$
שוק ההון

בלעדי לכלכליסט

אנטרופי תומכת בעסקאות בעלי העניין של עידן עופר

חברת הייעוץ למוסדיים ממליצה לאשר את עסקאות הגז של OPC, בזן וכיל מול אנרג'יאן היוונית למרות תביעה נגזרת שהוגשה נגד בזן בעניין

ליאור גוטמן 07:1016.01.18

חברת הייעוץ אנטרופי ממליצה למוסדיים לאשר באסיפות בעלי המניות של OPC ובזן שבשליטת קנון וכיל שבשליטת החברה לישראל את שלוש עסקאות בעלי העניין בתחום הגז של החברות בפירמידה של עידן עופר – כך נודע ל"כלכליסט". ההמלצה מתייחסת לחתימה של שלושתן על עסקאות לרכישת גז טבעי ממאגרי כריש ותנין מחברת אנרג'יאן היוונית.

 

 

"אף שהמחיר במתווה העסקה אחיד (3.97 דולר ליחידת אנרגיה, זול בכ־25% מהממוצע בשוק – ל"ג), השונות במנגנון ההצמדה וכן בכמויות השונות שאליהן התחייבו החברות מעידה על כך כי הופעל שיקול דעת בקביעת המאפיינים הייחודיים לכל אחת מהן והתאמת חשיפותיהן לשינויים במחירי ייצור החשמל".

 

ביום חמישי הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה נגזרת על ידי משקיע בבזן שטוען שאף שעסקאות הגז שנחתמו הן טובות, בזן, כרוכשת הכי גדולה – עם 50% מכמות כוללת של 39 מיליארד מ"ק – אמורה לקבל תנאים מועדפים על פני האחרות. ל"כלכליסט" נודע שאנטרופי מודעת לתביעה הנגזרת, והיא אינה מתכוונת לפרסם חוות דעת חדשה. הנימוק העיקרי של אנטרופי הוא כי אם כל חברה היתה מנהלת משא ומתן נפרד, רוב הסיכויים שהיא לא היתה מקבלת את המחיר שהתקבל משילוב הכוחות של שלוש החברות יחד. עוד טוענת אנטרופי שקיימים תנאים שונים לכל עסקה, ולכן, כאמור, היא ממליצה לאשרה כבר ביום ראשון הקרוב באסיפת בעלי המניות.

 

"אנו מסתייגים עקרונית מביצוע עסקאות עם בעלי עניין", כותבים בחברת הייעוץ. "עם זאת, לאור העובדה שהחוק מתיר ביצוע עסקאות כאלה, אנו נבחן עסקאות בעלי עניין בקפדנות במתכונת 'כל מקרה לגופו'. נבחן הן את השאלה אם יש הצדקה לעסקה והן את השאלה אם תנאי העסקה מקדמים את עניין בעלי המניות".

מסקנות אנטרופי הן כי "רתימתן של חברות נוספות לניהול משא ומתן משותף נעשתה לצורך השגת המחיר המיטבי וזאת באמצעות הגדלת כוח המיקוח מו

ל ספק הגז אנרג'יאן, עסקה המשרתת כל אחת מן החברות ותאפשר לכל אחת מהן חיסכון משמעותי בעלויות הייצור בטווח הארוך".

 

עידן עופר עידן עופר צילום: בלומברג

 

בנוגע לניגוד העניינים בעסקאות שמקורו בבעלות של משפחת עופר בשלוש החברות, באנטרופי מעריכים ש"מדובר בעסקה בעלת פוטנציאל לניגודי עניינים נמוך, לאור כך כי מדובר באישור עסקה של החברה מול ספק חיצוני שאינו קשור לבעלת השליטה בחברה, ובשים לב כי המחיר שנקבע אחיד לכלל החברות. להערכתנו, חברות הקבוצה הצליחו לנצל את היתרון לגודל הגלום בהגעתן יחדיו לשולחן המשא ומתן". עוד מחדדים באנטרופי כי לעסקאות נלוותה חוות דעת חיצונית של מומחה בלתי תלוי שהוגשה לוועדה הבלתי תלויה שניהלה ואישרה את העסקה, שממנה ניתן לגזור כי "תנאי ההסכם משקפים תנאי שוק סבירים, מפצים את החברה במידה ניכרת על הסיכונים המוגברים הקשורים ברכישת גז מאת אנרג'יאן, המסווג כמפיק גז חדש יחסית וקטן, ולכן מייצגים עסקה בת־קיימא מבחינה כלכלית".

 

בתוך כך, בזן ממשיכה לשדר עסקים כרגיל. האסיפה הכללית של בזן אישרה שלשום ברוב מיוחד חלוקת דיבידנד ביניים בהיקף של כ־65 מיליון דולר. החלוקה מתווספת לדיבידנד בהיקף של כ־85 מיליון דולר שחולק בשנה שעברה.

 

ההחלטה על חלוקת הדיבידנד התפרסמה בנובמבר, במקביל לדו"חות החברה לרבעון השלישי של 2017, שהיא סיימה ברווח נקי של 92 מיליון דולר לעומת רווח נקי של כמיליון דולר בלבד ברבעון השלישי של 2016. הנהנות העיקריות מהדיבידנד יהיו חברת פטרוכימיים של דיוויד פדרמן, שצפויה לקבל כ־10 מיליון דולר (מכוח אחזקות של כ־15.5% בחברה), והחברה לישראל של עופר, שצפויה לקבל כ־22 מיליון דולר (מכוח אחזקות של כ־33% בחברה).

 

מנכ"ל הקבוצה ישר בן מרדכי אמר כי "החלוקה מסמלת את האיתנות הפיננסית של הקבוצה. מדובר בחלוקה שנייה בתוך שנתיים, לראשונה מאז 2010".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x