$
שוק ההון

הביטקוין חצה את רף 16 אלף הדולר, ונחלש; חברת הכרייה מקנדה שמשגעת את הבורסה בת"א - נחשפת

המטבע הווירטואלי השלים זינוק של יותר מ-1,100% מתחילת השנה; בתוך כך, מייסדי חברת כריית המטבע הקנדית שבדרך לתל אביב נחשפים ומספרים ל"כלכליסט" מדוע הם בטוחים שהם בדרך הנכונה

אור הירשאוגה, אמרל ונקרט ודרור רייך 20:0107.12.17

הביוטקוין לא עוצר והערב (ה') הוא כבר זינק ב-22% - ונסחר מעל 16 אלף דולר. בהמשך נחלש מעט ונסחר סביב 15.3 אלף דולר.

 

תוך פחות מיומיים זינק המטבע הווירטואלי ביותר מ-4,000 דולר. לאחר שחצה אתמול בבוקר את רף ה-12 אלף דולר ובערב את רף ה-13 אלף דולר, הביטקויון זינק הבוקר ב-4% והשאיר מאחור את רף ה-14 אלף דולר. בשעות אחר הצהריים כבר נסחר הביטקוין ביותר מ-15.8 אלף דולר. בעקבות העלייה גדל שווי השוק הכולל של מטבעות הביטקוין ליותר מ-250 מיליארד דולר.

 

המטבע פתח את שנת 2017 בשווי של פחות מ-1,000 דולר ומאז החל המרוץ: בחודש אוקטובר שווי המטבע חצה את רף ה-5,000 דולר ולאחר שחלפו בפחות מחודשיים עמד המטבע על 11 אלף דולר. בסך הכול מתחילת השנה קפץ המטבע ביותר מ-1,100%.

 

בתוך כך יו"ר איגוד הביטקוין הישראלי מנסה לצנן במעט את ההתלהבות מהנסיקה במחירו של הביטקוין: מני רוזנפלד, אחד המומחים המקומיים לענייני המטבעות הווירטואליים שהקים לפני שלוש שנים את האיגוד אומר עם זאת כי העניין המהותי והמעניין במטבע הוא הטכנולוגיה שמאחוריו, יותר מהתנודות בטווח הקצר. "בטווח הקצר, כמו ששער הביטקוין עלה הוא יכול בקלות גם לרדת. רק שתנודות השער בטווח הקצר אינן הדבר המעניין בביטקוין - מה שמעניין הם היתרונות של ביטקוין על פני צורות הכסף המוכרות. הטכנולוגיה מאחורי המטבע הפוטנציאל שלה להביא למהפכה טכנולוגית-כלכלית היא הדבר המעניין. בטווח הארוך אנו צופים שיתרונות אלה יובילו לשימוש נרחב יותר בביטקוין, ואיתו גם לעלייה בשער. מי שמבין את הביטקוין ומאמין בחזון הזה יכול לשקול להשקיע במטבע. אבל בטווח הקצר שער הביטקוין יכול לרדת לחצי מערכו הנוכחי ואף מעבר לכך. לכן לא רצוי לסכן בהשקעה כזו יותר ממה שאתם יכולים להרשות לעצמכם להפסיד".

 

עסקת המיזוג שמשגעת את הבורסה

עסקת המיזוג בין חברת כריית המטבעות הווירטואליים הקנדית Backbone Hosting Solutions ל-משאבי טבע הציבורית הישראלית נחתמה אתמול באופן סופי, וכפופה כעת רק לאישור דירקטוריון החברה. רק ביום ראשון דיווחה משאבי טבע על המיזוג הצפוי, שבמסגרתו היא תרכוש 75% מ־Backbone, שמתכוונת לפעול תחת השם Bitfarms – ומנייתה זינקה בתגובה ב־160% ביום שלאחר הדיווח וב־20% נוספים שלשום. הדיווח המקורי של משאבי טבע לא היה מפורט, וכעת נחשפים מייסדי החברה בראיון ל"כלכליסט".

 

לא קיימים פרטים רבים על החברה החדשה. החברה, שמפעילה כיום שלוש חוות שרתים לכריית מטבעות וירטואליים בקוויבק שבקנדה, נרשמה כחברה בחודש יוני והחלה לפעול רק לפני מספר חודשים, אך לפי טענת מייסדיה, במשך חודש בין אוקטובר לנובמבר כרו השרתים שברשותה מטבעות בשווי של 5 מיליון דולר.

 

באופן תמוה, אתר הנושא את שם החברה נרשם פחות מעשרה ימים לפני הדיווח לבורסת תל אביב על המגעים בין החברות, ונכון לעכשיו אינו מכיל פרטים מעבר לשם החברה. מייסדי החברה אישרו בראיון טלפוני ל"כלכליסט" כי הם העומדים מאחורי האתר, וכי כוונתם בהעלאת האתר היתה הכרזת בעלות על שם החברה שנבחר.

 

בראיון סיפרו הדירקטורים הרשומים של Backbone, אמיליאנו גרודצקי, שעבד לפני כן בעסק המשפחתי של ייצור חטיפי בריאות, ופייר־לוק קווימפר, כי את החברה הקימו יחד עם שני מייסדים נוספים. גרודצקי, יהודי ארגנטינאי, החל לעסוק לפני מספר שנים בכריית מטבעות בבואנוס איירס, יחד עם חברו מילדות ניקולאס בונטה, גם הוא יהודי, שעסק במלונאות לפני שמצא את עצמו בתחום המטבעות המוצפנים. בונטה צפוי להתמנות ליו"ר החברה הממוזגת אם העסקה תושלם, לדבריהם.

