הסתכם בכ-6 מיליארד דולר.

 

יהודאי, מודע היטב לענייני הרכישות על ידי גופים זרים גדולים, הביע ביקורת על המגמה הזאת רק בשבוע שעבר בוועידת התעשייה של כלכליסט. "אנחנו רואים אנשים שמוכרים (את החברות), אני פחות תמים משהייתי, להאמין שישאירו את הפעילות פה לעשר שנים.

 

"כולל חברת כתר שנמכרה, ולא עברו כמה שבועות ושמעתי כבר שההנהלה בארה"ב. כולל טבע שהיא פאר היצירה ואורמת שזו דוגמא מעולה נוספת. יש שתי אופציות לבעלים - למכור למשקיעים חיצוניים או לקרנות פריווט אקוויטי שמשביחות את החברה במשך שלוש - ארבע שנים ומוכרות למי? למשקיעים חיצוניים".

 

ג'ון פרבר, בעלים ויו"ר פרוטרום ג'ון פרבר, בעלים ויו"ר פרוטרום צילום: Azur

 

 

"אין ספק שישראל חשובה לנו - ברמה הציונית"

 

יהודאי אומר כעת בנושא המכירות של חברות ישראליות לגופים זרים, "אני חושב שהבעיה שדיברתי עליה בכנס התעשייה היא בעיה קיימת. אין בעצם רוכשים פוטנציאליים, בוודאי לא ישראלים, של חברות משמעותיות כמו פרוטרום. בעיניי ההסתכלות על העסקה היא הסתכלות מיזוגית. ב-IFF אין בעל שליטה משמעותי, אנחנו נהיה בין בעלי המניות הגדולים עם יכולת השפעה שנחליט עליה בהמשך".

 

לדבריו, "אני חושב שישראל ללא ספק חשובה לי ולנו, וחשובה לד"ר ג'ון פרבר - היו"ר שלנו, ברמה הציונית. הרכישות האחרונות שביצענו - בעיקר אנזימוטק ו-IVR - מאפשרות לנו כר פעילות נוסף.

 

"אני חושב שאפשר יהיה להשתמש גם בחוק עידוד השקעות הון כדי ליצור מנוף לגידול בפעילות הישראלית, וזה תלוי גם אם מדינת ישראל תשכיל ותתעשת. הפוך ממה שעשתה עד עכשיו, כלומר - תבין שהיא לא מנהלת את הדברים. אני אדאג כמה שאוכל לכך שהפעילות הישראלית תגדל".

 

יהודאי ציין כי "יש מחויבות להמשיך להגדיל ולהשקיע בישראל גם במו"פ גם בייצור, ולרשום את החברה ממוזגת ברישום בבורסה בישראל, כך שאני מניח שהיא תהיה השנייה בגודלה בבורסה אחרי טבע."

 

בחוזה שנחתם עם הרוכשת היא מתחייבת להשאיר את פעילות פרוטרום בישראל לתקופה של שלוש שנים. יהודאי מציין כי "בחוזה בדרך כלל לא מתחייבים, אבל בחוזה שלנו יש מחויבות לפחות לשלוש שנים לשמור את הפעילות ולהגדיל אותה".

 

מפעל IFF בסינגפור מפעל IFF בסינגפור צילום: felicianeo

 

 

המיזוג לא יעצור את הצמיחה

 

"התחייבתי להמשיך להיות פעיל בהנהלה של החברה המשותפת אחרי המיזוג. מבחינתי זה אחד הדברים הכי חשובים, גם מבחינת חוק עידוד השקעות הון,גם מבחינת כוח האדם האנושי, אחרי הרכישות שעשינו בחודשים האחרונים, יש הרבה מקום להמשך פיתוח של הפעילות".

 

עוד מוסיף יהודאי ומציין "חשוב לציין שאחת הסיבות שהתחלנו ללכת עם IFF, אחרי שהיו פניות מחברות רבות נוספות, היא משום שאנחנו חושבים שהחיבור הסינרגטי יהיה מצוין". לפי יהודאי, "רוב החברות משלימות. גם מבחינת מוצרים וטכנולוגיות, גם מבחינה גאוגרפית וגם מבחינת לקוחות ומוצרים, מה שנותן לי את האמונה המוחלטת בכך שאנחנו יכולים ביחד להמשיך ליצור ערך כמו שפרוטרום יצרה".

 

אנדראס פיביג מנכ"ל IFF אנדראס פיביג מנכ"ל IFF צילום: IFF

 

כיצד חברה ממוזגת בשווי כל כך גדול יכולה להמשיך לצמוח?

