$
בורסת ת"א

יקיר גבאי ממליץ על מניות בכורה: "אין סיכון לחברה"

בכירי הבורסה ו־S&P מעלות ערכו אתמול כנס הסברה לראשי שוק ההון על המוצר הפיננסי שהם מנסים לקדם. יקיר גבאי, ממשקיעי הנדל"ן הישראלים הגדולים בגרמניה: "אנחנו אוהבים את מכשיר מניות הבכורה כי מייצרים אתו תשואה קבועה"

אורן פרוינד 07:0606.06.17

אולם הכנסים של הבורסה בתל אביב התמלא אתמול בבכירי שוק ההון הישראלי, שבאו לשמוע על המוצר הפיננסי החדש שייכנס בחודש הקרוב - מניות בכורה. הם הגיעו לשמוע מבכירי הבורסה וחברת הדירוג S&P מעלות עד כמה כלי זה צפוי לשנות את שוק ההון הישראלי.

 

קרן הריט האמריקאית CMCT, שנסחרת בנאסד"ק בשווי של 1.3 מיליארד דולר, צפויה להיות החלוצה בתחום, לאחר שהגישה לפני שבועיים תשקיף לגיוס מאות מיליוני שקלים באמצעות מניות בכורה בתל אביב. לפי הנהלת הבורסה, יש עשרות חברות שמתעניינות בכלי, אך יש עדיין הרבה סימני שאלה סביבו. החל ממיסוי על המוסדיים ועד לכדאיות לחברות המגייסות.

 

יקיר גבאי, ממשקיעי הנדל"ן הישראלים הגדולים בגרמניה, שהופיע בכנס כאחד המנפיקים הגדולים באירופה של מניות בכורה, בשיחה אחד על אחד עם עופר אמיר, ראש תחום הנדל"ן של אזור אירופה, המזרח התיכון ואסיה במעלות, אמר כי "היתרון המשמעותי של כלי זה הוא חוסר הסיכון לחברה, ולכן אנו אוהבים אותו מאוד". גבאי גייס 2.6 מיליארד יורו ב־2016, מתוכם 1.3 מיליארד יורו במניות בכורה.

 

"אנחנו אוהבים את המכשיר הזה כי מייצרים אתו תשואה קבועה, ויכולים לשחלף חלק מההון בתשואה של 3.5% בלבד. אנחנו מחליפים חלק מההון העצמי ללא סיכון ב־3% או 4%" הוא הסביר. לשאלה מיהם עיקר המשקיעים שמשתמשים בכלי זה, ענה גבאי: "בעיקר משקיעי אג"ח. הם רוצים להשקיע בחברות חזקות שמדורגות טוב והתשואות שם הן באזור של 1% בלבד. באמצעות השקעה בכלי הזה הן מקבלות תשואה של 3%".

 

מניות בכורה הן מוצר בין אג"ח למניה. הן מעניקות לבעליהן זכות ראשונים בחלוקת דיבידנד עד לגובה תשואה מסוימת שנקבעת מראש. בהנחיות של רשות ני"ע, שמחכות כעת לאישור ועדת הכספים של הכנסת ורשות המסים, נקבעו שלושה כללים לרישום מניות בכורה. שיעור הדיבידנד שישולם למחזיקים בהן והמועדים לתשלומו חייבים להיות קבועים. הכלל השני הוא שלמחזיקים בהן תהיה זכות עדיפה לקבלת דיבידנד. הכלל השלישי הוא שאם לא ישולם למחזיק במניות הבכורה דיבידנד במועד שנקבע, הוא יצטבר עד לביצוע התשלום בפועל.

 

רונית הראל בן זאב, מנכ"לית S&P מעלות, הציגה נתונים על השוק העולמי, וציינה כי "שווי השוק של מניות הבכורה בארה"ב הוא 170 מיליארד דולר". חני שטרית בך, סמנכ"לית בכירה ומנהלת המחלקה הכלכלית בבורסה, אמרה כי "קבענו כללים לחברות שיכולות להנפיק מניות בכורה, מתוך כוונה לשמור על המניות הרגילות כמכשיר הגיוס המרכזי בבורסה".

 

 

איתי רושקביץ, שותף ב- PwC Israel אמר כי "פיתוח שוק מניות הבכורה נעשה בהסתכלות על הסטנדרטים המקובלים בעולם ומתוך מחשבה לאפשר גמישות רבה לחברות המנפיקות בקביעת תנאי מניות הבכורה, שמתבטאת באפשרויות רבות להציע מנגנונים שונים להשתתפות ברווחים יחד עם המניות הרגילות. בין האפשרויות: אופציות המרה, הנפקת מניות צמיתות או בנות פדיון. לצד הגמישות, נקבעה הגנה למשקיעים בדמות חובת צבירת דיבידנדים שלא ישולמו."

 

הבורסה בתל אביב הבורסה בתל אביב צילום: אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x