$
בורסת ת"א

בגלל התחרות: הציבור הוציא מחברות ניהול התיקים 2 מיליארד שקל ב־2016

דו"ח של רשות ניירות ערך חושף קיפאון בנכסי חברות ניהול התיקים. קהל הלקוחות האמיד מזרים כספים לאפיקי השקעה אחרים, בדגש על הפקדה בקופות גמל דרך תיקון 190 ובפוליסות החיסכון

רחלי בינדמן 07:3304.05.17

חברות ניהול התיקים ממשיכות לסבול מהיחלשות ויציאת כספים על רקע תחרות מצד מוצרי חיסכון חדשים. חברות ניהול התיקים הגדולות, שלהן נכסים מנוהלים ביותר מ־5 מיליארד שקל, החזיקו בסוף 2016 נכסים בהיקף של 225.7 מיליארד שקל - 300 מיליון שקל פחות מבתחילת השנה. זאת, אף ש־2016 היתה שנה חיובית בשווקים עם תשואה של כ־3% בממוצע לתיק עם חשיפה של עד 30% למניות. כלומר, אם משקללים את התשואה, מדובר בירידה חדה אף יותר בהיקף הנכסים המנוהל.

 

חברות ניהול התיקים הקטנות, לעומת זאת, צמחו מעט. היקף הנכסים שלהן הסתכם בסוף 2016 ב־37.6 מיליארד שקל - 1.6 מיליארד שקל יותר מבתחילת השנה.

הלקוחות הפרטיים מובילים את היציאה מהענף, בניגוד למגמה אצל הלקוחות המוסדיים (בעיקר כספים של קופות גמל מפעליות ותיקי נוסטרו של עיריות וגופים אחרים). בעוד שבסוף 2015 החזיקו משקיעים פרטיים 162 מיליארד שקל בחברות הניהול, בסוף 2016 הסכום הצטמצם ב־2 מיליארד שקל. באותה תקופה עלה סך ההשקעות של הלקוחות המוסדיים בחברות ב־2 מיליארד שקל ל־103 מיליארד שקל. הנתון אינו מפתיע, שכן החלופות לניהול תיקים מוצעות בעיקר למשקיעים פרטיים.

בין המתחרים יש מוצרים ותיקים יחסית, כמו פוליסות חיסכון פיננסיות, לצד מוצרים חדשים יותר כמו האפשרות להפקיד כספי חיסכון פרטיים לקופות גמל תחת תיקון 190 לפקודת מס הכנסה. גם מוצר הגמל להשקעה שיצא לדרך בסוף 2016 מציע הטבות מס שלא קיימות בחברות ניהול התיקים.

 

קיפאון בחברות ניהול התיקים קיפאון בחברות ניהול התיקים

 

קהל היעד של חברות ניהול התיקים הוא בעיקר חוסכים אמידים שברשותם כמה מיליוני שקלים, שנהנים מניהול השקעות מותאם אישית, וחוסכים עם מאות אלפי שקלים בודדים, שלרוב החברות מציעות לבנות עבורם תיק של קרנות נאמנות על בסיס טעמי הסיכון שלהם.

 

לכאורה, סביבת הריבית הנמוכה אמורה היתה לדחוף את הציבור לחברות ניהול התיקים על פני השארת החסכונות בבנק לצבור תשואה אפסית. אלא שלפני כשלוש שנים הוכנס לפקודת מס הכנסה סעיף שהעניק הטבת מס דרמטית לבעלי אמצעים. תיקון 190 לפקודה מאפשר להפקיד כספים פרטיים לקופת גמל שניתנים למשיכה בגיל 60 ללא קנס או בגיל פרישה כקצבה חודשית שפטורה ממס רווחי הון. המס על משיכה הונית עומד על 15% נומינלי, בניגוד למס על רווחים של משקיעים עצמאיים המוכרים ניירות ערך של 25% על הרווחים הריאליים. בתקופה של אינפלציה אפסית, מדובר בהטבת מס משמעותית. יתרה מכך, תשלום המס נדחה למועד משיכת הכספים, בניגוד לניהול תיקים, שם תשלום המס מתבצע ברגע המכירה.

 

תיקון 190 הביא להפקדות חדשות של 3 מיליארד שקל ב־2016 ו־2 מיליארד שקל ב־2015 לקופות — כאשר חלק מהותי מהכספים הגיע על חשבון פעילות חברות ניהול התיקים. לכך מצטרף מוצר הגמל להשקעה, המאפשר משיכת הכספים ללא קנס בכל עת לציבור, אם כי תחת תשלום מס של 25% על הרווחים הריאליים ולא 15% על הרווחים הנומינליים. לפי הערכות, מדובר במוצר נוסף שיפגע באטרקטיביות של חברות ניהול התיקים, שנלחמו בו בשיניים. עם זאת, ההפקדות למוצר הוגבלו ל־70 אלף שקל בשנה, ולכן הפגיעה הפוטנציאלית שלו בחברות הניהול מצומצמת לעומת תיקון 190.

 

 צילום: בלומברג

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x