"אני משוכנע ביכולת להמשיך לצמוח. אני מדגיש את זה שאנחנו פועלים בעיקר במקומות לא חופפים. פרוטרום חזקה מאוד באירופה - גם במערב וגם במרכז-מזרח אירופה, ו-IFF כמעט לא פעילה בכלל במרכז-מזרח אירופה, אלא חזקה יותר בארה"ב ובאסיה.

 

"עשינו מסע לבניית נתח שוק גדול מאוד ומובילות שוק עולמית. בפתרונות הלא-מתוקים, אנחנו הרבה יותר חזקים מ-IFF, זה מקום שבו אנחנו נוכל ליצור הרבה חיבורים עם הלקוחות של IFF.

 

"גם בתחום הלקוחות יש השלמה - IFF מתמקדת בלקוחות הגדולים, הגלובליים, ופרוטרום מתמקדת בלקוחות הקטנים. זו עסקה משלימה ולא חופפת. החיבור של שתי החברות ביחד יוצר פלטפורמה מנצחת שאין לאף חברה בתחום שלנו. כל אלה נותנים לי את האמונה שאין סיבה שלא נמשיך לצמוח".

 

יהודאי אחראי במשך עשורים על מדיניות רכישות שמרנית מבחינת היקף, אך פעלתנית ביותר מבחינת הקצב, של יצרניות טעם וריח קטנות. מדי שנה רכשה פרוטרום בהתמדה שחקניות ברחבי העולם בתחום, כאשר מחירי העסקאות נעים בדרך כלל בין מיליוני דולרים בודדים עד לעשרות מיליוני דולרים.

 

יהודאי ציין כי הבחירה להירכש על ידי IFF נעשתה לאחר שהתקיימו מגעים עם רוכשים פוטנציאליים נוספים בתחום. האם כעת "קומנדו הרכישות" המפורסם שדיבר עליו יפסיק למעשה את מסע הרכש העתידי? יהודאי אומר שלא, ואולי להיפך. עוד אמר יהודאי כי מגמת הרכישות של חברות ועסקים לצורכי התרחבות הפעילות, שבה התמחה בעשורים האחרונים, צפויה להימשך.

 

"היינו צריכים לבחור עם מי אנחנו הולכים", הסביר יהודאי. "חלק מהסיבה ש-IFF רצו אותנו, מעבר ללקוחות וסינרגיות העסקיות, זה באמת האנשים המצוינים שלנו שיודעים לעשות רכישות ולעשות פיתוח עסקי. כל תחום המוצרים הטבעיים, התרופות הטבעיות, הצבעים הטבעיים. כל התחום של פעילות אנזימוטק שרכשנו, אלה תחומים שהם משלימים ל-IFF ולא מתחרים. כל זה יוצר את החיבורים".

 

מסע הצמיחה של פרוטרום מתבסס על יישום מוצלח של אסטרטגיה המשלבת צמיחה פנימית רווחית בקצב כפול מצמיחת השווקים בהם פועלת פרוטרום ביחד עם רכישות אסטרטגיות.כל אלה הביאו לשיפור עקבי בתוצאות הפעילות ובערך שמייצרת פרוטרום לבעלי המניות אשר בא לידי ביטוי בהכפלת המכירות והרווחים של פרוטרום כל 4 שנים מאז שנת 2000.פרוטרום ייצרה ב-20 השנים האחרונות תשואה של קרוב לפי 100 למשקיעיה, יצירת הערך הגדולה אי פעם בבורסה הישראלית בהיקף של כ-6.3 מיליארד דולר.

 

מה היה חלקו של בעל המניות הדומיננטי פרבר בתהליך?

"ג'ון פרבר הוא היו"ר והוא תמך בי 33 שנים. הוא היה מודע לתהליך, אבל מי שהוביל את התהליך הייתי אני - בתמיכת הדירקטוריון כמובן".

 

כיצד תבוצע העסקה?

"יש ל-IFF מימון והבטחת מימון ממורגן סטנלי, הם הולכים לתהליך לגיוס הון, אני מניח שלפני הקלוזינג. יש מכתב של הבטחת מימון. כך שלא צפויה להיות להם בעיה – יש פה חיבור מעניין של חברה שאמנם לא שווה פי כמה מאיתנו, אבל החיבור של שתי החברות יכול לתת את המשך השאת הערך." 

 

צפו: מנכ"ל פרוטרום אורי יהודאי בוועידת התעשייה של כלכליסט בשבוע שעבר:

 


 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x