$
בורסת ת"א

"לא רק מלחמת הסחר, יש עוד סיבות שגרמו לירידות בעולם"

אנליסטים בישראל מייחסים את המפולת בתל אביב וארה"ב, ואת הזינוק של מדד הפחד ב־32%, גם לצניחתה של פייסבוק – הקטר של מניות הטכנולוגיה – והיחלשות הנתונים הכלכליים באירופה. בכל מקרה, זה לא יהיה דומה למשבר של 2008

הגר רבט 07:5026.03.18

גלי ההדף של "מלחמת הסחר" שנפתחה בסוף השבוע, בין ארצות הברית לסין, הגיעו אתמול לתל אביב.כל מניות מדד ת"א־35, שהשיל 2.9% משוויו בהובלת פרוטרום שנחלשה ב־5.9%, נצבעו באדום. מדד ת"א־125 סיים בירידות של 2.8%, בהובלת נובה שצנחה ב־5.8%, ואילו מדד ת"א־90 נחלש ב־2.5%. מדד הפחד (VIX) זינק ב־32.2%. את הירידות הוביל מדד מניות הביטוח שהחסיר 4.25%, מניות הביומד נחלשו ב־3.1% ומדד הבנקים השיל 3% מערכו. בשוק הסולידי נרשמו ירידות קלות של 0.07% במדד אג"ח כללי, עם עלייה של 0.01% באג"ח הממשלתיות מול ירידה של 0.19% בקונצרניות. 

דרך לסיים את הקרב

אבל אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, לא בטוח שמלחמת הסחר היא שעומדת לבדה מאחורי הירידות. "הדבר שיכול להטריד את השווקים לא פחות ממלחמת הסחר הוא היחלשות הנתונים הכלכליים, במיוחד באירופה, שהופיעה לאחרונה. גם בארה"ב, התנודתיות בשווקים הפיננסיים, עליית הריביות – במיוחד בריבית הליבור שהחלה החודש – עלולים להקרין על הפעילות בכלכלה האמריקאית. הנזק שיכולים לחולל הסינים לאמריקאים לא בהכרח קטן מהפגיעה שתיגרם לכלכלה הסינית מהחרפת מלחמת הסחר מצד ארה"ב. לכן, יש לצדדים אינטרס משותף להגיע להסכמות שניתן להציג אותן כהישג ולסיים את הקרב. יש רק לקוות שממשלו של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, לא יהיה קיצוני מדי מכדי לפעול משיקולים פרגמטיים.

 

 

אך לדברי דודי רזניק, מנהל דסק מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון, "שוק המניות המקומי פותח את שבוע המסחר בירידות שערים חדות בהמשך לירידות השערים החדות שרשמו שוקי המניות בעולם ביום שישי על רקע חשש מהסלמה במלחמת הסחר שפתח הנשיא טראמפ בעיקר מול סין. הבורסה בת"א למעשה מיישרת קו עם העולם. לאחרונה עלה החשש בעולם מנכסי סיכון, ובעיקר מניות, והדבר בא לידי ביטוי בעלייה במדד הפחד בארה"ב.

 

"ככלל, בורסות בעולם נמצאות ברמה גבוהה מאוד לאחר שנים של עליות שערים, בעיקר בין נובמבר 2016 לפברואר 2018. ברמות אלו, כל ידיעה שלילית משפיעה על השווקים באופן מיידי לעומת התעלמות מידיעות חיוביות, כמו הודעת הריבית של הפד, אשר תאמה את ציפיות השוק. נראה כי בניגוד לשנה שעברה, שוקי המניות השנה צפויים להיות תנודתיים, כאשר מרבית תשומת הלב תהיה לפעולות שינקוט הנשיא טראמפ וליציבות שלטונו. ככל שיימשכו הפעולות נגד סין ושאר העולם, נראה כי שוקי המניות יגיבו בשלילה בעיקר על רקע רמת התמחור הגבוהה יחסית".

 

"הירידות שאנחנו חווים מגיעות בעיקר ממרחץ הדמים בוול סטריט שנגרם ממכלול של אירועים", אמרה רינת אשכנזי, מנהלת מחקר מדדים בקסם מבית אקסלנס. "מלחמת הסחר שטראמפ מתעקש עליה; הסיפור עם גניבת הנתונים הפרטיים של פייסבוק, הקטר שמוביל את הירידות של מניות הטכנולוגיה; וסיפור העלאת הריבית בארה"ב. בעוד שבועיים תתחיל עונת דו"חות הרבעון הראשון של 2018 בוול סטריט, שאמור להיות מאוד חיובי. רפורמת המס צפויה להיטיב עם תוצאות החברות וריבוי הביי־בק שהן מבצעות גם מציף את ערכן. מה שהורס את החגיגה הם הנתונים הגיאו־פוליטיים. כאן מדובר על התנהגות של מנהיגים, ובשל כך זה הרבה יותר קשה להעריך אם הירידות יימשכו או לא".

 

רינת אשכנזי, מנהלת מחקר מדדים בקסם של אקסלנס רינת אשכנזי, מנהלת מחקר מדדים בקסם של אקסלנס צילום: עודד קרני

 

הקונים בעמדת המתנה

לדברי אילן ארד קשת, מנכ"ל יצירה, "חזרנו לתשואה שלילית של המדדים המובילים בארה"ב מתחילת השנה. הקונים נמצאים היום בעמדת המתנה ואפילו מנצלים הודעות חיוביות, כמו העלאת הריבית בארה"ב, כדי להיפטר מסחורה. בהמשך רמת התנודתיות תפחת ולא נראה עוד יום שני שחור של ירידות גבוהות מ־4% ביום. מכונות מסחר מסתכלות על השוק בחיוב. מלחמת הסחר זה לא משבר כלכלי כמו 2008, אנחנו נמצאים ברמות תמחור סבירות ואחרי הירידות הנוכחיות אני מאמין שהשנה תסתיים על הצד הירוק באפיק המנייתי".

 

התיקון שלפני העליות

גם סטיבן שונפלד, מייסד ומנהל ההשקעות הראשי של בלוסטאר אינדקסז, לא תולה את הירידות רק במלחמת הסחר. "סנטימנט המשקיעים השתנה בגלל שלושה דברים. ציפייה להעלאת ריבית בקצב גבוה יותר, החדשות הרעות של פייסבוק וכמובן האיומים מהבית הלבן על סין שמצדה לא יושבת בשקט. אני מניח שהירידות יימשכו, והתחתית תהיה יותר נמוכה מהשפל שנרשם בפברואר. לאף אחד לא אכפת מהתנודתיות בשוק כל עוד הוא ממשיך לעלות, השאלה הגדולה היא מתי ייגמרו הירידות, אבל יש לשוק עוד תיקון לעשות לפני שהוא יחזור לעלות. השוק הישראלי כבר מזמן הפך להיות שוק גלובלי, עם הרבה מניות דואליות שמושפעות מהירידות בארה"ב. אני משווה את המשק הישראלי ליעל, שבזמן שהגורילה (ארה"ב) רבה עם הדוב (סין) היא קצת נפגעת, אבל היא תמיד תמצא דרך לברוח כי יש דרישה בעולם לטכנולוגיה הישראלית".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x