$
בורסת ת"א

אורשי מייעדת כ־15% מגיוס החוב לפירעון הלוואת בעלים

עם תיק אשראי קטן ומסוכן יחסית של 142 מיליון שקל, החברה המתמחה בניכיון צ'קים תצא היום לרוד שואו – וצפויה לקיים את השלב המוסדי בהנפקת אג"ח בשבועות הקרובים. הגיוס ינוע בין 50 ל־70 מיליון שקל. עלות השכר של היו"ר: 3.2 מיליון שקל

רעות שפיגלמן 07:4325.07.17

חברת האשראי החוץ־בנקאי אורשי ג.ש, שמתמחה בנכיון צ'קים לחברות, מתקדמת עוד צעד בדרך לבורסה. החברה, שנוסדה על ידי יצחק לביא בשנות ה־80 ופועלת ממשרדים הסמוכים לבורסה ברחוב אחוזת בית, מתכננת בשבועות הקרובים לקיים את השלב המוסדי בהנפקת אג"ח לציבור. ככל שיושלם המהלך, החברה תהפוך לתאגיד מדווח ותהיה לחברה הציבורית השביעית בבורסה בתל אביב בענף האשראי החוץ־בנקאי, שנתון בימים אלה לשינויים רגולטוריים. החברה תתחיל היום ברוד שואו למשקיעים, בנסיון לגייס חוב של 50–70 מיליון שקל במח"מ של שנתיים, ללא ביטחונות.

 

מטרת הגיוס היא לגוון את מקורות האשראי של החברה ולהוזיל את עלויות המימון. חלק מתמורת ההנפקה – עד 9 מיליון שקל – תשמש לפירעון הלוואה שניתנה על ידי צד הקשור לבעלי השליטה, וצפויה להביא בכך להורדה מסוימת של עלויות המימון. פירעון ההלוואה תביא גם לשחרור ערבויות אישיות של בעלי השליטה.

 

לא נקבעה תמורה מינימלית להנפקה, אך בהתאם לדרישות הרישום בבורסה שווי אחזקות הציבור לאחר ההנפקה לא יהיה נמוך מ־36 מיליון שקל. אג"ח של אופל בלאנס, שהוא בעל המח"מ הכי דומה, נסחר בתשואה של 2.45% עם מרווח ממשלתי של 2.2%. האג"ח השקליות של אורשי יעמדו לפירעון בארבעה תשלומים שווים חצי שנתיים (25% כל אחד) החל מ־31 בדצמבר 2018, והריבית השנתית שתיקבע במכרז תשולם בשישה תשלומים שווים החל מדצמבר 2017. החתמים שמובילים את ההנפקה הם ווליו בייס. את ההנפקה מלווים עורכי הדין יובל אדן ואיל טנא ממשרד גרוס(GKH).

 

 מרימים את המסך מעל הנפקת אורשי מרימים את המסך מעל הנפקת אורשי

 

מבחינת המימון של אורשי כיום (נכון לסוף 2016), היקף האשראי של החברה מהמערכת הבנקאית הוא כ־107 מיליון שקל, והוא צמח ב־30% בין 2015 ל־2016. בנוסף ממומנת החברה מהלוואות בעלים בהיקף של כ־25 מיליון שקל.

 

מהתשקיף עולה כי חלק לא מבוטל מהפעילות של החברה (מעל 40%) הוא מול מנכי משנה. מרבית הצ'קים שהיא מנכה נכתבו על ידי צד שלישי, והחברה עוסקת מעט מאוד בנכיון של צ'קים עצמיים – מה ששקול להלוואה של ממש ומאפיין את פעילותה של החברה הציבורית הגדולה בענף, נאוי.

 

לפי הנתונים לסוף שנת 2016, לאורשי תיק אשראי לקוחות בהיקף של כ־142 מיליון שקל. התיק הציג צמיחה נאה של 24% ביחס לשנה הקודמת. ההון העצמי נכון לסוף 2016 הוא 29.8 מיליון שקל, וצמח ב־11% בין שנת 2015 לשנת 2016.

 

את שנת 2016 סיימה החברה עם רווח נקי של כ־6.5 מיליון שקל – עלייה של 25% לעומת השנה המקבילה. שיעור ההוצאה שלה לחובות מסופקים (שקיים ספק לגבי גבייתם) היה נמוך יחסית לענף, ועמד על 0.46%. בנוסף רשמה החברה הכנסות מימון נטו של 13.4 מיליון שקל – עלייה נאה של 18% לעומת השנה המקבילה.

 

קטנה ביחס לציבוריות

בהשוואה של הנתונים העולים מהתשקיף ליתר החברות הציבוריות בענף, ניתן לומר כי מדובר בחברה עם היקף פעילות קטן יחסית ליתר החברות, אך ביחס לחברות הפרטיות פעילותה רחבה יחסית. תיק האשראי של החברה ממקם אותה אחרי אופל בלנאס, שלה תיק בהיקף של כ־167 מיליון שקל, ולפני חברת פי.אל.טי, שלה תיק אשראי קטן יחסית בהיקף של כ־31 מיליון שקל.

