$
בורסת ת"א

ניגודי העניינים של אהרון פוגל ייבדקו על ידי יועמ"ש האוצר

היו"ר המיועד של מיטב דש, אם אכן תושלם מכירת בית ההשקעות לקרן XIO, מכהן גם בוועדה לבחינת סמכויות הנהלת האוצר. מסקנותיה עשויות להשפיע על דורית סלינגר — שאמורה לקבוע את גורל העסקה

רחלי בינדמן 06:5413.07.17

אהרון פוגל, שגויס בתחילת השבוע בידי קרן XIO - הרוכשת הפוטנציאלית של מיטב דש - לתפקיד היו"ר המיועד של בית ההשקעות, חובש כובע נוסף. לפני שבועיים בלבד הוא מונה לחבר בוועדה לבחינת סמכויות הנהלת משרד האוצר. מסקנות הוועדה, שנועדה לחזק את כוחו של מנכ"ל האוצר באב"ד מול האגפים ויחידות הסמך של האוצר, עשויות להשפיע גם על הממונה על רשות שוק ההון דורית סלינגר, שהיא המכשול העיקרי שעומד בין XIO לבין רכישת מיטב דש לפי שווי של 1.48 מיליארד שקל. שני המינויים האלה מעמידים את פוגל במצב פוטנציאלי של ניגוד עניינים.

ל"כלכליסט" נודע כי פוגל דיווח על המינוי הטרי ליועמ"ש האוצר עו"ד אסי מסינג, שמשמש גם כיועמ"ש הוועדה, והאחרון בודק אם הוא יוצר ניגוד עניינים שיאלץ את פוגל להתפטר מהוועדה. ככל הידוע, אין כוונה לבקש מפוגל לוותר על כיסאו, אך מצפים ממנו לא להביע דעה בנושאים הקשורים לסלינגר — אם יעלו בדיוני הוועדה. הוועדה אמורה להגיש את מסקנותיה עד 15 בספטמבר.

 

חשש שפוגל עלול ללחוץ על סלינגר

סלינגר היא הגורם שמוסמך לתת היתר שליטה לכל גוף המבקש לרכוש בישראל בית השקעות או חברת ביטוח, המנהלים קופות גמל, קרנות השתלמות או קרנות פנסיה, ובמשך ארבע שנות כהונתה נמנעה עד כה מלהעניק היתר שליטה כזה לגופים וחברות מסין.

 

החשש העולה כעת הוא שפוגל יפעיל לחץ על סלינגר לאשר את היתר השליטה ל־XIO, בעודו מכהן בוועדה שיכולה לפגוע בכוחה ובסמכויותיה כממונה על שוק ההון.

קרן XIO הסינית־בריטית, המנוהלת בין היתר בידי בכירים לשעבר בקרן ההשקעות הבינלאומית בלאקרוק, חתמה בדצמבר האחרון על הסכם לרכישת בית ההשקעות מידי משפחת סטפק ואלי ברקת, אך עד כה טרם הגישה בקשה להיתר שליטה. זאת בעקבות תביעה שהגיש נגד חלק ממנהליה המיליארד הסיני שיה ז'יקון, שטוען כי השקיע בקרן כמיליארד דולר ואלה נעלמו באורח פלא.

 

הכובעים הבעייתיים של אהרון פוגל הכובעים הבעייתיים של אהרון פוגל

 

כדי לנתק את עצמם מהתביעה המשפטית, החליטו מנהלי XIO להקים קרן ייעודית לרכישת מיטב דש, שפוגל יהיה בעל מניות השליטה בה. תאגיד השליטה הסופי בחברה יורכב מבעלי מניות בלתי תלויים בקבוצת XIO, אך מבנה העסקה טרם גובש. ב־XIO מנסים להכניס שותפים בעלי שם לעסקה, כדי לסייע בקבלת ההיתר מסלינגר. למעשה, עצם מינויו של פוגל נעשה מכוח דרישתה של סלינגר כי בראש גוף פיננסי בישראל יעמוד יו"ר ישראלי.

 

פוגל, שכיהן בעצמו כמנכ"ל משרד האוצר בשנים 1995–1992, היה גם יו"ר חברת הביטוח מגדל בתקופה שהחברה נשלטה בידי תאגיד הביטוח האיטלקי ג'נרלי, והוא נחשב לדמות ותיקה ומוערכת בשוק ההון.

 

בעלי מיטב דש איימו לפוצץ את ההסכם עם XIO לאחר שהקרן התמהמהה בהגשת בקשתה להיתר שליטה, אך לבסוף סיכמו על כך ש־21 באוגוסט יהיה תאריך היעד להגשתה.

 

רשות שוק ההון לא עצמאית לחלוטין

לפני כחצי שנה נהפך אגף שוק ההון באוצר לרשות עצמאית ונפרדת מהמשרד, כך שיכולתו של המנכ"ל להשפיע על סלינגר די מוגבלת. עם זאת, הרשות אינה גוף סטטורי עצמאי, כמו רשות ני"ע או הפיקוח על הבנקים, שנהנים מתקציב המבוסס על האגרות שהם גובים מהגופים המפוקחים. בנוסף, חלק מסמכויות הרשות כפופות לאישור שר האוצר.

 

עם חברי הוועדה נמנים בנוסף לפוגל מי שעומד בראשה והיה בעבר מנכ"ל משרד ראש הממשלה והממונה על השכר באוצר יוסי קוצ'יק; מנכ"ל משרד האוצר לשעבר ירום אריאב; מנכ"ל משרד האוצר לשעבר חיים שני; הממונה לשעבר על שוק ההון והביטוח ציפי סאמט; והממונה על הגבלים עסקיים לשעבר עו"ד דרור שטרום. עצם העובדה שבוועדה חברה הממונה לשעבר על שוק ההון מרמזת על כך שהוועדה עשויה לדון בנושאים הקשורים לטריטוריה של סלינגר.

 

מסמך המינוי של הוועדה התייחס לביקורת של מבקר המדינה על כך שאגף תקציבים ניהל מו"מ בנושא שכר וגמלאות בצה"ל, במסגרת הסדרי הפנסיה בצה"ל מאוגוסט 2016, ללא שיתוף אגף שוק ההון. במילים אחרות, באב"ד עצמו מתייחס בכתב המינוי לקווי ממשק אפשריים בין משרד האוצר לרשות שוק ההון, אף שמדובר ברשות עצמאית.

 

אם לא די בכך, גורמים באוצר חוששים כי הוועדה תקבל החלטה להכפיף את הייעוץ המשפטי של יחידות הסמך ושל רשויות עצמאיות כמו רשות שוק ההון, רשות ני"ע ובנק ישראל לייעוץ המשפטי של משרד האוצר. במשרד האוצר מכחישים כוונות כאלה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x