$
בורסת ת"א

הרבעון של ילין: גייס 4.5 מיליארד שקל בגמל

ילין לפידות הגיע להעברות חסרות תקדים אף שהתשואה שלו מתחילת השנה ממוצעת לענף ונעקפה על ידי אלטשולר שחם, מגדל והראל. גם הפער בתשואה ל־3 שנים התכווץ, אף שילין עדיין מוביל

רחלי בינדמן 08:1210.05.17

שוק הגמל סוער לאור פערי התשואות הגדולים שנפתחו בין הגופים השונים בשנה האחרונה. ואולם, הציבור שוב מנסה לתפוס את התשואה בזנב. ילין לפידות, שהוביל את טבלת התשואות בשלוש השנים האחרונות, ירד ברבעון הראשון למקום הרביעי – אך זה לא הפריע לו להיות המגייס המצטיין גם במונחים היסטוריים. חברת הגמל של ילין לפידות גייסה ממתחרות סכום חסר תקדים של 4.5 מיליארד שקל - הדומה לערך של כלל הנכסים של קופות מתחרות כמו אי.בי.אי. הקרן הגיעה להיקף נכסים מנוהל של 33 מיליארד שקל - סכום זהה לחברת הגמל של כלל - כך ששתיהן חולקות את המקום השלישי בענף מבחינת היקף נכסים.

 

אנליסט מוביל בתשואה

מה שמניע את התזוזות בענף הגמל הוא ביצועי ההשקעות וההובלה של ילין בתשואות ב־2016, שמתורגמים לגיוסי עתק. עם זאת, מתחילת 2017 ילין מדשדש. קרנות ההשתלמות של ילין סיכמו את הרבעון הראשון עם תשואה של 1.43%, בדומה לממוצע הענפי בקופות הגדולות — שממקם אותו רביעי בענף. אלטשולר, מגדל והראל עקפו את ילין. אם לכלול קופות קטנות כמו אלה של בית ההשקעות אנליסט, שיאן התשואות בשנה החולפת ומתחילת השנה, ילין מתברג רק במקום השביעי. אף שילין משתרך מאחור ב־12 החודשים האחרונים, בטווח של שלוש שנים הוא עדיין מוביל את תשואות הענף, אם כי בפער לא גדול מול אלטשולר שחם ואנליסט.

מי שבינתיים לא מצליח למנף את התשואות הטובות לטובתו הוא אנליסט, שמציג גיוסים צנועים של 167 מיליון שקל ממתחרים ברבעון. לענף הגמל לוקח זמן להגיב לביצועים. אם אנליסט יתמיד עם ההובלה, סביר שתתחיל תנועה מסיבית יותר של כסף לעבר חברת הגמל שלו. גם ילין לפידות אותת על כך, כשרכש בחודש שעבר מניות של אנליסט ונהפך לבעל עניין.

 

 

 

שוק הפנסיה התעורר

שוק הפנסיה המנומנם במונחי תזוזת כספים התעורר לחיים ברבעון הראשון של 2017. הסיבה העיקרית לכך היא רפורמת "עקוב אחריי" של רשות שוק ההון, שנכנסה לתוקף בתחילת השנה. הרפורמה אילצה את קרנות הפנסיה להעביר כספים מחשבונות לא פעילים לחשבונות שבהם החוסכים מבצעים הפקדות שוטפות, במטרה להפחית את דמי הניהול. מנתונים שהציג בשנה שעברה הראל שרעבי, הסגן הבכיר של המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, 2.1 מיליון חשבונות פנסיה אינם פעילים - מספר זהה לזה של החשבונות הפעילים.

 

שתי קרנות הפנסיה הגדולות - מקפת של מגדל ומבטחים של מנורה - סובלות בעקבות הרפורמה מנטישת כספים למתחרות. בהיותן הקרנות הגדולות המנהלות יחד 145 מיליארד שקל, רוב החוסכים הלא פעילים נמצאים אצלן. ברבעון הראשון איבדה מגדל חצי מיליארד שקל לטובת המתחרות. מבטחים של מנורה, שנהנתה בשנים קודמות מהעברות חיוביות של מאות מיליוני שקלים בחודש, סבלה מנטישת כספים למתחרות בהיקף של 140 מיליון שקל ברבעון. ההשפעה של הרפורמה על מבטחים חריפה יותר, שכן מקפת ממילא סבלה מיציאת כספים. מבטחים ומקפת לא רק מאבדות חוסכים למתחרות, אלא גם חוסכים ששילמו דמי ניהול גבוהים של 0.5% בעוד הן מגייסות חוסכים בדמי ניהול נמוכים, על רקע המשך התחרות על דמי הניהול בענף ושחיקתם.

 

מי שנהנות מהרפורמה הן קרנות הפנסיה הקטנות יותר, שאצלן יש פחות עמיתים לא פעילים ויותר מצטרפים. בראשן עומדת קרן הפנסיה של הפניקס, שנהנתה מכניסה של 522 מיליון שקל ברבעון. הפניקס מובילה בחמש השנים האחרונות את תשואות קרנות הפנסיה, ואלה מתורגמות להצטרפות הדרגתית של חוסכים חדשים. כעת הכספים ה"ישנים" של אותם חוסכים שנותרו בקרנות אחרות עוברים להפניקס, שמרוויחה מהרפורמה. תופעה דומה מתרחשת בהראל עם העברות חיוביות של 324 מיליון שקל ברבעון.

 

קרנות פנסיית ברירת המחדל של מיטב דש והלמן־אלדובי נהנות גם הן מהעברות חיוביות. מיטב דש רשמה העברות חיוביות של 97 מיליון שקל ובהלמן־אלדובי קיבלו העברות של 41 מיליון שקל.

 

מימין יאיר לפידות ודב ילין מימין יאיר לפידות ודב ילין צילום: תומי הרפז

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x