$
מט"ח וסחורות

לאחר נתוני הצמיחה: היורו קפץ ב-1.1% מול השקל

השער היציג של היורו נקבע על 3.985 שקלים. הדולר עלה ב-0.2% והשער היציג נקבע על 3.607 שקלים; בעולם רושם היורו עלייה של 0.7% מול הדולר - הצמד נסחר ב-1.106 דולר ליורו; פיוניר: " נתון צמיחה כה בינוני אף אחד לא חזה"

נתוני הצמיחה המאכזבים שפורסמו היום (ג') גורמים למשקעים להתרחק מהמטבע הישראלי. הדולר עלה ב-0.2% ושערו היציג נקבע על 3.607 שקלים, היורו זינק ב-1% והשער היציג נקבע על 3.985 שקלים. בעולם רושם היורו עלייה של 0.7% מול הדולר - הצמד נסחר ב-1.106 דולר ליורו.

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה כי התוצר המקומי הגולמי (התמ"ג) ברבעון הראשון של השנה עלה ב-1.4% (בקצב שנתי) בלבד - זאת לעומת צפי של 2.5%-3% של חזאי שוק ההון. "אמנם לכולם היה ברור שנתון הצמיחה לא יגיע לגבהים להם ציפה בנק ישראל, אך נתון כה בינוני אף אחד לא חזה - גם לא הפסימיסט הגדול ביותר. הנתון המדאיג ביותר הינו כי קטר הצמיחה של המשק ב- 5 השנים האחרונות – הצריכה הפרטית – פשוט קפאה ברבעון האחרון", כך אומר שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי ישראל בקבוצת פיוניר.

 

לדבריו, "להגנת שר האוצר, ניתן לומר שתכנית 'נטו למשפחה' אמורה לעודד בדיוק את הסעיף הנ"ל, כאשר ההכנסה הפנויה תגדל והצריכה הפרטית תצמח בהתאמה. הנתון הבעייתי הנוסף הינו הירידה בהשקעה בנכסים קבועים, המשפיע על הצמיחה העתידית. לגבי העלייה בייצוא, מדובר בנתון מפתיע לטובה שכן הוא מתרחש בתקופה בה השקל מתחזק. כאשר המגמה תתהפך נתון זה אף יכול לגדול יותר. נראה כי האזרח הממוצע לא יכול להמשיך לסחוב על גבו את הצמיחה במשק ולא נוכל להגיע לקצב הצמיחה של 2016".

 

הדולר הנמוך הורס את התעשייה

 

"שער הדולר הנמוך שירד לשפל של מספר שנים גורם לפגיעה הולכת וגדלה במפעלי התעשייה הקיבוצית שמייצאים לחו"ל שמסתכמת בנזק של 25 מיליון שקל בכל חודש", כך אומר אודי אורנשטיין, מנכ"ל איגוד התעשייה הקיבוצית. לדבריו, "היצוא מהווה כמחצית מהכנסות כלל מפעלי הקיבוצים, אולם בחלק מהמפעלים הוא תופס 100% מכלל המכירות והמשמעות של השער הנמוך היא מעבר מרווח להפסד. המכה למפעלים הפעם קשה יותר מבעיתות שפל קודמות של הדולר כיוון שגם האירו והליש"ט ירדו בעשרות אחוזים כך שגם ביזור בין השווקים לא מסייע. המפעלים בתחרות עזה בחו"ל ואינם יכולים להעלות את המחירים. בסופו של דבר חלקם יחפשו את דרכם לייצר במדינות אחרות שבהן גם הוצאותיהם יהיו במטבעות אחרים. בנק ישראל עושה מאמצים רבים להקטין הנזק ע"י רכישת דולרים אבל הטיפול בבעיה חייב להיות רחב הרבה יותר".

 

 צילום: שאטרסטוק

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x