 

בבחינה של תשואות תיק הלקוחות, לחברה תשואת תיק של 10.5% (הכנסות מימון ביחס לתיק הלקוחות), שהיא תשואה שמרנית יחסית. חברות כמו אופל בלאנס, אס אר אקורד ופי.אל.טי מציגות תשואה דו־ספרתית גבוהה בהרבה. נאוי ופנינסולה, לעומת זאת, מציגות תשואות נמוכות מ־10%. הסיבה לתשואות הנמוכות יחסית היא אופי פעילותה של אורשי מול מנכי מהווה כאמור 42% מהיקף הלקוחות שלה. עבודה מול מנכי משנה מקטינה את הקופון שגוזרת החברה מהעסקאות.

 

 

באורשי יש בסך הכל שישה עובדים.מבחינת השכר, היו"ר שי לביא, בנו של המייסד, קיבל שכר בעלות של 3.2 מיליון שקל ב־2016 - מתוכו 2.3 מיליון שקל בריבית שקיבל בגין הלוואת בעלים, 781 אלף שקל עבור השכר עצמו, ודמי שכירות 108 אלף שקל. המנכ"ל גלעד אלגור, שהוא גם דירקטור, קיבל שכר בעלות של 783 אלף שקל ב־2016, ויצחק לביא, המייסד ודירקטור ומנהל פיתוח עסקי, קיבל שכר בעלות של 466 אלף שקל.

 

סימני שאלה ומוקדי סיכון

עם כל זאת, התשקיף מלמד על כמה סימני שאלה ומוקדי סיכון. מדובר בחברה עם היקף פעילות קטן יחסית לחברות הציבוריות בענף, שקרוב למחצית מלקוחותיה הם מנכי משנה. זאת מכיוון שהתוכן של התיק שלה מורכב מהרבה תיקי הלוואות בהם שבנויים מהמחאות שנכתבו על ידי צדדי ג' שאורשי אינה מכירה אותם ישירות. חברות אחרות בענף שאינן עובדות מול מנכי משנה בכלל או בהיקפים נמוכים יותר מכירות יותר טוב את כותבי הצ'קים ולכן עבודה בהיקף נרחב כל כך מול מנכי משנה היא סוג של סיכון. לאופי פעילות זה יש גם יתרונות כמו סינוף, חסכון בעלויות ועוד. ולכן פירוש הדבר שהאיכות של חלק נכבד מתיק האשראי שלה יכולה להיות מוטלת בספק ביחס לחברה שמבקשת לגייס מהציבור.

 

בנוסף, הסיכון לא מיתרגם לשורה התחתונה ולתשואה. בהתחשב בפרופיל התיק, שהוא מסוכן יותר בעקבות הנתח של מנכי המשנה, התשואה על התיק דומה יותר לחברות שמרניות הרבה יותר, שפרופיל התיק שלהן מאופיין בפחות סיכון. בחברות נאוי ופנינסולה השמרניות יחסית, תשואת התיק הוא בין 6% ל־8%.

 

לקוחות אורשי מנכים אצלה צ'קים בגובה ממוצע של 30–35 אלף שקל, והחברה עובדת מול חברות שלהן מחזור שנתי ממוצע של 10–200 מיליון שקל (חברות בינוניות). שיעור החברות הציבוריות מולן עובדת אורשי הוא שולי.

 

הפיקוח ידחוק את הקטנות

ניסיון הכניסה של אורשי לבורסה מגיע על רקע גאות הנפקות האג"ח של חברות האשראי החוץ־בנקאי הציבוריות בשנה וחצי האחרונות והמומנטום של ההנפקות. עם זאת, היא תהיה היחידה מבין החברות המונפקות בענף שהיא תאגיד מדווח מתוקף גיוס אג"ח מהציבור, כאשר ליתר החברות ציבוריות יש מניות ולא רק אג"ח.

ההנפקה מגיעה גם גם על רקע הרגולציה בענף. חוק חוק הפיקוח על שירותים פיננסים מוסדרים, שאושר באחרונה, מציב לראשונה פיקוח והסדרה של התחום על ידי רשות שוק ההון בראשותה של דורית סלינגר. לחוק יש השפעה כפולה – מצד אחד שחקניות קטנות שאינן מבוססות מספיק עלולות להיסגר או להתמזג עם השחקניות הגדולות יותר, ומנגד שחקניות גדולות שכן יש ביכולתן לעמוד בדרישות ההון, הפיקוח, הממשל התאגידי וצו איסור הלבנת הון צפויות להנות מההסדרה – ולנישה הזאת נכנסת אורשי.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x