 

מייסדי Backbone Hosting מימין: פייר לוק קווימפר אמיליאנו גרודצקי מתיו וישון ו ניקולס בונטה מייסדי Backbone Hosting מימין: פייר לוק קווימפר אמיליאנו גרודצקי מתיו וישון ו ניקולס בונטה צילום: מרסלו לווינטמן

 

כשעסקיהם בתחום התפתחו הם חברו לצמד קנדים שפגשו בפורום אינטרנטי שעוסק בכריית מטבעות וירטואליים – קווימפר ומת'יו ושון, מהנדס התוכנה של החברה. רק במהלך היממה לאחר הראיון עם "כלכליסט" הוסיפו המייסדים את שמה של החברה ואת תפקידיהם בה לחשבונותיהם ברשתות החברתיות.

 

כשנשאל על רצונה של החברה להיסחר בבורסה על אף השער הגבוה של הביטקוין ושל מטבעות וירטואליים נוספים ועל אף קצב כריית המטבעות עליו מדווחת החברה ציין גרודצקי כי Backbone שואפת ל"הגדיל את פעילותה באופן אגרסיבי", וכי לשם כך זקוקה החברה להשקעות. דרך המיזוג עם משאבי טבע, הוא ציין, תוכל החברה להשיג השקעות אלו.

 

בספטמבר נרשמה חברת כריית המטבעות הווירטואליים HIVE Blockchain Technologies למסחר בבורסת טורונטו. גרודצקי ציין כי מייסדי Backbone סבורים כי בורסת תל אביב תהיה "סביבה מושלמת להשקת טכנולוגיות חדשות". הוא הוסיף כי לו ולבונטה משפחות בישראל וכי הם מבקרים בארץ לעתים תכופות.

 

זינקה ב־4,000%

שווי השוק של משאבי טבע נסק בעקבות הדיווח תוך יום אחד מ־133 מיליון שקל ל־346 מיליון שקל. עלייה זו התווספה לשורת קפיצות מדרגה במחיר המניה של השלד הבורסאי, שהצטברו לעלייה של למעלה מ־4,000% בחודשיים. "לדעתי הדינמיקה במניה נובעת מכמות גדולה של שורטים שהיו עליה ושגרמו גם לתנודתיות החדה", אמר ל"כלכליסט" מנכ"ל משאבי טבע רועי סבג. נתוני הבורסה הפומביים לא מספקים את כמות המניות שנמצאות בשורט (מכירה בחסר) על משאבי טבע. לדברי גרודצקי, הקשר עם סבג נוצר באמצעות מכר משותף, אף הוא ארגנטינאי, שחי בניו יורק והשקיע בעבר בעסקיו של סבג.

 

רועי סבג חברת גולדמאני רועי סבג חברת גולדמאני

 

בחודש אוקטובר דיווחה משאבי טבע כי בכוונתה לבחון הזדמנויות בתחום המטבעות הווירטואליים. ביום שלאחר מכן עלה מחיר מניית החברה ב־30%. בסוף אוקטובר דיווחה החברה כי בכוונתה לשנות את שמה ל־Blockchain Holdings Ltd – הודעה שלאחריה עלה מחיר המניה ב־60%. מנכ"ל משאבי טבע סבג מחזיק כיום ב־54% מהחברה.

 

בתגובה לפניית "כלכליסט" ציינה רשות ניירות ערך כי אין לה חשדות ספציפיים הנוגעים לחברה, אך הוסיפה כי היא בודקת את הנושא, באותו אופן שבו היא בוחנת כל תנודתיות גבוהה במניה.

 

"35 אולמות כדורסל"

חוות השרתים שמתפעלת Backbone צורכות לדברי גרודצקי 27.5 מגה־ואט, הספק שיכול לדבריו "להפעיל 35 אולמות כמו זה של מכבי תל אביב שפועלים בתאורה מלאה 24 שעות ביממה". לטענתו, נכון לעכשיו מעסיקה החברה 30 עובדים והיא אחת מהרוכשות הגדולות של ציוד כריית המטבעות הווירטואליים של חברת ביטמיין הסינית, הנחשבת לאחת מחברות כריית המטבעות הווירטואליים הגדולות בעולם. מייסדי החברה הוסיפו כי הם מפעילים מעבדה לתיקון שרתים שבה מועסקים עובדים שעברו הכשרות לתיקון שרתים מתוצרתה של ביטמיין בסין, במטרה לחסוך את הזמן הממושך הכרוך בשליחת שרתים לתיקון לסין. בחיפוש אחר עובדים נוספים בחברה ברשתות החברתיות לא נמצאו עובדים.

 

 

 

החברה מחזיקה בבעלותה אחד מהמתקנים שבהם פועלים שרתיה ושוכרת את המתקנים הנוספים דרך חברות הרשומות על שמם של גרודצקי וקווימפר, אוניקס הוסטינג וזן הוסטינג. חברות אלה רשומות על כתובת ביתו של קווימפר במונטריאול. קווימפר ציין כי הפעולה באמצעות חברות אחרות נעשתה על מנת להקטין את מחירי השכירות. לדבריו, "אם הבעלים היה יודע שמדובר בחברת ביטקוין הוא היה מבקש לשלש את המחיר".

 

בדומה לחברות כריית מטבעות וירטואליים אחרות בקנדה חוסכת Backbone בעלויות חשמל בשל מחירי החשמל הנמוכים במדינה ובשל העובדה כי היא יכולה להפעיל את חוות השרתים ללא מיזוג אוויר עשרה חודשים בשנה, לדברי גרודצקי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x