$
בורסת ת"א

השופט אורנשטיין: "אחרי שאפרוש אגיד לכם מה דעתי על הבקשות שהגשתם בתיק של גרינפלד"

אף שהסדר נושים שגובש היה אמור להיות מאושר במרץ, הוא טרם הובא להצבעה. השופט האשים אתמול כי מנהל נכסיו של גרינפלד ועוה"ד של גרינפלד "אחד גורר את השני, זה מתלהם וזה מוסיף. זה לא מכבד אתכם"

זוהר שחר לוי 07:0926.10.17

עורכי הדין המופיעים באולמו של נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, איתן אורנשטיין, המשמש כשופט הפירוקים בביהמ"ש המחוזי בתל אביב, מקבלים ממנו מידי פעם הערות או דברי ביקורת, אולם לנאום שהשמיע אתמול (ד'), איש לא ציפה. אתמול נזף אורנשטיין בצדדים שהופיעו בפניו במסגרת תיק פשיטת הרגל של יוסף גרינפלד, בעל השליטה בקרדן יזמות: "ככה תיק לא יכול להתנהל. אני מאוכזב".

 

 

 

במרץ 2015 ביקש בנק לאומי מביהמ"ש להכריז על גרינפלד פושט רגל לאור חוב כלפי הבנק שנאמד ב־110.3 מיליון שקל. כמה ימים לאחר מכן פנה גם בנק אגוד בדרישה להצטרף להליך לאור חוב כלפיו העומד על 27.5 מיליון שקל. בספטמבר אותה השנה, הורה בית המשפט לגרינפלד לשלם לקופת הכינוס 10 אלף שקל מדי חודש ובהמשך גדל הסכום לכ־30 אלף שקל.

 

בסך הכל חייב גרינפלד כ־300 מיליון שקל לנושיו, שהם ברובם בנקים. במסגרת הליך גישור אצל השופטת בדימוס ורדה אלשיך גובש הסדר נושים, והצבעה עליו, שהיתה אמורה להתקיים ב־12 במרץ השנה, טרם נערכה. עד אז גרינפלד היה מחוייב להביא את אישור הסכמתם של הגורמים השונים להסדר, בהם שותפיו לשליטה בקרדן יזמות, אבנר שנור ואיתן רכטר; חברת מכוניות המזרח שבשליטת דוד עיני; והבנקים אגוד ודיסקונט שבעניינם מתנהל הליך מקביל.

 

הנאום הנוזף של השופט

הצדדים בתיק התייצבו אתמול בפני השופט כדי לדון בכמה בקשות שהוגשו במסגרת התיק, ואורנשטיין פתח את הדיון בנאום נוזף למדי, על רקע מספרן הרב של הבקשות שהוגשו לו בתיק, כמו גם הניסוחים בהן. "אני לא אוהב את מה שקורה כאן. זה הגיע להקצנה בלתי סבירה, ככה תיק לא יכול להתנהל. על כל צעד ושעל נתקלתי בדברים, בזוטות שאין בהן הסכמה. חוזרים ומבטלים בקשות, מגישים כתבי טענות שיש בהם אמירות לא ראויות בלשון המעטה. אמירות מתלהמות ולפעמים אפילו מבישות. "שני הצדדים (באי כוחו של גרינפלד והמנהל המיוחד – זש"ל), אחד גורר את השני, זה מתלהם וזה מוסיף. זה לא מכובד, זה לא מכבד אתכם ולא מכבד את מי שאתם מייצגים. אני לא רגיל לזה. צריך להתעלות לפעמים, להיות ענייני. גם אם יש מחלוקות יש איך להתנהל. במקום להתמקד — התפזרתם".

 

יוסף גרינפלד יו"ר ובעלים של קבוצת קרדן יוסף גרינפלד יו"ר ובעלים של קבוצת קרדן צילום: אוראל כהן

 

השופט התייחס לבקשות שהוגשו לו בתקופה האחרונה. בין השאר הגיש המנהל המיוחד לנכסיו של גרינפלד, עו"ד עופר שפירא, בקשה להוצאת פקודת ביזיון בית משפט וכן לצו מאסר לגרינפלד לאחר שזה, לדבריו, לא עמד בתשלומים שהושתו עליו. מנגד דרש גרינפלד להקים ועדה שתפקח על עו"ד שפירא. בין לבין הצדדים לא הצליחו להסכים על כלום, אפילו לא על רו"ח שיסייע בהליך.

 

לדברי השופט, מדובר אומנם ב"תיק עם משקל גדול ומשמעויות גדולות" אבל בכל זאת, זה תיק של פשיטת רגל "שיש לו תחילה ויש לו סוף שאליו צריך לחתור. יש דרך לנהל מחלוקות ולפתור. זה לא יתכן שכך יתכתשו, לא בבית ספרי.. אני מרים גבה על תשובות שאני מקבל, ועליהן תשובות עוד יותר מוזרות. בדרך הזאת התיק יתנהל שנים על שנים בלי שום התקדמות. כתבתם תילי מילים ואמרתי שזה מיותר. מי שחושב שזה מחזק אותו זה לחלוטין מיותר וזה דווקא מחליש אותו. המטרה של הנושים היא להגיע להסדר. וזו צריכה להיות גם המטרה של בעל התפקיד".

 

השופט התייחס להסדר שגובש עם השופטת אלשיך, שזכה לתמיכה של מרבית הנושים ושל בעל התפקיד, אולם בסופו של דבר לא עלה כלל להצבעה בשל התנגדותו של אחד הנושים. "הייתי מצפה", אמר אורנשטיין, "שאם התעורר נושה שטרפד הסדר של מיליונים, אז מגיעים לפה והיינו מנסים ליישב אתו, ואולי זה היה מצליח".

 

המנהל המיוחד לנכסיו של גרינפלד, עו"ד עופר שפירא ציין כי לא היתה הצבעה על ההסדר שגובש "כי היתה הסכמה של כולם, שצריך לראות בשקיפות את ההסדרים השונים ומשם לא ניתן היה להקדם". "אעיר", הוסיף עו"ד שפירא, "שגם כשהיו מחלוקות אני אמרתי וכתבתי הרבה פעמים שלחייב יש זכות להציע הסדר. לא מדובר במספר רב של נושים, ולכנס מחדש את האסיפה, להציג ולקיים הצבעה וזה לא נעשה. להבנתי יש כאן כמה מכשלות שלא אפשרו את ההתקדמות".

 

לפי ההסדר שגובש גרינפלד ישלם לקופת הנושים 2 שקלים למניה עבור 28 מיליון מניות של החברה הציבורית וכן יעביר את נכסיו לצורך כיסוי חובותיו. עם זאת, בשל העובדה שמרבית המניות משועבדות, ומאחר שבאירוע של מכירתן אמור גרינפלד לשלם מס, הרי שלפי ההסדר גרינפלד יעביר לנושים רק 10 מיליון שקל ובתמורה הוא ימשיך, כאמור, להחזיק בשליטה בקרדן יזמות יחד עם שנור ורכטר. עוד נקבע שגרינפלד יעביר לקופת הנושים כ־30 אלף שקל מדי חודש במשך חמש שנים. אם ישתכר פחות מ־50 אלף שקל בחודש יירד הסכום ל־10 אלף שקל. כמו כן, גרינפלד יעביר מיליון שקל מתוכנית חסכון של 1.69 מיליון שקל שבבעלותו.

 

"לא לחכות לדקה ה־90"

בתום דיון קצר נענה השופט לבקשתו של עו"ד עמית פינס, בא כוחו של גרינפלד, לתת לו ארכה של כשלושה שבועות כדי שיוכל לשפר את הסדר הנושים. שיפור, שלפי פינס, צפוי לכלול, בין השאר, את הבטחת דירת הפאר של בני הזוג גרינפלד במגדלי אקירוב בתל אביב ואת פינויים, ככל הנראה בהסכמת בנק אגוד, שמחזיק בשעבוד מובטח על הדירה. עו"ד ישראל בכר, המייצג את הבנק, ציין כי אכן גובש בין הצדדים מתווה שהועבר לאישור הגורמים הרלבנטיים בבנק.

 

אורנשטיין קבע דיון נוסף בדצמבר ואמר: "אני מצפה שבפרק הזמן הזה יעשה הכל כדי להגיע להבנות. אני מבקש שלא לחכות לדקה ה־90, מספיק שנים הייתי עו"ד כדי לדעת שבקשות דחייה לא מקדמות לשום מקום. אחרי שאפרוש אגיד לכם מה דעתי על הבקשות שהגשתם, אני מסתכל ומשתאה, במה אתם מתעסקים ריבונו של עולם? (כותבים) ספרים על שתי בקשות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x